Potong Rambut Abang & Kakak

December 28, 2015

Assalamualaikum

Tinggal lebih kurang seminggu jer lagi dah nak naik sekolah kan.. masing2 sibuk mencari dan shopping barang2 keperluan anak2 sekolah.. masing2 mengeluh kos barang sekolah naik harga.. lagi kalau anak yg berderet sekolah tu kan.. memang pening mana nak cekau duit utk beli barang anak2 kan..


Alhamdulillah.. semalam ibu dilah baru bayar yuran sekolah anak2.. kakak tahun depan tadika 6 tahun + petanng ada kelas fardhu ain pulak.. so dilah mmg amik pakej tu terus dan kakak akan stay kat taska sampai balik..

Memandangkan kakak dah 6 tahun, so dah tak boleh nak ponteng2 sekolah lagi.. risau jugak kalau si abg tu tak tido malam ke, dah ngan kakak sekali tak nak tido nanti.. so alang2 meh la kite hantar si abang ke taska sekali.. kira daycare utk 4 tahun.. so biar dua2 penuh aktiviti siang hari.. hope malam diorg boleh tido awal..

Tu baru org anak yg sekolah tadika + taska pun dah terasa peritnya.. yuran tahunan utk 2 org tu pun dah RM1300.. tu baru tahunan beli monthly lagi.. mak dapat duit bonus wat bayar duit sekolah anak2 jer la kan.. nasib baik baju sekolah dah termasuk dlm yuran tu sekali.. buku dan stationary pun sama.. so tak yah la nak berbelanja beli barang2 sekolah diorg tu lagi..

Weekend ni tinggal nak belikan diorg beg sekolah jer nanti.. yg pasti beg yg biasa2 jer nanti.. ala, bukan nak isi buku pun.. sbb buku semua tak yah bawak balik.. dalam beg tu nanti just isi pakai sepasang 2 jer dan botol air.. nak beg canggih2 tunggu dah sekolah betul nanti.. skrg ni biar mak yg pilih dulu beg utk anak2..nasib anak ok jer.. hahaha

Ehh.. terpanjang pulak mukaddimah ye ni.. padahal nak citer pasal potong rambut jer pun.. haha



Selain dari beg sekolah, yuran dan peralatan sekolah.. benda lain yg penting bila nak naik sekolah ni adalah potong rambut.. yeahhh.. next year kakak sepanjang hari kat tadika dan taska. so kat sana akan sentiasa pakai tudung.. so kena make sure rambut sentiasa pendek.. kalau tak mesti rimas.. dah la kakak tu jenis malas nak sikat rambut..


So mari la kita potong rambut anak2.. kakak 1st time potong rambut kat kedai rambut.. abg pulak 2nd time.. selalu ayah wan jer yg potong kan rambut anak2 termasuk maknye sekali.. jimatttt.. tapi kali ni bg chance potong kat kedai pulak.. walaupun tgk gaya mcm ayah wan potong jugak.. hahaha..


Dah potong pendek rambut kakak baru la nampak selesa sikit.. tahun depan kakak akan sentiasa pakai tudung kat sekolah.. so rambut kena sentiasa pendek.. kakak tu tak pandai nak uruskan rambut sendiri. sikat rambut pun malas tau.. haha.. sabo jer la..


Abang pun selesa berambut pendek.. budak ni lagi la.. baru lepas mandi pastu main2.. tengok rambut dah basah berpeluh lagi.. padahal rambut dah pendek tu.. huhu..



Ni la rambut baru anak2.. lepas ni 2 bulan sekali kena potong rambut.. hihi..
selamat bersekolah anak-anak ibu..



You Might Also Like

0 komen