Happy Birthday Ayah Wan

January 29, 2016

Assalamualaikum

Hari Selasa minggu lepas, 19 Januari adalah hari jadi Ayah Wan yg ke 31 tahun.. Welcome to 30 series.. hahaha… kebetulan pulak hari isnin tu dilah ambik cuti sebab babysitter Fattah anas nak pegi klinik. Tapi dilah tak bagitau ayah wan dan anak2 pun yg hari isnin tu dilah cuti.. saje nak surprise..

So plannya hari tu hantar anak2 pegi sekolah macam biasa.. tu sebab x nak bgtau ibu cuti, kalau diorg tau ibu cuti mesti diorg tak nak pegi sekolah.. dah kalau semua ada kat rumah, susah la dilah nak wat keje.. haha.. so konon2 nya ala2 nak wat surprise la kat ayah wan.. ala, bukan apa pun.. just nak masak nasi arab jer.. tu makanan fav ayah wan dan jugak kitorg..

So, 2,3 hari before tu gigih la meng’google’ resepi nasi arab.. dah tu nak cari yg paling simple jer.. actually mmg senang nak masak nasi arab ni asalkan bahannya ada.. tp disebabkan rempah nasi arab tu tak de & kalo nak beli satu2 jenis tu leceh, so dilah guna jer la set nasi arab kabsah yg ready made dalam kotak tu.. hahaha.. sori, lupa nak amik gambo kotak tu.. Dah ada set nasi arab tu dah senang.. tinggal beli bahan basah jer.. beli ayam, tomato dan timun..

Dah kebetulan cuti ni kononnya nak gunakan masa sehabis baik.. nak wat stok makanan baby Fattah anas sekali.. nak wat bubur siap2 stok utk 2 hari, pastu dilah rasa nak wat stok ayam / chicken broth utk baby Fattah anas.. so, standby la bahan siap2, tak cukup baru kite gi kedai.. so sementara baby tido, dilah nak masak la bubur dulu.. sekali nak masak gas pulak habis.. adohaiii.. dah la time tu tghari, cuaca kat luar panas terikkkk… fuhhhh.. tak sanggup rasanya nak kuar panas2 ngan baby…

Bila cuaca dah ok sikit, kitorg pun keluar gi cari bahan2 dan beli gas.. balik cepat2 masak chicken broth dulu dalam pressure cooker.. then baru masak nasi arab.. tp sebelum tu ayam dah perab dulu.. sementara nasi arab masak, dilah gi amik kakak ngan abg kat taska.. balik rumah t uterus start panggang ayam guna magic pan..


Ayah wan balik keje dah tersipu2.. tanya masak apa ni?? Nape masak sedap2 ni?? Hahaha.. wat2 tak tau ler pulak yg esok tu besday dia.. alhamdulillah.. siap mandi solat semua, ayam pun siap masak… jom la kita makan nasi arab sempena besday ayah wan..
Alhamdulillah.. ayah wan suka.. dia kata sedap sangat.. ayam panggang tu pun sedap... siap cakap apa kata kita bukak restoren nasi arab… hammmboiii sangattt kan.. baru 1st time buat dah ajak buka bisnes nasi arab.. hahaha…

Keesokan harinya, hari jadi yg betul.. malam tu kitorg gi makan dinner kat luar.. tanya ayah wan nak gi mana.. kalau ikutkan mcm nak gi makan nasi arab kat kg Melayu.. nasi arab kat situ mmg sedap sgt.. hahhh.. nampak kan kitorg mmg hantu nasi arab.. hihi.. tp tak kan nak makan nasi arab lagi kan.. baru je makan semalamnya.. 


 So pikir punya pikir last kitorg pegi makan kat MALAY VILLAGE.. makanan kat sini ni pun sgt..harga boleh tahan la.. tp mahal pun berbaloi ngan rasa dan deko restoren tu.. tempat selesa.. parking pun banyak.. 

Kitorg order nasi putih, ikan  pari bakar, sotong bakar, sup daging dan kailan ikan masin.. banyak sangat kitorg order.. hahaha.. sampai x habis makan.. tu pun dilah dah try habiskan tp x larat dah.. kenyang sangat la.. biasanya mmg dilah yg last makan dan tukang habiskan makanan.. tapi kali ni dah tak mampu tak sumbat lagi.. hahaha.. tu yg sayangggg.. dah la sedappp... huhu 





Semoga ayah wan panjang umur dan dimurahkan rezeki selalu untuk keluarga kita.. semoga diberi kesihatan yg baik.. diberkati hidup didunia dan akhirat.. semoga tercapai segala impian yg dicita2kan.. we love u so muchhhhh…


You Might Also Like

0 komen