Ragam si Kakak & Abam

November 30, 2015

Assalamualaikum

Dah lama rasanya tak cerita pasal abam faris dan kakak imani.. asyik post gambar baby jer kan... cian pulak anak yg 2 org lagi ni.. hihi...


Ragam 2 beradik ni sekarang boleh tahan tau.. sangat menduga kesabaran ibu dia ni.. ada sahaja ragam nya.. ada sahaja yg tak kena.. pastu dek disebabkan pengaruh tengok cite ultraman banyak sangat, si abam tu skrg sikit3 nak menendang.. nak memijak.. nak menumbuk.. adehhh... bukan takat kakak, ibu & ayah je yg kena, ngan adik baby pun kena jugak.. tak pasal2 je dia boleh tumbuk si baby tu.. cian tengok adik yg tau pape lagi tu.. asyik la kena buli ngan abam jer.. haha


Yang kakak nya pun sama jugak.. kalau dia tak puas hati ngan si abam tu, dia main debik je abam tu tau..ntah perangai sape yg dia ikut ntahhhh... risau pulak tengok budak2 ni tauuu.. makin hari makin ganasssss...


Pastu, malam susah nak tido.. kalau sblm ni si abam jer...tp skrg kakak pun dah susah tido malam...  lagi2 skrg ni cuti sekolah kannn... malam berjaga jer tengok tv.. bila siang tido.. ehhh... diorg tido pun dah dekat2 tghari tau.. so sampai petang la dia tdo.. time weekend aritu walaupun diorg tdo, kitorg ajak jugak diorg keluar rumah g jalan2.. kalau tak keluar lagi sedap la bebudak tu tido siang.. parahhh.. parahhhh...

 Ni lepas diorg dah teraburkan.. pandai lak main hp ibu.. amik gambar bilik dia yg bersepah2 tu.. hahaha

Nasib la umah kitorg ni single storey je..so budak2 tengok tv kat hall, kitorg dalam bilik pun boleh dengar... kadang2 ayah wan tdo jer kat hall teman budak2 tu.. budak2 tu time malam main pun mcm siang tau..tapi diorg xdela tengok tv semata.. diorg lebih pada bermain2 jugak.. tapi bertabah la mak bila bangun pagi tengok rumah bersepah2 mcm kena langar garuda... bilik diorg bersepah.. hall bersepah.. dlm bilik kitorg pun bersepah... memang pitammmmm... huhu

Malam dah mcm siang dah suasana kat rumah kitorg tu.. diorg main bukan main riuh, kejap2 tergelak2, kejap2 menangis, terjerit... adoiiiiii... memang tido tak lena la maknya.. lampu terang benderang 1 rumah.. tu belum diorg duk cari makanan/ biskut sendiri.. ehhh... aiskrim pun dah pandai amik sendiri tau.. bangun pagi tengok berderet cawan mangkuk kat meja... abis semua bekaskotor diorg makan aiskrimmmm.. hahaha.. anak2...




Tapi kannnn... bagi dilahhh.. biar lah diorg bising riuh depan mata.. dari diorg takde kat depan mata lagi dilah risau.. maksudnya kadang2 ada ibubapa bila cuti sekolah anak2 hantar balik kampung kan.. so kalau dah kat kampung tu lagi la risau kan.. skrg ni terpekik bergaduh pun depan mata kitorg... 


Lagi satuuu... kadang2 dilah rasa stress jugak sebab rumah sentiasa bersepah ngan mainan diorg.. tp bila pikir balik, buat apa rumah sekemas2 nya tp anak2 duduk diam jer.. asyik main ipad, tengok tv, main game.. tu kan tak elok... mcm anak dilah ni walaupun kata diorg berjaga mlm nak tgk tv, tp dalam masa yg sama diorg bermain2 dua beradik tu.. buat khemah la, main masak2 la, mcm2 diorg explore.. tu kan perkembangan yg baik jugak kan.. 

Dah memang time usia2 mcm diorg yg bawah 7 thn ni memang mcm tu cara diorg belajar dan explore.. nanti dah sekolah rendah dah lain pulak cara pembelajaran diorg kan... hihi.. (ayat nak sedapkan hati sendiri ke ni??? hahaha) Yang penting anak2 sentiasa sihat dan aktif..

Tapi bila datang tension mak naik hantu jugak la.. mula la jadi monsterrrrr... hahaha... time tu baru la terkedik2 nak mengemas menan.. tu pun kejap jer la... elok kakak kemas, si abam terabur kan balik... memang ohsemmm sangat anak2 ibu ni kannnnn... hahahaha...

walau mcmana perangai diorg sekali pun, ibu tetap sayang anak2 ibu sangat2.. sementara diorg kecik ni la kite kena kuat dan banyak bersabar melayan kerenah diorg kan.. harap2 dah besar  nanti ingat lah ibu korang yg terpaksa tido sejam sehari je melayan korang ye.. hehe




You Might Also Like

0 komen