Aktiviti bersama family,

Happy Birthday Ayah Wan

January 29, 2016 Ibu Dilah 0 Comments

Assalamualaikum

Hari Selasa minggu lepas, 19 Januari adalah hari jadi Ayah Wan yg ke 31 tahun.. Welcome to 30 series.. hahaha… kebetulan pulak hari isnin tu dilah ambik cuti sebab babysitter Fattah anas nak pegi klinik. Tapi dilah tak bagitau ayah wan dan anak2 pun yg hari isnin tu dilah cuti.. saje nak surprise..

So plannya hari tu hantar anak2 pegi sekolah macam biasa.. tu sebab x nak bgtau ibu cuti, kalau diorg tau ibu cuti mesti diorg tak nak pegi sekolah.. dah kalau semua ada kat rumah, susah la dilah nak wat keje.. haha.. so konon2 nya ala2 nak wat surprise la kat ayah wan.. ala, bukan apa pun.. just nak masak nasi arab jer.. tu makanan fav ayah wan dan jugak kitorg..

So, 2,3 hari before tu gigih la meng’google’ resepi nasi arab.. dah tu nak cari yg paling simple jer.. actually mmg senang nak masak nasi arab ni asalkan bahannya ada.. tp disebabkan rempah nasi arab tu tak de & kalo nak beli satu2 jenis tu leceh, so dilah guna jer la set nasi arab kabsah yg ready made dalam kotak tu.. hahaha.. sori, lupa nak amik gambo kotak tu.. Dah ada set nasi arab tu dah senang.. tinggal beli bahan basah jer.. beli ayam, tomato dan timun..

Dah kebetulan cuti ni kononnya nak gunakan masa sehabis baik.. nak wat stok makanan baby Fattah anas sekali.. nak wat bubur siap2 stok utk 2 hari, pastu dilah rasa nak wat stok ayam / chicken broth utk baby Fattah anas.. so, standby la bahan siap2, tak cukup baru kite gi kedai.. so sementara baby tido, dilah nak masak la bubur dulu.. sekali nak masak gas pulak habis.. adohaiii.. dah la time tu tghari, cuaca kat luar panas terikkkk… fuhhhh.. tak sanggup rasanya nak kuar panas2 ngan baby…

Bila cuaca dah ok sikit, kitorg pun keluar gi cari bahan2 dan beli gas.. balik cepat2 masak chicken broth dulu dalam pressure cooker.. then baru masak nasi arab.. tp sebelum tu ayam dah perab dulu.. sementara nasi arab masak, dilah gi amik kakak ngan abg kat taska.. balik rumah t uterus start panggang ayam guna magic pan..


Ayah wan balik keje dah tersipu2.. tanya masak apa ni?? Nape masak sedap2 ni?? Hahaha.. wat2 tak tau ler pulak yg esok tu besday dia.. alhamdulillah.. siap mandi solat semua, ayam pun siap masak… jom la kita makan nasi arab sempena besday ayah wan..
Alhamdulillah.. ayah wan suka.. dia kata sedap sangat.. ayam panggang tu pun sedap... siap cakap apa kata kita bukak restoren nasi arab… hammmboiii sangattt kan.. baru 1st time buat dah ajak buka bisnes nasi arab.. hahaha…

Keesokan harinya, hari jadi yg betul.. malam tu kitorg gi makan dinner kat luar.. tanya ayah wan nak gi mana.. kalau ikutkan mcm nak gi makan nasi arab kat kg Melayu.. nasi arab kat situ mmg sedap sgt.. hahhh.. nampak kan kitorg mmg hantu nasi arab.. hihi.. tp tak kan nak makan nasi arab lagi kan.. baru je makan semalamnya.. 


 So pikir punya pikir last kitorg pegi makan kat MALAY VILLAGE.. makanan kat sini ni pun sgt..harga boleh tahan la.. tp mahal pun berbaloi ngan rasa dan deko restoren tu.. tempat selesa.. parking pun banyak.. 

Kitorg order nasi putih, ikan  pari bakar, sotong bakar, sup daging dan kailan ikan masin.. banyak sangat kitorg order.. hahaha.. sampai x habis makan.. tu pun dilah dah try habiskan tp x larat dah.. kenyang sangat la.. biasanya mmg dilah yg last makan dan tukang habiskan makanan.. tapi kali ni dah tak mampu tak sumbat lagi.. hahaha.. tu yg sayangggg.. dah la sedappp... huhu 





Semoga ayah wan panjang umur dan dimurahkan rezeki selalu untuk keluarga kita.. semoga diberi kesihatan yg baik.. diberkati hidup didunia dan akhirat.. semoga tercapai segala impian yg dicita2kan.. we love u so muchhhhh…


0 comments:

Anak-anak,

'Anak Peranakan'???

January 27, 2016 Ibu Dilah 4 Comments

Assalamualaikum

Pagi semalam masa hantar baby ke rumah babysitter, nenek tu bgtau yg anak dia panggil fattah anas ni Shah Rukh Khan.. hahaha.. 

Pastu terus teringat.. dulu masa kakak imani kecik2 pun babysitter dia ckp orang ingat kakak imani ni 'anak peranakan'.. hahaha.. siap anak babysitter tu panggil kakak imani ni kajol lagi tau.. hahaha..


 Maklum ler anak2 ni tak pakai qu puteh.. tu yg jadi 'anak peranakan'.. kalau pakai qu puteh mesti org cakap baby ni ada 'mixed' ke? Hahaha.. Kalau abg fais zakwan tu mungkin org boleh ckp 'anak mixed' sbb kulit cerah.. yg dua beradik ni pulak jadi 'anak peranakan' sbb kulit tak berapa nak cerah...kira anak mami la ni..  huhu

Walaupun skrg ni tengah demam dilwale.. tp ibu x tengok pun lagi citer tu.. sbb ari2 dah tgk 'shah rukh khan' & 'kajol' depan mata ni hah.. kelass kannn... ada anak hindustan... hahaha..


 Mana tak tumpahnya kuah kalau x ke nasi.. kalau dah tokbah nya org cakap 'orang arab', cucu nya pulak 'anak hindustan' hahahaha...

Hurmmm.. sama tak fattah anas ngan kakak imani time kecik2 dulu?


Sama kannn.. Dua beradik ni jenis mata bulat dan besar.. kalau faris zakwan jenis mata sepet.. hihi..

Tak kesah la org nak cakap diorg ni mcm anak peranakan ke anak mixed ke.. yg penting diorg ni pure jawa.. atok nenek diorg semuanya jawa... hahaha.





4 comments:

Aktiviti bersama family,

JJCM : SARA THAI RESTAURANT

January 15, 2016 Ibu Dilah 1 Comments

Assalamualaikum

Dah lama sangat tertangguh nak share pasal SARA THAI Restaurant ni.. so sebelum terlupa meh kita review sikit la.. actually ni citer masa kitorg bercuti ke SWISS GARDEN BEACH RESORT AND SPA KUANTAN  bulan Nov last year..citer dah basi la ni.. hihi.. tp tetap nak bagi review jugak sbb tempat ni mmg best.. haha..

Area Swiss Garden  ni memang banyak kedai makan seafood.. so kalau korang gi Swiss garden ni jangan risau la pasal tempat makan.. memang banyak sangat.. semua dekat2 jer around 5 km jer.. memang dekat sgt kan.. so bila dah banyak tu kena la pandai2 nak pilih kan..



Mulanya rambang mata jugak.. pusing 2, 3 kali jugak sbb tak tau nak pegi restoren yg mana.. last2 kitorg gi ke SARA THAI RESTAURANT ni.. banyak sebab yg kitorg decided pilih restaurant ni.. (ni sebelum tau pasal masakan la)
1. Tempat parking kereta yg banyak
2. lanskap restoren yg menarik walaupun baru tengok dari luar.
3. ramai pengunjung

Review selepas makan di restoren ni
1. Makanan yg sangat sedap
2. Service yg cepat dan pantas
3. Harga yg sangat berpatutan
4. Tempat duduk yg banyak dan selesa
5. Dekorasi yg menarik.


time kitorg datang tu awal lagi.. so org lom ramai.. tp lepas kul 8 jer dah ramai orang.. huhu


Hujung tu tempat pilih ikan dan seafood.. mahap ler gambor blurr sesangat.. time ni tengah layan baby.. si abg dah tido atas meja.. ayah wan tengah makan dulu...

Ok.. Jom kita tengok apa makanan yg kitorg order masa tu.. ada nama makanan ingat2 lupa sbb tak catat pun.. hahaha..


- Tom yam thai

- Ketam masak telur asin

- Ayam masak apa tak ingat tp mmg best sgt..

- udang masak apa pun tak hingat jugak.. haha..
tapi mcm sambal udang petai la..

air order air buah2an...

total makan ni dalam RM60++ kalau tak silap.. 
ampunnnn.. dah tak ingat sangat sbb dah lama... huhu
tapi yg wat lebih tu harga ketam tu jer la.. tp rasa still murah lagi.. 

So korang yg nak ke kuantan tu boleh la try makan kat sini.. dijamin sedap dan halal...










1 comments:

Fattah Anas,

WW48 :: Bila Anak Dah Mula Nak Explore...

January 13, 2016 Ibu Dilah 0 Comments

Assalamualaikum 



Ragam Fattah Anas bila balik kampung..
Semua tempat dia nak explore.. 

Ibu pun terpaksa follow rapat2 risau anak jatuh.. huhu


0 comments:

Aktiviti bersama family,

JJCM : Restoren Kari Kambing 40 Hari

January 07, 2016 Ibu Dilah 0 Comments

Assalamualaikum

Dah lama tak share citer jalan-jalan cari makan kan.. haha.. meh dilah nak share 1 tempat makan yg best kat area air hitam – yong peng.. tempat ni boleh tahan glamer jugak la.. bertambah glamer sbb restoren ni boleh Nampak dari tepi highway PLUS area air hitam, johor..


Baru-baru ni kitorg pegi makan kat sini.. teringin nak makan kat sini sbb selalu bila balik Melaka nampak signboard KARI KAMBING 40 HARI ni kat tepi highway.. so memang teruja la kan.. lagi2 tengok kete banyak je kat restoren tu kan.. mesti sedap bila ramai orang kan.. so, time maulud nabi last year kitorg singgah makan sini masa otw nak balik kg nenek ayah wan..

Nama restoren : Restoren KARI KAMBING 40 HARI
Lokasi : tepi highway PLUS area Air Hitam – Yong Peng
Sebelah  kiri  (dari JB) @ sebelah kanan (dari KL)
Keluar ikut EXIT AIR HITAM @ YONG PENG SELATAN
Masa Operasi : 7.30 am – 3.00 pm

Menu kat sini tak banyak.. nasi arab ngan kari kambing / ayam ngan roti canai je.. tp kalau dah pegi sini kompem la nak makan nasi arab ngan kari kambing tu kan.. pastu ada pilihan nak order dalam dulang (utk 4org makan) atau kat pinggan utk sorang makan. Portion dalam pinggan yg sorang makan tu pun kira banyak jugak lauknya tau..

Ni harga menu kat situ;


Set  1 Dulang
Nasi Arab + Kari Kambing / Ayam
RM 45 / dulang
FREE 5 gelas air

Set 1 pinggan
Nasi Arab + Kari Kambing / Ayam
RM 12/pinggan


So aritu kitorg order 1 dulang terus.. hahaha.. walaupun masa 1st pegi tu Cuma kitorg je (2 dewasa + 2 kanak2) tp tetap order dlm dulang. Sebabnya kitorg kalau makan nasi arab memang nasi tu akan  order lebih.. tambah 1 pinggan cam tu.. sbb budak2 ni mmg suka makan nasi arab jugak.. Cuma kambing tu je la yg x abis makan.. x larat nak abiskan.. hahaha

Masa 2nd time, kitorg gi ngan MIL ngan SIL sekali.. so kira makan 4 dewasa + 2 kanak2.. kitorg order 1 set dalam dulang nasi arab + kari kambing dan 1 set dalam pinggan nasi arab + ayam.. Alhamdulillah.. abis tau.. dah sedap sangat mesti  habis kan.. dah sedap  murah lak tu.. dah tu kalau beli set dulang ada free air 5 gelas lak.. air boleh pilih, sirap, oren, anggur dan mcm2 lagi.. tak ingat dah air apa..


So sape2 yg teringin nak makan nasi arab ngan kari kambing 4o hari ni boleh la singgah makan kat situ.. org memang sentiasa ramai.. dah lebih pukul 3 pm pun masih ada yg datang.. riders pun ramai yg singgah situ.. lagipun dekat je.. kuar tol air hitam tu dlm 7km je sampai situ..

Okla.. tu jer citer JJCM kita utk episod pertama tahun 2016 ni.. hahaha.. sehingga bertemu lagi.. bye...






0 comments:

Breastfeeding,

WW47 :: Alhamdulillah.. Susu dah increase semula

January 06, 2016 Ibu Dilah 0 Comments

Assalamualaikum


Ingat tak awal bulan lepas dilah ada share pasal susu dilah merudum.. 2x pam dapat dalam 1 botol jer.. memang sikit sangat.. 


Walaupun susu merudum tapi dilah tetap pam jugak.. dapat sikit pun xpe, tetap rezeki untuk fattah anas. dan mungkin jugak dugaan susu merudum ni membuatkan dilah gunakan ebm fattah anas yg dah lama tak terusik tu.. sampai ada yg expired tau..


Alhamdulillah, minggu ni susu dah kembali seperti biasa.. sedikit2 susu dah bertambah.. semalam sekali pam dapat 5oz.. arini dah increase ke 7oz sekali pam.. mudah2an petang ni pam dapat la utk sebotol lagi..

Sebenarnya ada cerita disebalik susu dilah yg merudum ni dulu. nanti kalau ada masa dilah share ye.. 


0 comments:

Anak-anak,

1st day Faris Zakwan dan Kakak Imani ke sekolah

January 05, 2016 Ibu Dilah 0 Comments

Assalamualaikum

Selamat Tahun Baru 2016 semua!!!!

Entry pertama untuk tahun 2016. Bila awal tahun ni, cerita pastinya berkisarkan mengenai anak-anak yg masuk sekolah kan.. di FB, instagram, blog, semua update cerita anak2 masuk sekolah.. terutamanya bagi yg baru nak masuk tadika dan darjah 1.. kalau masuk darjah 2 or sekolah menengah tu dah tak meragam kot.. untuk anak2 kecil ni yg macam2 ragam dan kerenahnya kan.. hihi


 Anak2 dilah pun ada cerita mereka jugak.. kakak imani tahun ni tadika 6 tahun di sekolah yg sama.. so, xde masalah la dia kat sekolah sbb dah biasa ngan sekolah tu.. cumanya tahun ni dilah hantar dia sehari kat sekolah terus.. sebelum ni hanya tadika then kul 11.30 pg balik rumah babysitter.. tp skrg full day kat sekolah.. pagi tadika, tghari tido kat taska.. ptg belajar fardu ain pulak... belajar mengaji dan solat..

Si abang faris pulak tahun ni dilah masukkan dia day care kat taska yg sama ngan kakak.. dilah x masukkan tadika lagi sbb faris zakwan ni baru 3thn 3bulan tapi tahun ni kira dah 4 tahun la.. tapi faris ni pelat sangat.. cakap tak terang sangat..  tu sebab dilah nak masukkan  taska dulu, biar dia bergaul ngan ramai kwn2 dan cikgu, hopefully cepat la hilang pelat dia nanti,.

Lagi pun, walaupun faris cuma masuk daycare tapi dia still belajar kat kelas sama2 ngan budak tadika 4 tahun.. Cuma bezanya dia belajar dan menulis guna kertas A4 jer.. kalau budak tadika diorg ada buku sendiri.. so kira ok la kan, dia still dapat belajar sama2 ngan budak tadika jugak.. dan lagi 1, dia kena pakai pakaian sekolah jugak, t-shirt + sluar track sekolah utk pagi dan baju melayu sekolah utk petang.. so, xdela dia rasa terasing dalam kelas nanti kan.. hihi


So far, semalam masa hantar anak2, dua2 ok.. kakak dah biasa, kira dah otai kat sekolah tu la.. masuk 3 tahun kan.. ape ada hal kan.. hihi.. abg pulak ikut jer apa cikgu cakap.. abg faris ni mula2 jer dia malu2.. tak lama lepas tu dah boleh bercampur ngan kawan2 dah..compared ngan kakak dulu 3 bulan tak bercakap kat kelas tau.. mmg jauh beza.. faris ni bila malu2 dia akn tunduk bawah & tersenyum tersipu2 sambil main lidah dia.. hahaha.. boleh bayangkan tak muka malu2 dia.. hahaha..

Semalam masa ambil anak2 kat taska, dilah tanya la perkembangan faris zakwan kat cikgu dia.. cikgu cakap dia ok.. asyik nak main jer.. kira tak segan2 la.. cepat dapat bergaul ngan kawan2.. Cuma bila cikgu tanya nama jer dia tak reti nak jawab. . padahal dah ajar dah dia jawab nama dia bila org tanya..

Cikgu : Siapa nama awak?
Faris : (diam jer.. sambal tersipu2.. haha)
Cikgu : Nama saya Jamiah. Siapa nama awak?
Faris : Nama saya Jamiah..
Cikgu : !@#$Z%

Tergelak ibu dengar cikgu cerita semalam.. boleh dia ikut cikgu dia cakap apa.. hahaha.. bila balik tanya dia seronok tak kat sekolah.. dia cakap seronok.. tanya kakak, adik ok tak kat sekolah, kakak cakap ok.. tp dah petang tu abg mintak susu kat kakak.. hahaha..


Masa ambik ptg semalam, masing2 happy.. berebut2 nak masuk kete.. nak bercerita.. tp bila kete dah gerak, masing2 mula merengek.. abg cakap dia lapar.. kakak pun sama.. bila dah lapar mula la bad mood.. terlanggar sikit pun boleh bergaduh pukul2 budak berdua tu.. hahaha.. pening kepala mak ni nak hoii…

Pagi ni punya cerita lain pulak.. alhamdulillah, anak2 kira dah senang sikit nak bangun arini.. kakak pun dah boleh mandi sendiri pagi2.. xdela merengek minta ibu mandikan dia mcm sblm ni.. bagi minum susu siap2 kat rumah.. makan roti dulu.. pastu baru gerak ke sekolah..

Sampai sekolah, kakak cepat2 turun kereta.. tapiii si abg dah mula buat drama pulak… dia tak nak turun kete.. bila ibu nak amik lagi dia masuk ke dalam.. “cakap abg tak nak.. abg nak ikut ibu..” pulak… bila ditanya kenapa dia tak nak pegi sekolah, tak nak cakap pulak.. pastu bila dipujuk mula la nak menangis..

Last2 dilah dukung jer dia bawak gi depan gate taska tu.. dia dah start meronta2.. pastu terus pas kat cikgu jer.. pastu cikgu terus tutup gate dan dilah pun masuk kete.. hope faris ok la lepas tu.. apa la sebabnya dia tak nak g sekolah harini.. sebab dia malu pasal nama tu ke?? Balik nanti nak korek rahsia dia lagi.. hihi..


Okla.. tu la cerita anak2 dilah yg masuk sekolah semalam.. anak2 korang mcmana pulak??



0 comments: