First Solid Food for Baby Fattah Anas

October 09, 2015

Assalamualaikum

Hari Jumaat last week baby Fattah Anas genap 6 bulan.. so ibu dilah sangat excited nak bagi baby fattah solid food.. Mau nya x excited, tengok baby fattah tu kalau org makan bukan main lagi.. mata terbeliak2... tangan terkapai2.. mulut bising2 minta org makan.. tapi xde sapa layan.. hahaha


So, hari sabtu tu dilah start buat bubur kosong untuk baby fattah anas.. time tu kat rumah bunda.. buat bubur kosong pastu blend halus.. start bagi makan tengahari.. 2 oz bubur + breastmilk habis licin baby fattah makan tau.. 

Time mula2 bagi tu xde pulak dia buat muka pelik2.. dah bagi tu pastu dia nak lagi dan lagi.. bila lambat dia bunyi.. pastu kadang sudu lom sampai mulut, dia dah tunduk dulu.. hahaha.. tu yg makan sampai muka nak masuk dalam mangkuk gayanya.. hahaha


Tak sampai 15 minit habis licin dia makan tau.. kalau ikut dia laju je nak makan, tp dilah pulak yg kesian kalo bagi non-stop.. takut dia tersedak pulak nanti.. ptg tu dia makan lagi 2oz + breastmilk. 3 hari berturut2 makan mcm tu.. so far tengok baby takde masalah..

Hari ke-4, dilah try tambah carrot pulak.. dan jugak olive oil.. fattah anas ni kan ringan jer.. so doktor pun advice utk letak minyak sikit dalam bubur dia..untuk tambah berat badan dia.. bagi lemak sikit.. hope berat baby meningkat la lepas ni.. kalau tak habis kena bebel ngan nurse lagi nanti.. sebab berat baby dah masuk line kuning.. 6 bulan beratnya baru 6kg jer.. huhu.. halus sgt budak tecik ni tau.. hihi


Hari Selasa aritu 1st day bagi baby makan kat rumah babysitter. 1st day yg letak carrot tu jugak la.. dilah bekalkan 2 bekas bubur carrot. 1 bekas tu dalam 2.5~3 oz kalau tak silap.. habis semuanya.. cuma bekas ke2 tu tinggal sikit jer.. ari rabu pun sama.. smlm bagi 3 bekas pulak.. actually 3 bekas tu sebab bila dah blend bubur ada lebih, syg nak buang.. so bawak kan je la.. habis jugak.. 

Alhamdulillah.. anak ibu pandai makan bubur..  kalau abg ngan  kakak dulu masa awal2 tu xnak makan sangat.. tp baby fattah ni laju jer makan.. ni yg watkan ibu excited nak masak utk baby.. pasni nak bagi puree pulak.. weekend ni boleh cari buah apple ke pear or avocado.. yg penting try satu-satu kan...

Mudah-mudahan selera baby fattah sentiasa ada.. baru la ibu berterusan rajin nak buat homemade solid food untuk baby fattah anas..
bye..

You Might Also Like

0 komen