Birthday,

Kakak Nur Diyana Imani dah 5 tahun

November 13, 2015 Ibu Dilah 0 Comments

Assalamualaikum

1 November lepas genaplah usia kakak Imani 5 tahun.. kejap jer anak dara tu dah besar.. dulu dia la buah hati ibu dan ayah sorg2.. tp skrg dah ada 2 org adik pun dia..

Skrg ni memang dah nampak sangat ciri2 seorang kakak.. dah pandai jaga adik baby.. bab angkat2 dan bagi baby makan dia paling suka nak buat tau..


Pastu dgn abam faris tu pulak, tu la kawan gaduh dan kawan baik dia.. kalau bergaduh mmg gaduh sungguh2.. tp kalau time malam, time ibu ayah dah tido, diorg lom tido lagi kan.. pandai dia jaga abam tu.. Mmg kalau mlm tu mcm perangai terus berubah jadi sayang menyayang ngan si abam tu.. hahaha.. time tu la boleh berlakon sama2 jadi mama ngan baby.. tolong layankan si abam tu nak makan..amik makanan..

Sampaikan berak kencing abang pun dia boleh tolong cucikan tau.. tp berak tu sekali je la.. tp bab salin pampers tu mmg dah mcm mak tiri gayanya kalau dia paksa si abam tu masuk bilik air tau.. ibu dia ni pun xdela sampai mcm tu sekali.. hahaha.. Bersungguh2 dia nak suruh abam masuk bilik air. Tp si abam tu pulak jenis x mau dengar.. org suruh masuk bilik air dia buat dekkk jer.. tu yg terjerit2 kakak tu nak suh dia salin pampers.. haha… kakak.. kakak…


Dari segi pelajaran pulak, so far kakak dah pandai mengira, membaca belum betul2 mahir lagi.. kena banyak lagi nak train dia sukukata.. memang nampak kecenderungan dia lebih pada kira-kira.. tahun ni dah tahun depan kena lebih gigih lagi mengajar kakak membaca.,. kalau x susah nanti bila nak masuk darjah 1.. tula, selalu sangat ponteng sekolah tahun ni.. hihi

Bab kerja rumah pulak, paling rajin tolong ibu basuh pinggan  mangkuk yg kotor.. lagi2 botol susu dia sendiri.. dah pandai dah basuh.. kadang2 time malam2 dengar bunyi bising2 kat dapur, rupanya tgh basuh pinggan.. nak tolong ibu katanya.. alhamdulillah.. rajin anak ibu.. tp kalau rajin mengemas mainan lagi ibu suka.. hihi..

My cheeky girl..

Anak dara ni sangat kuat potpetpotpet.. mcm mak joyah.. hahaha.. kalah ibu dia ni tau.. tapi ni la kawan ibu nanti.. kawan borak2 pasal girl2.. hahaha.. teman ibu shopping2?? hmm.. window shopping jer la.. hihi

Memandangkan masa 1 nov aritu kitorg tgh bercuti ke Kuantan, ibu x sempat nak belikan kek untuk kakak.. sbb dah janji nak belikan kek frozen.. so, weekend lepas order la kek choc moist frozen dr bakeri yg terdekat.. kek dia memang sedap sgt dgn topping choc yg tebal.. tp xleh makan byk2 sangat nnt muak.. hihi.. tp ai tetap suka okkk.. sape xnak makan topping tu pass kat ibu ye.. hihi..


Ok, back to kek frozen tu, ibu dilah order hari sabtu ptg.. amik ari ahad. Tetiba kul 2 lebih tu kakak ipar bagi pic kat  group whatsapp family, gambar tu dia kat kulai.. oo.. nak balik kg x bagi tau yerrr.. so apalagi, kelam kabut la ibu kemas kain baju.. nak balik sedenak jugak.. alang2 cuti sampai hari selasa kan… so boleh la celebrate besday kakak  ngan family in law..


Alhamdulillah.. kakak  happy dapat kek frozen.. ibu sebolehnya nak tunaikan apa shj impian anak2 tau.. anak happy ibu pun happy.. lagi happy bila dapat balik kampong jumpa tokma dan sepupu2 dia yg lain.. sampai time nak balik rumah sendiri pun dah susah nanti.. hihi

Nur Diyana Imani,
Ibu minta maaf jika selalu marah2 kakak..
Sebenarnya ibu bukan marah, tapi ibu tegur untuk kebaikan kakak..
Ibu nak kakak jadi anak yg baik dan solehah..
Anak yg berguna kepada bangsa  dan agama..
Walaupun masa  untuk ibu manja2kan kakak sangat singkat sbb kakak cepat dapat adik..
Tapi kakak tetap anak yg manja..
Semoga kakak Berjaya di dunia dan akhirat…
Diberi kesihatan yg baik sepjg masa..


Ibu, ayah, abam faris & baby Fattah anas sayang kakak sangat3 tau..


You Might Also Like

0 comments: