Adik Baby,

Fattah Anas Demam

December 21, 2015 Ibu Dilah 0 Comments

Assalamualaikum

Ni 2nd time baby fattah anas demam.. masa 1st time demam dulu time tu kakak imani tgh demam on off dekat seminggu.. demam + batuk2 teruk.. so last2 terjangkit jugak dengan baby.. nasib baik 1 mlm jer.. tu pun xdela demam panas sgt.. bila siang dah baik.. alhamdulillah..

Dan kali ni demam dia berlarutan selama 2 hari.. hari rabu dan khamis last week. masa balik dari rumah babysitter aritu mcm perasan baby mcm dedar jer.. tp mcm iye mcm tidak jer.. malam tu tido mcm biasa.. dalam kul 6 pagi tu baru perasan badan baby panas.. dia pun dah bangun time tu.. asyik nak ngempeng jer pulak bila dah berjaga..


Mula2 dilah plan nak half day jer.. sbb ingatkan bila siang baby dah ok.. iyela, biasanya budak2 ni kalau demam malam jer panas. bila siang dah ok, x panas dah.. tp sampai tengahari badan masih panas lagi.. tak boleh ditinggal mesti merengek jer.. dah tu mcmana ibu nak gi keja kan.. last2 msg boss cakap nak full day..

Tp alhamdulillah.. walaupun demam, selera makan fattah anas tetap ada.. makan sampai licin.. nak bertambah2 lagi pulak tu.. hihi..


Malam lepas  ayahwan balik keje, kitorg bawak baby gi klinik..  time tu demam dah kurang sikit.. dalam 37++ jer..  tp minta doc ubat bontot sekali utk standby.. mana tau tgh malam panas balik kan.. tp alhamdulillah.. sepanjang malam tu suhu tak lebih 38 deg.. time siang lagi panas..


Hari Khamis tu suhu dia dah turun sikit.. dalam 37++ jer.. so dilah terpaksa la pegi keje jugak sbb ada kerja urgent.. balik keje tengok baby masih panas lagi.. tp alhamdulillah, walaupun demam, fattah anas masih nak makan dan minum susu masa kat rumah babysitter. 

Kebetulan pulak ptg tu ayah wan dapat msg dari abah dia yg mengatakan nenek dia dah uzur.. magrib tu dapat msg lagi sekali cakap nenek dah nazak.. so, kitorg discuss2 nak pegi ke tak.. dah discuss last  kitorg decide nak pegi melawat nenek kat rawang. tak sampai 10 minit keluar rumah, dapat msg dari abah.. nenek baru jer meninggal.. so, mmg tepat la keputusan kitorg utk pegi melawat..


Sepanjang perjalanan tu demam fattah anas turun sikit tp masih 37++ lagi.. kul 2.30 am kitorg sampai rumah SIL..rehat kat sana dulu.. pagi2 dlm kul 7 baru gerak g rawang..  alhamdulillah.. pagi tu lepas mandikan baby.. nampak nya baby dah tak panas  lagi..  





Sepanjang menunggu majlis pengkebumian pun fattah anas ceria jer.. dah boleh main2 dan makin aktif.. kitorg tak ikut pegi ke kubur.. just tunggu kat surau berdekatan jer..

Alhamdulillah.. fattah anas dah sihat.. cuma 2 hari ni tetiba perasan badan dia ada merah2 mcm ruam.. tak tau la sebab apa.. baby pun takde la meragam sgt.. kot2 gatal ke apa kan.. tengok dia ok jer.. tengok la, kalau malam ni tak kurang lagi, ingat nak bawak gi klinik.. mudah2an tak ada apa2 yg serius.. aminn..


You Might Also Like

0 comments: