Cerita ibu,

Cabut Gigi ni sakit ke??

March 18, 2016 Ibu Dilah 1 Comments

Assalamualaikum

Hari Rabu aritu dilah sakit gigi.. rasanya ni 1st rasa sakit gigi sangat2 tau.. kalau nak ikutkan gigi dilah ni memang jenis yg sensitive.. tak boleh makan or minum yg panas2 or sejuk2 sgt.. memang tak boleh nak masuk.. kalau minum air berais tu memang rasa ngilu.. hahh.. ni pun salah satu rahsia nape dilah suka minum air suam je dan jarang minum ais.. hahaha

Malam tu sebelum tido tetiba rasa sakit gigi.. time tu dah baring2 sambil tidokan si kecik Fattah anas tu.. lepas baby dah tido rasa lagi sakit.. tp boleh tahan2 lagi la.. time tu semua org dah tido tinggal dilah sorang jer yg tak tido tahan sakit.. Sambil layan sakit tu mula lah google carik petua nak legakan rasa sakit gigi.. mcm2 petua jumpa.. dilah try jugak sikit2.. ada yg membantu dan ada yg tak..

 ** gambar google

Mula2 try kumur2 dgn air garam.. ok kejap je pas tu sakit balik.. kali ke2 buat dah tak berkesan.. pastu try gigit bawang putih.. ni at least sejam.. tp mcm tak berkesan pon.. baru seploh minit try tak hilang jugak terus dilah stop.. tak sanggup oii nak tunggu sampai sejam.. sakit ni mcm dah ditarik2.. nak tunggu sejam baru baik??? Memang tak tahan.. hahaha.. Next try gigit bunga cengkih pulak.. mula2 gigit tu memang berkesan.. lama gak la dilah gigit.. tp lama2 sakit balik… dan makin sakit sgt…

Last sekali dilah try berkumur2 dgn air listerin tu.. memang lega sangat.. hilang rasa sakit tu… tapiiii… 5 min lepas tu sakit balik.. pegi sinki balik kumur2 ngan listerin.. baik semula.. pastu 3 min lagi sakit balik.. ehh.. dah macam contraction pulak kan.. 3min, 5min sekali rasa sakit tu dtg.. tp siyes, time datang sakit tu rasa sakit sgt2… try tahan gak tp tak boleh.. cepat2 lari kumur2 ngan listerin lagi..


Fuhhhh.. bygkan la dr kul 2 lebih sampai kul 4 lebih wat mcm tu je.. mau nye tak penat.. dgn ngantuk toksah citer la.. siap makan ubat tido dgn harapan bila ngantuk tertido dan tak rasa sakit lagi.. tp harapan tinggal harapan jer la.. hahaha.. last2 ntah kul bape tido pun dah tak sedar..
Pagi tu bangun dah tak rasa sakit lagi.. so ckp ngan ayahwan nak gi klinik la.. nak cabut gigi.. tp x tau nak gi klinik mana.. ayah wan ckp gi la klinik yg dia cabut gigi sebelum ni.. klinik tu kat larkin.. bila tanya2 klinik apa yg dia pegi tu, rupanya klinik kesihatan larkin.. la.. ingatkan klinik swasta.. so, dilah decide nak gi klinik kesihatan taman U je la.. dekat sikit..

OK..sampai kul 9pg.. org dah ramai.. dapat no 1017. Pastu dgn no2 lain lagi.. tp tak terasa lama menunggu.. bila no naik, rasa dupdapdupdap.. maklum ler dah lebih 17tahun tak cabut gigi ni.. lagi satu dilah ni jenis takut sikit nak gi cabut gigi.. hahaha.. mcm budak2 kan.. tu yg dok simpan je gigi berlubang dari zaman sekolah dulu.. mentang2 tak sakit kan, buat deck jer.. tiap kali pregnant bila check gigi doctor advice utk cabut gigi lepas dah bersalin.. tp tak cabut2 pun.. buruk betul perangai kan.. hahaha..

So masuk la jumpa doctor.. doctor check semua gigi.. pastu gigi yg sakit tu dia bius.. time bius kat gusi tu terasa sakit sikit la.. then, doctor suruh kumur dan keluar dulu.. sementara tu ada 2, 3 org patient lagi yg masuk bila doctor.. lebih kurang 10min gitu doctor panggil semula.. time tu memang dah terasa kebas dah.. rasa gemuk pipi ni.. hahaha..


Ni la masa yg ditunggu2.. lagi dupdap rasanya.. doctor suruh ngangah.. dah start amik alat dia tu nak cabut gigi.. hishhh.. rasa cam nak suruh stop jer rasanya time tu.. haha..mak penakut betul.. hahaha.. tp dlm hati je la.. doctor pun mula godek2, dan goyang2.. dia ckp tak kan rasa sakit cuma rasa  goyang2 jer.. yerrr.. memang tak rasa sakit langsung!!! Rasa goyang2 je kat gigi tu.. dan rasa doctor tarik… tuptup dah tercabut pun gigi nya..

Wahhhhh… kejap sangat tau.. tak sampai  5 min pun.. dah yg paling hebat sekali tak rasa sakit langsung!!! Time bius tu pun ada rasa sakit sikit.. tp time cabut langsung takde…. I is teruja uollsss…. Tak seperti yg dibayangkan.. sebelum ni terbayang cabut gigi tu sakit sangat dan mcm scary jer… tp rupanya takkkk… 17 tahun tipah tertipu rasanya… hahahha… teruk betul kan…

PSIKO je selama ni rupanya…. Sbb dulu dilah mmg jenis takut nak jumpa doctor.. makan ubat pil pun tak reti tau.. tp skrg ni sakit bersalin normal dan czer pun  dah penah rasa.. setakat kena cucuk2 jarum dah biasa rasa.. maklum dah pregnant dan beranak 3x kan… tu yg jiwa dah kental kotttt.. dah boleh tahan rasa sakit tuuu… hahahaha….

Terima kasih doctor sebab dah ubah persepsi saya selama ni.. lepas ni boleh cabut gigi yg rosak tu pulak.. tp rasanya gigi tu mcm kena minor operation jer.. sbb dah berlubang sampai akar… huhu…
Balik tu bgtau anak2 ibu dah cabut gigi.. bila diorg tanya sakit tak, dilah cakap kat diorg tak sakit pun cabut gigi.. hahaha.. iyela, kite kena bg good impression kat anak2 kan.. kalau kita ckp sakit nanti diorg pun jadi takut.. hahaha..

Sape yg takut nak jumpa doctor gigi mcm dilah dulu angkat keyboard!!! hahaha


You Might Also Like

1 comment:

  1. saya pun takut nak jumpa doctor gigi. sekali bila cabut tak sakit pun. over je lebih.hihi

    ReplyDelete