Adik Baby,

Baby Fattah Anas Kencing Berdarah @ Kristal

October 13, 2015 Ibu Dilah 5 Comments

Assalamualaikum

Arini nak throwback citer 6 bulan lepas.. huawaaa.. citer dah basi baru nak update kan.. tp bagi dilah citer ni penting jugak sebagai ingatan diri sendiri dan juga mungkin rujukan kepada ibu2 yg lain yg mengalami masalah yg sama.. (actually entry ni dah lama terperam dalam draft.. dilah update sikit je lagi.. huhu)

Dilah nak citer pengalaman baby Fattah Anas kena kencing berdarah @ kristal. 1st time anak dilah kena memang cuak jugak.. lagipun masa kakak imani dan abam faris dulu diorg xde masalah langsung time dalam pantang. penyakit kuning pun x kena.. so, bila berlaku kat baby fattah anas ni, dilah sangat la risau..

Kisahnya mcm ni.. masa day 4 tu, misi klinik desa yg kat kampung tu datang rumah.. melawat cam biasa la, check dilah ok x, check baby ok tak.. time tu dia tgk baby mcm ada kuning.. memandangkan aritu ari ahad, so misi suruh pegi hospital utk amik darah.. so, tghari tu kitorg pun pegi la ke hospital besar melaka..

1st time tengok anak kena amik darah, hampir nak menangis dilah bila dengar baby fattah anas menangis.. bayangkan la baby sekecil tu kena cucuk utk diambil darahnya.. alahaiii.. sedih sangat.. walaupun time ambil tu nurse tutup ngan tirai, tp bila dengar tangisan baby tu mmg sedih sgt la.. mesti dia sakit sgt kannnn.... lepas amik darah, diorg suruh balik rumah dulu.. nanti hospital akan call utk bagitau result nya.. 

Elok lepas kitorg balik rumah, dalam kul 3 lebih gitu dilah nak salinkan pampers baby.. sekali tengok ada cam darah kat pampers baby.. area air kencing tu la.. darah tu bukan pekat, kaler cam pink2 orange sikit dan cam berlendir sikit.. apa lagi, dilah terus cakap kat ayahwan dan bunda.. cuak la kan.. x pernah2 anak kena mcm tu.. dilah amik gambar in case nak tunjuk kat doktor.. 




Then, bunda pun try tanya kazen bunda yg keje doktor.. dia cakap kalau baby girl tu biasa la.. tp baby boy cam abnormal pulak.. suruh check kat bird dia kot2 ada luka ke apa.. bila check mmg takde.. so, kitorg decided utk terus pegi hospital. pegi kat emergency tu terus..


Bila dapat jumpa doktor, bgtau la yg tadi ada amik darah utk check kuning.. pastu baby kencing berdarah.. bla..bla..bla.. then tunjuk kat doktor pic berdarah tu cam mana.. doktor cakap tu actually yg merah2 orange tu "kristal" namanya bukan darah.. dan tu normal katanya.. xde pape yg perlu dirisaukan.. tp dia cakap kalau nak tau lebih detail boleh jumpa pakar.. kalau jumpa pakar mlm tu mmg x boleh la, so kena admit dulu.. lagi2 sbb baby suspek kuning dan result darah tu x dapat lagi..


So, dengan rasa berat hati kitorg pun bagi la baby admit. kalau ikutkan dilah pun nak stay sekali tp takde bilik nursery yg kosong time tu.. urusan nak admit tu mmg lama, sampai pukul 12 tgh mlm baru settle.





ok.. serba sikit yg dilah paham pasal kristal ni.. "Kristal ni terjadi bila baby kurang air dalam badan (dehydrate). dan berat baby akan drop dengan banyak." 


Mcm kes baby fattah ni, time tu baby mmg kurang sgt menyusu.. paksa2 pun dia tak nak.. mmg la time tu susu pun masih kurang lagi.. tp baby sendiri pun jenis yg xnak menyusu sgt.. tu la yg menyebabkan badan dia dehydrate.. dan as expected, berat baby drop 10% dari berat asal masa lahir. berat lahir 2.72kg, masa admit tu berat dah drop 2.45kg.. patut la nampak anak ibu makin kecik time tu.. huhu.. kulit kering sgt, mengelupas... time nak tinggal kan tu mmg sedih sangat.. terbayang tengok baby2 yg dalam nursery tu nangis2... pastu rasa kecik2 lagi ibu terpaksa tinggal kan dia... ehhh... mmg sedih sgt la bila ingat2 balik....

Malam before balik tu, dilah perah susu utk bagi kat baby.. lagi pun time tu dilah baru start bengkak susu.. memandangkan time tu baru day 4 dan dilah belum berurut, bunda cepat2 call tukang urut minta urutkan dilah keesokkan harinya.. supaya dapat lancarkan pengaliran susu dan dilah dapat bg perah bg baby minum susu..




Keesokan harinya, dilah ngan ayahwan datang hospital time tghari.. sbb pagi tu dilah mengurut dulu.. pastu siap bawak pam sekali.. masa kitorg sampai tu mmg masa melawat, so ayahwan boleh tengok baby fattah sekali.. tp bila habis waktu melawat, ayahwan tunggu kat kereta sementara dilah pulak stay kat nursery tu.. ibu mmg dibenarkan stay kat nursery kat bilik penunggu dr pagi sampai 10mlm. 



Sepanjang waktu melawat tu puas la dilah paksa baby fattah menyusu tp dia  tak nak.. lepas sejam mcm tu baru dia menyusu.. tu pun dlm 20 minit mcm tu tp main2... kulit masih byk yg mengelupas.. pastu mata asyik bertahi mata jer.. baru lepas bersih kan, jap lagi bertahi mata balik.. cian baby..

Lepas letak baby kat tempat dia, dilah pam susu pulak... oh ye.. malam tu baby fattah kena letak di bawah lampu biru tu sebab kuning.. guna 1 lampu.. tp mlm kedua kena pakai 3 lampu sbb bacaan tinggi.. 

Disebabkan kuning baby meningkat, so baby x boleh balik.. so, kena la stay 1 mlm lagi kat hospital.. dan ayahwan pulak terpaksa balik jb mlm tu sbb dah keje.. malam tu dilah pam lagi 2x.. alhamdulillah.. dapat jugak bekalan utk keesokan harinya.. 



2nd day, bunda pulak yg hantar dilah pegi hospital. bawak abg dan kakak sekali sbb xde sapa nak jaga kat rumah.. walaupun pegi pagi tapi dekat tghari jugak baru dpt keputusan.. alhamdulillah, baby fattah anas boleh discharge.. bacaan kuning dah turun.. so, disebabkan baby dah boleh discharge, bunda pun tak jadi la nak balik rumah dulu.. 

Nak dijadikan cite, hari tu ada 11 org baby yg boleh discharge.. so proses nak discharge tu jadi lambat dan lama sgt.. kena  tunggu turn... dilah ni ok la lagi sbb boleh stay kat bilik menyusu kat nursery.. tp kesian kat bunda ngan anak2 tunggu lama kat bawah.. anak2 sampai dah boring2.. dah tetido2 kat kusi.. ada sekali tu dilah turun bawah nak temankan anak2 sbb bunda nak g solat. abam tido, pastu kakak pulak nak buang air.. so dilah terpaksa minta tolong org jaga kan abam yg tgh tido tu sementara dilah bwk kakak pegi toilet. nasib baik la tmpt tu mmg ramai org dan betul2 depan kaunter.. dilah tawakal jer la.. 



Pastu urusan nak bayar2 bil semua dilah yg uruskan  sendiri.. naik turun bangunan.. dah la baru 5 hari bersalin time tu.. bunda lak tgh jaga anak2 yg tgh tido.. mmg kena kuatkan jela diri jalan terkepit2 ke sana sini.. tunggu punya tunggu dekat magrib jugak baru boleh discharge. time nak kuar nursery tu tup2 bunda ada kat depan pintu. nak tolong angkat baby.. kalo tak dilah nak turun bawah tu dgn bawak baby, ngan bawak beg 2, 3 beg kanan kiri.. bayangkan jer la.. anak2 pulak bunda tinggal jap dlm kete betul2 kat lobi, time tu anak2 tgh tido. 

Time tu rasa mcm nak nangis sgt tau..  rasa kesian kat anak2, kat diri sendiri jugak.. dan yg penting sekali kesian kat bunda terpaksa melayan kerenah  2 beradik tu.. tp nasib baik la bunda ada utk tolong dilah, kalau x tak tau la nak cakap apa.. sob..sob... besarnya pengorbanan mak kan.. anak dah besar dan bersalin pun masih dijaga lagi... 

Alhamdulillah, baby fattah anas cuma kena tahan wad 2 mlm jer.. lepas dari tu 'kuning' dia terus turun. keesokan harinya masa dilah berurut, tukang urut tu cakap peranakan dilah turun.. padahal hari sebelum tu dah ok dah kat tempat dia.. tp disebabkan dilah banyak bergerak dan ulang alik hospital, angkat berat sikit2.. tu yg peranakan jatuh balik.. so dia naikkan balik.. alhamdulillah, lepas dari tu baby pun dah banyak menyusu masa dalam pantang tu..

Tapi baby Fattah Anas ni bukan jenis yg ngempeng tau.. dia menyusu dalam 5-10 minit, pastu dah.. terus lepas.. bila dilah dah start keje, kat rumah babysitter pun  dia minum susu sikit jer.. 2 or 3 botol x 2.5 oz or 3oz.. kadang2 1 botol jer.. tu masa 2 ~ 4 bulan la... skrg ni dia minum 3 or 4 botol x 3.5/4oz. 

So, memandangkan fattah ni malam x ngempeng dan siang pun minum sikit.. so masa dia 3months ++ terjadi la lagi sekali  'kristal'. kejadian tu berlaku pd hari kerja (hari khamis) dan baby mmg minum 1 botol jer hari tu.. ari jumaat tu ada sekali lagi.. tp bila weekend dah takde dah.. sbb weekend dilah kerapkan bf fattah.. walaupun dia x ngempeng, tp dilah kerap paksa dia menyusu.. dan pastinya time tu berat baby turun sikit..

Bila monthly check up tu dilah bgtau la kat doktor, dia cakap takde apa yg perlu di risaukan.. sbb baby fully breastfeed. 'kristal ni biasanya terjadi pada baby yg fully breastfeed tapi masih kurang air dalam badan. dan akan menyebabkan berat turun (sbb kurang air @ dehydrate).  kalau baby yg dah minum fm tu, dalam badan dia dah ada air yg biasa, sbb nak bancuh fm tu kan dgn air kosong kan..

Last week ada follow up check up kat hospital melaka @ 6 months.. so far, baby ok dan boleh close case kat hospital melaka.. just check up biasa kat kk je mcm biasa dan monitor berat baby.. sebab berat baby dah nak masuk line kuning.. huhu.. 6 bulan berat baru 6 kg.. hahaha.. tp dilah tak risau dan pelik sgt sbb mmg anak dilah semuanya mcm tu.. masuk 4, 5 bulan berat dah x naik sgt.. naik 100 or 200 gram jer.. semua ikut genetik ayah wan ler tu, kurus tinggi.. hihi

So.. begitu la citer nya pasal baby Fattah Anas yg kena warded sebab 'kuning' dan "kencing berdarah".

Alhamdulillah.. lepas dari tu baby Fattah Anas sentiasa sihat. cuma pernah demam sekali je, tu pun sbb berjangkit ngan abg dan kakak yg demam time tu.. so far xde batuk2 dan selsema yg teruk.. just sekali dua je batuk2 yg light2 jer.. mudah2an baby fattah anas terus membesar dgn sihat.. aminnn..



You Might Also Like

5 comments:

  1. semoga baby fattah anas membesar dengan sihat...yg penting sihat tubuh badan

    ReplyDelete
  2. tq kayrul.. alhamdulillah, walaupun fattah anas ni kecik jer tp dia sihat..

    ReplyDelete
  3. Anak saya sekarang juga mengalami apa yg baby fattah alami risau juga sebab anak sulung tq sebab share info at least tahu apa yg jadi

    ReplyDelete