Aktiviti bersama family,

Reunion after 9 years

September 04, 2015 Ibu Dilah 1 Comments

Assalamualaikum

Cuti Merdeka yg lepas kitorg pergi berjalan ke Sungai Besar, Kuala Selangor.. yer, mmg jauh perjalanan kali ni.. perjalanan makan masa 7 jam lebih.. ayahwan cakap dah boleh sampai t'ganu kalo camni punya jauh.. memang la boleh, tp kan kita berjalan ni ada tujuan.. bukan suka2 kan..


Tujuan utama kitorg ke Sg Besar ni adalah untuk menghadiri jemputan kawen coursemate dilah masa di UTM Skudai.. yg betul2 coursemate dilah  (SMI) cuma 6 org shj perempuan.. ni kawan dilah yg last kawen.. iyela, kos mekanikal mmg tak ramai perempuan time tu..  tu pun kalau dah campur course2 yg lain dalam Fakulti Kej. Mekanikal (FKM) adalah x sampai 30 org perempuan shj drp. 200++ student batach tu.  kadang kalo pegi kuliah, 1 dewan kuliah yg boleh isi 70 ~80 org tu, adalah 5-6 org je pompuannye.. hahaha.. mmg sikit sgt.. kadang2 1, 2 org pun ada tau.. 


Ok.. back to topic. dah alang2 pegi jemputan Ed (nama kwn dilah tu), kitorg pun dapat la wat small reunion.. yg dpt join majlis tu 6 org.. tp 3 org jer yg dpt stay kat sana lagi, sbb yg lain ada hal keesokan harinya.  kitorg gerak dari JB kul 9.30 pagi hari Sabtu. sampai rumah Ed kul 5 ptg.. wahhh.. pitamm.. time tu pengantin dah selesai menikah..


Memang sesuai sgt kitorg dapat pegi time tu sbb time tu org x ramai, so dapat la kitorg borak2 lama sikit.. dengan pengantin yg gamble sekali.. hahaha... memang seronok sgt tau, after 9 years bila dapat jumpa kawan2 balik.. ada yg kitorg dah jumpa 2,3 kali jugak dlm tempoh 9 thn ni.. yg sorg, every year mesti jumpa sbb sama2 duk jb. so memang happening sgt la..


Actualy dilah dah penah datang bermalam sekali kat rumah Ed ni masa kitorg belajar dulu.. time tu ayah dia baru meninggal, so kitorg dtg nak temankan ibu dilah la kiranya.. yg bestnya rumah Ed ni betul2 dekat ngan sawah padi. depan rumah dia sawah padi.. tp syg time tu bukan musim padi yg tgh menghijau sgt or tgh menguning.. kalau time tu mesti lagi cantik...

Malam tu kitorg tido hotel yg berdekatan rumah Ed. Anak2 bukan main seronok lagi dapat tido kat bilik ekon.. hahaha.. sori la, umah  kitorg mmg x guna ekon sbb depan rumah kitorg mmg redup sbb banyak pokok2. pastu ptg lak matahari belah belakang.. so kalau time cuaca panas pun rumah kitorg x terasa panas dan bahang sgt.. tu yg x pakai ekon..

Malam tu kitorg kuar makan.. makan biasa2 jer.. dah la service restoren tu lambat.. haiihhh.. malas nak cite la pasal restoren tu.. balik tu masing2 terus tido.. ehh.. kena paksa tido beno nye.. iyela, bilik kecik, budak2 ni pulak jenis cakap kuat2, kalo x tido sure bising.. baby nak tido pun asyik terjaga jer...


2nd day, kitorg breakfast ala kadar jer.. pastu terus siap2.. kul 10 pg dah check out. pastu jalan2 kat pekan dia dulu.. pastu jalan2 pusing kampung tengok sawah padi.. anak2 memang seronok.. sampai rumah pengantin kul 11 pagi, terus masuk.. ehh.. rupanya org kat sg besar ni jenis jemputan awal ye.. kalo kat jb kul 11 xde org lagi.. kat sini dah ramai dah..  




Sementara tunggu kwn dilah yg sorg lagi, kitorg makan dulu.. lps kawan sampai tu kitorg lepak2 jap.. pastu nak balik jumpa pengantin.. sempat jugak tgk dia bersiap dan bersanding kejap.. memang sama padan sama sempoi la pasangan pengantin ni.. hihi

Dalam kul 12.30 tgh ari, kitorg pun bergerak balik.. konvoi 2 kereta ngan kawan yg kat jb ni.. tp masing2 x balik jb pun.. diorg terus g putrajaya, kitorg pulak balik melaka.. kalau pegi kat kuala selangor ni tmpt makanan yg glamer cendol bakar dan juga mentarang bakar.. ayahwan dah pesan awal2 dia nak try makan mentarang bakar..


Sepanjang jalan area sekinchan mmg banyak gerai2 jual mentarang bakar.. mmg femes la kat situ mentarang bakar ni.. kitorg singgah 1 gerai kecik kat tepi jalan jer.. tanya harga dulu, tengok dulu camne mentarang tu.. harga sekilo RM30.. Ada  dlm 10 ketul kot lebih kurang.. ehh.. x tau nak sebut ketul ke ekor ke biji.. hahaha.. 


Ni la dia mentarang bakar tu.. macam mix kupang ngan kerang kan.. isi dalam dia pun  mcm mix kupang dan kerang gak. rasa nya pun lebihkurang sama tp lebih lembut dr kupang.. kupang kan cam liat2 sikit.. yg ni x liat.. 1 st ni makan tau...


Next kitorg beli cendol durian borhan pulak.. akak gerai mentarang tu yg bgtau cendol borhan ni lagi sedap dar cendol bakar.. dan lagi yg kitorg baru tau cendol bakar tu sebenarnya nama owner tu bakar bukan sbb ada bahan2 dlm cendol tu yg dibakar.. hahaha.. matik2 ingat ada bahan yg digunakan tu yg dibakar.. kira mcm special sikit la kot.. rupanya sama mcm cendol biasa gak.. cuma cendol bakar tu dah femes la sbb ada drive thru lagi.. hihi.. so kesimpulannya cendol durian borhan tu mmg lagi sedap..

2 makanan/minuman ni la yg rasa nak try bila pegi ke kuala selangor.. tempat jarang pegi kan, so sekali kite pegi cuba la jugak dapatkan benda yg jarang ada kat tempat lain.. ataupun org ckp makanan yg sedap dan  femes di sana..

Alhamdulillah.. happy sgt dapat jumpa kawan2 aritu.. lepas ni ntah bila la lagi dapat jumpa korang semua kan.. ada rezeki kite jumpa lagi.. nasib baik zaman skrg ni ada wassap segala kan.. so senang nak berhubung.. terasa dekat walaupun dah lama x jumpa kan...

So, pada pengantin a.k.a ED a.k.a Radin Faizah, 
Selamat Pengantin baru, 
semoga ikatan perkahwinan berkekalan sehingga ke jannah..
cepat2 dapat baby tau..
kejor kitorg yg dah beranak ramai ni..
hihi





You Might Also Like

1 comment: