Adik Baby,

Perkembangan Fattah Anas 9 ~ 10 bulan

February 16, 2016 Ibu Dilah 0 Comments

Assalamualaikum

Alhamdulillah.. baby Fattah anas dah 10 bulan setengah dah skrg ni.. sori ye dik, ibu dah tak sempat nak update perkembangan adik tiap2 bulan.. hihi.. so, kite ‘jamak’kan sekali la utk 2 bulan ni yer.. hihi

Perkembangan sepanjang umur 9 ~10 bulan


1) Tumbuh gigi pertama pada usia 9 bulan setengah.. hanya sebatang gigi bawah.. walaupun start dari 4 bulan lebih dah perasan gusi baby mcm dah pecah nak tumbuh gigi tp tunggu punya tunggu tak tumbuh2 jugak.. huhu.. takpela dik.. tumbuh lambat biar lambat rosak kan… tp bila dah tumbuh gigi ni makin kuat menggigit time menyusu.. kadang2 saje je dia gigit tarik dah lepas… pastu sengih2… geram nye tgk budak kecik ni tau….


2) Baru pandai merangkak pada usia 9 bulan setengah.. lebih kurang sama masa gigi tumbuh.. kira paling lambat dalam 3 org adik beradik.. tp xpe, perkembangan setiap anak tu tak sama.. adik lambat merangkak tp cepat memapah dan memanjat..


3) Berat semasa umur 10 bulan stgh hanya 7kg shj.. ye, memang sangat ringan.. Cuma naik 300gram shj. Last timbang masa 8bulan. Dah masuk line kuning pun skrg ni.. nasib baik nurse tak bising tadi masa bawak check up kat klinik smlm. sbb memang anak2 ibu semua jenis halus2 gigi..

4) Selera makan masih tinggi.. alhamdulillah.. selera makan Fattah anas sentiasa ada.. walaupun time demam aritu makan tetap berselera.. so, ibu pun masih gigih masak bubur untuk Fattah anas.. ye, tiap2 ari makan bubur.. tak pernah jemu walaupun menu yg sama.. tp ibu pulak yg dah jemu asyik menu sama.. hahahaha..


Ni bekalan makanan baby fattah anas untuk 2 hari.. kadang2 ibu memang masak bubur tu lebih.. boleh la prepare utk bekalan 2 hari.. tu paling banyak la.. kalau puree tu memang wat lebih.. kadang2 1 hari tu makan benda yg sama jer.. bubur campur2.. so far baby x penah jemu lagi dan makan mesti habis licin... huhu.. kadang2 ibu bawakkan bekal lain2.

5) Dah mula mengutip sampah/ makanan masuk dalam mulut.. hahh… ni paling tak boleh tahan bila anak dah start mengutip2 ni.. Nampak kertas kea pa ke semua nak masuk mulut.. tisu pun sama.. risau betul mak la…

6) dah pandai naik turun katil yg tinggi.. naik katil yg rendah dah boleh la.. tp yg tinggi belum lagi.. tp turun dari katil yg tinggi tu dia dah pandai dah… dia undur2 pastu kaki terkapai2.. hahaha.. pastu slow2 dia tolak badan dia turun.. kadang risau jugak takut jatuh.. tu yg perati jer dari jauhhh…

7) dah pandai merangkak masuk bilik air.. yg ni memang bahaya.. selalu pesan kat anak2 supaya lepas keluar bilik air tutup pintu.. takut adik masuk bilik air sendiri nanti…


8) MASIH pakai pamper SIZE S.. yerrrr.. adik Fattah anas masih pakai pampers size S lagi.. bayangkan la mcmana kecitnye montot dia.. hahaha.. berat baru 7kg kan… jimat banyak bila anak pakai pampers size kecik ni..hihi.. padahal kitorg dah beli pampers size M 5 pack sejak 5 bulan lepas.. hahaha.. sbb ingat time tu dah nak tukar size.. 2, 3 kali pakai asyik leaking jer.. so, tukar pakai size S balik..hihi

9) Sejak tumbuh gigi ni, fattah anas lagi suka main air liur.. suka menyembur2 air liur gitu.. sabo jer la.. lagi ditegur jangan main sembur2, lagi suka dia menyembur2.. pastu sengih2.. ishhhh... geram betul tengok muka slamber dia time tu tau... huuhu

10) Dah pandai main kete.. sblm ni mana la dia tau main2 kete ke apa2 menan ke.. yg dia tau main baling dan ketuk2 jer.. tp sejak 2,3 hari ni dia dah pandai main kete tu dia tolak kete menan tu.. dari bilik ke hall ke dapur dia tolak kete kecik tu.. so, boleh la ibu wat keje kejap masa dia leka main.. hihi..


11) Makin pandai memanjat dan memapah.. kat meja, kat kepala katil.. panjat sofa sampai ke atas sekali.. iskkk... risau betul ibu tauuu... tengok tu, dia suka acah2 kaki kat hujung katil tu.. berdiri betul2 tepi katil nak capai benda kat sebelah.. risau betul takut terjatuh tauuu..

12) Masih menyusu susu ibu sepenuhnya.. belum campur susu lagi.. tapi skrg ni sehari minum 3 botol or 2 botol jer time siang kat rumah babysitter.. kurang minum susu tp kuat makan.. hihi..

Lagi apa yer?? Nanti la kalau ibu ingat ibu update lagi yer…

Dah 10 bulan ni dah boleh try bagi makan telur kat baby.. nanti boleh la ibu pelbagai kan menu makanan baby.. kalau tak asyik bubur, ayam, carrot, bilis, keledek.. fuhhhhh… dah itu jer bahan yg sentiasa ada kat rumah kan.. hihi.. ni baru beli labu sebiji besar.. boleh wat tambah2 rasa.. tp labu ni makan mcm tu jer pun baby suka.. separuh dah stim semalam wat puree dulu..  kalau ibu rajin nanti ibu share menu solid food baby yer.. skrg ni dah tak gigih nak amik gambo.. kadang dah amik tp x update pun dalam album menu baby tu..hihihi.. 

Hurmmm.. okla.. tu jer kot perkembangan baby fattah anas skrg ni.. kadang2 mak terlupa nak.. banyak nau benda nak dibuat dan dilayan.. ragam anak2 berbeza kan.. semoga fattah anas membesar dengan baik dan sihat sentiasa.. aminnn...


You Might Also Like

0 comments: