Faris Zakwan,

WW49 :: Main kat taman

February 24, 2016 Ibu Dilah 0 Comments

Assalamualaikum

Anak-anak  paling happy bila ayah cakap "Sape nak gi Tamannnnn????"

" Sayaaaa.." Jawab anak2 serentak..

Apa lagi.. laju jer masing2 bersiap..


Saja nak layan anak2 main kat playground ni.. bosan asyik duk kat rumah jer...


Fattah Anas.. muka takde perasaan.. 
ke muka takut?? cuak??
maklum ler 1st time main kan.. hihi..



0 comments:

Homemade,

Jemput-jemput Ayam

February 18, 2016 Ibu Dilah 0 Comments

Assalamualaikum

Dah lama rasanya dilah tak share resepi masakan kannn.. ala, masak pun jarang2, ada hati nak share resepi2 bagai.. hahaha.. Maklum ler, anak kecik berderet kan.. balik keje kadang2 memang tak sempat nak masak.. memang terkejar2 meragam kerenah anak2.. tak dinafikan, memang ada je ibu2 lain yg berkerjaya sempat jer balik masak utk anak dan suami tiap2 hari.. tp ragam setiap anak kan tak sama.. karakter anak dan suami pun tak sama..

Nasib baik la ayah wan ni jenis memahami.. xdela nak wife dia ni masak tiap2 ari.. kadang2 bukan sebab busy tp sebab dia balik keje memang dah lapar.. nak tunggu dilah masak ntah pukul bape nak siap dengan melayan kerenah anak2 lagi.. so lagi mudah dia balik keje terus tapau makanan.. dia dah siap2 makan.. so dilah balik keje uruskan anak2 dan settlekan keje2 rumah yg lain.. kadang2 kalau masak nasi pun lawan lauk yg simple2 jer.. kadang2 tu tak makan nasi, buat la jemput2 ker.. tu kalau dia dah makan berat time tghari la..

So, arini dilah nak share resepi yg sangat mudah.. jemput2 ayam.. sesuai untuk buat sarapan pagi, minum petang ataupun makan malam.. macam kitorg suka dinner simple2 mcm ni.. tak berat sgt kan… makan pun sambil2 layan anak2 kan… budak2 suka la makan cam ni jer.. Cuma kadang2 kena pelbagaikan idea jemput2 tu.. supaya anak2 tak bosan… okla.. jom tengok bahan yg super simple ni..



JEMPUT-JEMPUT AYAM
(Style ibu dilah)

2 cwn tepung gandum
1 stgh cawan air
1 biji kentang – potong dadu atau sagat halus
isi ayam (bahagian dada)  - potong kecik2
1 biji bawang besar - dihiris
daun sup
garam secukup rasa


Cara penyediaan:
1) masukkan air yg sudah dilarutkan dgn sedikit garam ke dalam mangkuk berisi tepung gandum sedikit demi sedikit.. pastikan adunan tepung tidak terlalu cair atau pekat.
2) masukkan ayam, kentang, daun sup dan bawang ke dalam aduanan tepung.. gaul sehingga sebati.
3) Panaskan minyak untuk menggoreng.  Goreng jemput2 sehingga kekuningan.. angkat dan toskan..

SIAP.. sedap dimakan begitu sahaja atau cicah dgn sos..
Ala.. korang paham kan camne nak goring jemput2 tu.. x yah nak explain lebih2..

Macam anak2 dilah ni cerewet sikit nak makan sayur, tu yg kentang tu sagat halus2.. pastu, mula2 goreng 1 trip tak letak daun sup.. then baru masuk daun sup tu dlm aduanan.. next trip baru ada daun sup.. hihi..


Ok.. selamat mencuba!!



0 comments:

Adik Baby,

Perkembangan Fattah Anas 9 ~ 10 bulan

February 16, 2016 Ibu Dilah 0 Comments

Assalamualaikum

Alhamdulillah.. baby Fattah anas dah 10 bulan setengah dah skrg ni.. sori ye dik, ibu dah tak sempat nak update perkembangan adik tiap2 bulan.. hihi.. so, kite ‘jamak’kan sekali la utk 2 bulan ni yer.. hihi

Perkembangan sepanjang umur 9 ~10 bulan


1) Tumbuh gigi pertama pada usia 9 bulan setengah.. hanya sebatang gigi bawah.. walaupun start dari 4 bulan lebih dah perasan gusi baby mcm dah pecah nak tumbuh gigi tp tunggu punya tunggu tak tumbuh2 jugak.. huhu.. takpela dik.. tumbuh lambat biar lambat rosak kan… tp bila dah tumbuh gigi ni makin kuat menggigit time menyusu.. kadang2 saje je dia gigit tarik dah lepas… pastu sengih2… geram nye tgk budak kecik ni tau….


2) Baru pandai merangkak pada usia 9 bulan setengah.. lebih kurang sama masa gigi tumbuh.. kira paling lambat dalam 3 org adik beradik.. tp xpe, perkembangan setiap anak tu tak sama.. adik lambat merangkak tp cepat memapah dan memanjat..


3) Berat semasa umur 10 bulan stgh hanya 7kg shj.. ye, memang sangat ringan.. Cuma naik 300gram shj. Last timbang masa 8bulan. Dah masuk line kuning pun skrg ni.. nasib baik nurse tak bising tadi masa bawak check up kat klinik smlm. sbb memang anak2 ibu semua jenis halus2 gigi..

4) Selera makan masih tinggi.. alhamdulillah.. selera makan Fattah anas sentiasa ada.. walaupun time demam aritu makan tetap berselera.. so, ibu pun masih gigih masak bubur untuk Fattah anas.. ye, tiap2 ari makan bubur.. tak pernah jemu walaupun menu yg sama.. tp ibu pulak yg dah jemu asyik menu sama.. hahahaha..


Ni bekalan makanan baby fattah anas untuk 2 hari.. kadang2 ibu memang masak bubur tu lebih.. boleh la prepare utk bekalan 2 hari.. tu paling banyak la.. kalau puree tu memang wat lebih.. kadang2 1 hari tu makan benda yg sama jer.. bubur campur2.. so far baby x penah jemu lagi dan makan mesti habis licin... huhu.. kadang2 ibu bawakkan bekal lain2.

5) Dah mula mengutip sampah/ makanan masuk dalam mulut.. hahh… ni paling tak boleh tahan bila anak dah start mengutip2 ni.. Nampak kertas kea pa ke semua nak masuk mulut.. tisu pun sama.. risau betul mak la…

6) dah pandai naik turun katil yg tinggi.. naik katil yg rendah dah boleh la.. tp yg tinggi belum lagi.. tp turun dari katil yg tinggi tu dia dah pandai dah… dia undur2 pastu kaki terkapai2.. hahaha.. pastu slow2 dia tolak badan dia turun.. kadang risau jugak takut jatuh.. tu yg perati jer dari jauhhh…

7) dah pandai merangkak masuk bilik air.. yg ni memang bahaya.. selalu pesan kat anak2 supaya lepas keluar bilik air tutup pintu.. takut adik masuk bilik air sendiri nanti…


8) MASIH pakai pamper SIZE S.. yerrrr.. adik Fattah anas masih pakai pampers size S lagi.. bayangkan la mcmana kecitnye montot dia.. hahaha.. berat baru 7kg kan… jimat banyak bila anak pakai pampers size kecik ni..hihi.. padahal kitorg dah beli pampers size M 5 pack sejak 5 bulan lepas.. hahaha.. sbb ingat time tu dah nak tukar size.. 2, 3 kali pakai asyik leaking jer.. so, tukar pakai size S balik..hihi

9) Sejak tumbuh gigi ni, fattah anas lagi suka main air liur.. suka menyembur2 air liur gitu.. sabo jer la.. lagi ditegur jangan main sembur2, lagi suka dia menyembur2.. pastu sengih2.. ishhhh... geram betul tengok muka slamber dia time tu tau... huuhu

10) Dah pandai main kete.. sblm ni mana la dia tau main2 kete ke apa2 menan ke.. yg dia tau main baling dan ketuk2 jer.. tp sejak 2,3 hari ni dia dah pandai main kete tu dia tolak kete menan tu.. dari bilik ke hall ke dapur dia tolak kete kecik tu.. so, boleh la ibu wat keje kejap masa dia leka main.. hihi..


11) Makin pandai memanjat dan memapah.. kat meja, kat kepala katil.. panjat sofa sampai ke atas sekali.. iskkk... risau betul ibu tauuu... tengok tu, dia suka acah2 kaki kat hujung katil tu.. berdiri betul2 tepi katil nak capai benda kat sebelah.. risau betul takut terjatuh tauuu..

12) Masih menyusu susu ibu sepenuhnya.. belum campur susu lagi.. tapi skrg ni sehari minum 3 botol or 2 botol jer time siang kat rumah babysitter.. kurang minum susu tp kuat makan.. hihi..

Lagi apa yer?? Nanti la kalau ibu ingat ibu update lagi yer…

Dah 10 bulan ni dah boleh try bagi makan telur kat baby.. nanti boleh la ibu pelbagai kan menu makanan baby.. kalau tak asyik bubur, ayam, carrot, bilis, keledek.. fuhhhhh… dah itu jer bahan yg sentiasa ada kat rumah kan.. hihi.. ni baru beli labu sebiji besar.. boleh wat tambah2 rasa.. tp labu ni makan mcm tu jer pun baby suka.. separuh dah stim semalam wat puree dulu..  kalau ibu rajin nanti ibu share menu solid food baby yer.. skrg ni dah tak gigih nak amik gambo.. kadang dah amik tp x update pun dalam album menu baby tu..hihihi.. 

Hurmmm.. okla.. tu jer kot perkembangan baby fattah anas skrg ni.. kadang2 mak terlupa nak.. banyak nau benda nak dibuat dan dilayan.. ragam anak2 berbeza kan.. semoga fattah anas membesar dengan baik dan sihat sentiasa.. aminnn...


0 comments:

Aktiviti bersama family,

Jalan-jalan shopping baju raya

February 11, 2016 Ibu Dilah 0 Comments

Assalamualaikum

Arini dilah baru start naik keje lepas cuti CNY.. naik arini dah start ramai org keje.. kalau semalam opis memang xde org sangat.. ni mana ofismate yg Chinese pun lom naik keje lagi.. tu yg aman sikit.. hihi

Hurmmmm.. cuti panjang korang ke mana?? Dilah cuma balik Melaka 2 hari.. pastu dah balik JB balik sbb ayah wan nak start renovate rumah belah dapur belakang tu.. semalam nak sambung wat keje lagi tapi hujan pulak.. pastu nak gi beli barang kedai pun banyak yg tutup lagi.. last2 bawak anak2 keluar jer.. kesian diorg boring asyik duk kat rumah jer.. huhu..

Bincang2 nak gi mana?? Ayah wan tanya, “skrg ada sale lagi kan??” Dila jawab la,” ada kot”.. tetiba dia balas, “JOM shopping baju raya…” Wahhhh… jarang org laki ajak kite shopping ni.. biasa mak2 je yg bersemangat nak gi shopping.. so apa lagi, org dah ajak kite on jer la… hihi..


Mari la kita pegi shopping baju raya kat Angsana.. kat situ banyak pilihan baju t-shirt dewasa dan baju budak2.. tapi nampaknya yg terlebih shopping tu apaknya.. hahaha.. ayah wan dapat beli 4 helai t-shirt.. fuhhh… biasanya baju raya dia yg paling last sekali beli.. tp tahun ni dah siap beli awal2.. tinggal beli jeans jer nanti..


Baju anak2 pun dapat la beli sikit dulu sbb anak2 dah meragam.. kakak dapat sehelai yg dia pilih sendiri.. abg & adik dapat sorang sepasang dan adik dapat beli t-shirt lebih..okla tu.. nanti beli la sorang 2 pasang lagi.. lebihkan t-shirt budak2 jer..


Kebetulan pulak masa balik Melaka last week dilah beli kain ela untuk buat baju kurung.. so lepas beli t-shirt tu beli kain ela untuk buat baju melayu la pulak..  baju melayu ayah wan memang kena tempeh sbb dia tinggi dan kurus, susah nak beli yg ready made.. semuanya tak kena nanti.. takde size.. so tempeh jer la… so, gi kamdar, jumpa kaler yg berkenan terus beli.. senang citer.. takyah nak gi jakel.. malas nak survey banyak tempat..


Dah ada kain, weekend ni boleh gi tempah kat tailor.. yela, nak tempah ni kena awal2 kan.. karang lambat2 tailor dah tak nak amik tempahan lagi.. jenuh la nak cari baju melayu nanti.. hihi.. lagipun, tahun ni semangat sikit.. anak2 bujang dah boleh pakai baju melayu sama cam ayah wan.. time raya tu pun baby Fattah anas dah 1thn 3 bulan, dah sesuai la pakai baju melayu.. alahai.. terbayang baby jalan terkedek2 ngan baju melayu… mesti comel kannnn… hahahahaa.. ehhh.. tetiba tak sabar nak raya… hihi…


Rasa lega pulak bila dah mula start wat persiapan baju raya ni.. nanti takde la kelam kabut kan nak gi cari baju.. mcm dilah last year xde tempah baju kurung, so memang kelam kabut nak beli online.. walaupun banyak pilihan tp harga boleh tahan jugak la.. ada yg berkenan size pulak takde.. so tahun ni wat persiapan awal la..tak nak last minute cari baju raya.. hihi..

Ok.. tu jela citer kitorg cuti raya cina ni.. xde berjalan ke mana pun.. tp masa tetap terisi ngan aktiviti.. hihi



0 comments:

Luahan perasaan,

1st Time Dapat Bunga Dari Ayah Wan

February 04, 2016 Ibu Dilah 2 Comments

Assalamualaikum


Harini dilah happy sangat… sebabbbbb semalam dilah dapat bunga dari ayah wan.. hehehe.. 1st time tau ayah wan bagi bunga ni.. walaupun dah 6  tahun lebih kawen, tak penah nak dapat bunga.. tak kira la time anniversary ke, birthday ke.. takde nye dia nak bagi bunga2 ni.. hihi

Tu yg bila dapat bunga tu terkejut semalam.. macam tak percaya ko.. lagi2 takde date2 penting yg boleh menyebabkan dia bagi bunga.. haha.. lagi pun, ayah wan tu bukan nya romantik.. takde nye dia bg surprise2 bunga2 ni.. hihi.. tapi orang dah bagi, kite amik la kan.. kembang setaman hati ni bila dapat bunga tau..



Actually siang tu ayah wan ada share benda atas ni kat facebook dia.. so dilah pun saje je la cakap ‘nak bunga’.. tau dia tak kan beli nye utk wife dia ni.. dari beli bunga baik beli makanan kan.. kenyang jugak.. hahaha..



Tapi nak dijadikan citer, sehari sebelum tu dilah mmg stress giler2 sampai menangis.. lately ni memang tak boleh nak control kemarahan kat anak2.. anak2 pun buat perangai je skrg ni.. dah la masing2 tak sihat.. tu yg dilah stress sgt sampai menangis bila dah tak tahan sangat..

So agaknya sebab tu kot ayah wan belikan bunga betul2.. huhu.. biasala bunga ngan perempuan ni kan tak dapat dipisahkan.. walaupun dilah ni bukan la jenis beriya suka bunga.. kat rumah pun takde tanam bunga2 ni.. tp bila org tersayang bagi bunga… wahhhhh… senyumm meleret jer sepanjang malam tau.. sejuk dan terubat sikit hati yg tengah stress ni… huhu


TQ Ayah wan bagi bunga yg cantik ni.. lain kali boleh la bagi lagi ye.. hehehe


2 comments: