Bila anak moody ketika dihantar ke rumah babysitter

September 18, 2015

Assalamualaikum

Pernah tak korang rasa malas nye nak pegi kerja bila anak2 dah meragam tak nak pergi rumah babysitter? Dilah selalu jugak rasa mcm ni tau.. lagi2 bila kakak cakap
“ibu tak yah la pegi keje”,
 “kakak tak suka la ibu keje”

Amboi, suke2 jer tak bagi ibu pegi keje.. dia ingat kite ni boleh suka2 keje or suka2 tak nak masuk keje ke.. “ ibu pun kalo boleh tak nak pegi kerja, nak duduk2 kat rumah, lepak2 ngan anak2, hantar kakak pegi sekolah.. ambik kakak balik sekolah.. masak utk anak2..” ok, tu ibu jawab dlm hati jer la.. haha.. tp ngan anak2 ni kena guna psikologi sikit bila bercakap kan…

“Kakak, kalau ibu tak kerja mcmana ibu nak dapat duit.. nak belikan kakak baju, buku, maianan.. hah, mana nak dpt duit tu kalo ibu x keje..”
Kadang2 dia pandai menjawab,
“ayah kan da.. suruh la ayah bayar”
“ Suruh la ayah bagi duit kat ibu..”

Anak-anak ibu, kalau la anak2 tau zaman skrg ni nak buat apa semua kena pakai guna.. harga semua mahal.. membesarkan anak2 pada zaman skrg mmg jauh beza dgn zaman dahulu..



Sebenarnya motif kakak nak ibu ada temankan dia kat rumah ngan adik2.. tak nak pegi rumah babysitter.. tu yg kalau mood tak baik, kalau dia bangun pagi dah merengek2 tak bagi ibu pegi keje.. macam pagi tadi la.. dia buat perangai.. si abg faris elok x meragam pagi nit p kakak pulak yg buat perangai.. adehhh.. sampai sedu sedan dia menangis tak bagi ibu pegi keje.. bila hantar rumah babysitter pun, bila ditinggal dia berlari ikut kite sampai ke pagar.. sayu hati ibu.. but ibu kena kuat kan hati…


Dilah paling tak suka kalau dilah yg kena hantar anak2 pegi ke rumah babysitter sebelum pegi keja.. mesti ada drama2 sebabak yg tak diingini berlaku.. kalau tak abam yg meragam, mesti kakak yg meragam.. tak nak turun kereta la.. menangis melalak2 la.. tak bagi ibu pegi keja la.. boleh stress dibuatnya.. tp dilah pikir balik tu tandanya anak2 memang perlukan kita.. nak bermanja ngan ibu dia.. huhu..


Tapi dilah paling suka part ambil anak2 dari rumah babysitter.. sbb bila sampai jer depan pagar rumah babysitter dah dengar suara anak2 dah bersorak2 happy...
"Yeahhh.. yeayyy.. ibu dah sampai..."
"Ibu.. ibu.. ibu,,,"

Masing2 panggil ibu.. bila ibu turun kete masing2 serbu ibu.. peluk2 ibu.. nak cium2 ibu.. wahhhh.. heavennya rasa.. lupa kejap perangai moody anak2  time tu.. hahaha.. betul2 rasa mcm dalam drama tv tu.. "sayang menyanyang.. cinta dikenang.. la..laalala..." (haha.. siap nyanyi lagi ko..) berpelukan mcm dah lama tau x jumpa kan.. rindu ler tu.. hihi..

Pastu mula la kakak potpetpotpet tanya nape ibu lambat? jalan jem eh ibu?? lama kakak tunggu ibu tau... adehh.. ni yg wat ibu x tahan ni.. rasa mcm anak tu tak sabar nak jumpa kite sgt kan.. (padahal dia harap kite balik cepat sbb nak balik rumah tgk kartun.. agaknya la.. hahaha). pastu mengadu apa yg berlaku seharian kat rumah nenek aritu.. abg kaco baby la.. baby main ngan kakak la.. cikgu hantar kakak la.. mcm2 dia bagi laporan kat ibu.. hihi..


Then giliran abam faris pulak, nak ibu peluk cium dia jugak.. pastu potpet2 cakap apa ntah dgn bahasa yg x jelas sgt.. yg pasti dia akan cakap " cipe abam ane??"  "cipe abam xdeeee.." pastu angkat abam masuk kete..


Abam dah masuk kete baru angkat barang2 dan borak2 ngan babysitter jap.. tanya hal anak2 la.. last sekali baru angkat baby bucuk2 ibu yg sorg tu pulak.. makin bijak skrg ni.. bila ditegur ngan babysitter terus tersenyum2 bagi respon.. hihi.. melting sgt bila tgk dia senyum2 tau..



Kan best macam tu kan.. happy2 jer... tu yg dilah lagi suka ambil diorg dari hantar diorg.. tapi kadang2 time amik pun huru hara jugak bila budak diorg tu asyik nak bergadoh jer.. sbb berebut hp ibu la.. berebut nak duduk depan la.. berebut nak baby la.. berebut makanan la.. alahai.. macam2 ragam la anak2 ni kan.. 


Tapi kalau bukan anak2 yg menghuru-harakan hidup kite siapa lagi kan..hihi.. diorg jugak yg menceriakan kita.. yg buat hidup kita jadi sempurna..

Ibu sayang anak2 ibu sangat2 tau...

You Might Also Like

9 komen

  1. salams jumaat dila, boleh cair kalau anak2 kata 'ibu tak yah gie kerja' :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la amiizaa.. nampak sgt anak2 harapkan kita dapat menemani diorg kan..

      Delete
  2. Ibu Dilah...selamat petang..sekadar berkongsi juga pengalaman saya sebagai pengasuh.Banyak kali juga ada parents yang lewat ambil anak-anak dengan alasan bekerja lebih masa,satu yang saya perasan dengan anak-anak ini,mereka yang asalnya selesai siap mandi dan minum susu gembira bersama kawan-kawan sementara menanti parents masing-masing ambil,akhirnya bertukar wajah menjadi muram apabila masa menunggu terlalu lama.Kasihan kepada mereka ternanti-nanti parents ambil.Walaupun sudah diberitahu parents amik lewat.Ibu Dilah harus berbangga anak-anak ternanti2 ibu dilah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya Ummiarissa.. mmg seronok dan happy bila anak2 menanti kepulangan kita kan.. alhamdulillah jugak, kerja sy mmg x perlu OT. kalo ada pun maybe sekali 2 je dlm setahun.. huhu.. so balik mmg on time la.. sy set pukul 7 mesti sampai rumah bbysitter. kalau lewat pun dlm 10min je sbb jem.

      Delete
  3. Betullll...sekarang ni ekonomi sangattttlah cunnn...nak berenti kerja pk banyak kaliii

    ReplyDelete