Demam,

Fattah Anas admitted @ KPJ

March 15, 2016 Ibu Dilah 0 Comments

Assalamualaikum

Hari ni nak share sikit pasal baby Fattah anas admitted kat Hospital Pakr, KPJ (Jln Abdul Samad) last week.  Actually, 2,3 hari sebelum tu baby Fattah memang dah selsema dan batuk2. For me agak teruk jugak la sbb sblm ni tak penah baby batuk2 mcm tu.. tp batuk dia bukan la sepanjang masa.. kadang2 jer.. tp kesian la utk budak kecik mcm tu kan..

Malam Jumaat sebelum tu pun rasa badan baby dedor2.. tp malam tu xdela panas sgt. Sbb balik keje tu je terus dilah mandikan baby dgn air lemon.. so panas terus turun.. pagi jumaat tu boleh dilah gi keje mcm biasa..

Hari sabtu ahad mcm biasa la selsema & batuk sikit2. Tp tetiba lepas magrib hari ahad tu rasa badan baby mcm dedor jer.. tak lama lepas tu makin panas dan panas.. 38++ dekat2 39++..  then ayah wan masuk kan ubat bontot.. tp panas tak turun2 jugak.. badan dan kepala memang dilah dah basahkan jer ngan tuala basah…

Malam tu tido pun tak lena.. kejap2 tukar kain.. basahkan semula.. baby tido pun dgn baju yg basah.. masukkan kain basah dlm baju tu.. tp tu pun masih panas lagi… selang sejam check suhu.. bila terjaga je cepat2 check suhu.. tukar kain… memang tido2 ayam jer la..

Oh ya.. bila tau suhu tu tak turun2, dilah dah ckp ngan ayah wan.. ni kena standby ni.. buatnya panas berterusan kena bawak gi hospital.. kalau dah gi hospital dah sah2 la kena admit nanti..so kena la kemas kain baju siap2.. dah kate standby mode kan.. baju dilah ngan baby siap2 masuk beg.. baju kakak & abg siap2 iron dan lipat2 masuk laci.. ehhh.. nak tinggal anak ngan ayah nye ni bukan senang.. lagi2 budak2 tu skrg dah sekolah dan duduk taska kan.. karang ntah baju apa yg ayah wan bawak.. hahaha.. org laki kannn…

Bila dah subuh tu dilah kejut ayahwan.. ckp demam baby tak turun2.. dah 39++ je ni.. risau sgt… so kitorg decide nak bawak baby gi spital.. so uruskan kakak dan abg siap2, hantar gi sekolah dulu.. pastu kitorg terus pegi hospital.


 Sampai hospital ngam2 kul 9 pagi.. nasib baik tak ramai org kat emergency tu.. ada sorg jer kot tgh menunggu.. so cepat la dpt masuk dalam tu.. mula2 check suhu 39.8oC.. tinggi sungguh.. hampir2 nak 40 oC. nasib baik la kitorg cepat bwk gi hospital.. pastu tunggu kejap doctor check baby. Bagi makan ubat dulu.. then tunggu kejap lagi utk urusan masuk wad.. alhamdulillah, dlm sejam lebih setel semua urusan dan dapat masuk wad.



Kali ni baby dapat  katil kecik yg utk baby tu.. yg siap berpalang tinggi.. mula2 terpikir jugak mcmana la ibu nak baring sekali ngan baby?? Boleh ke ibu duduk atas tu.. so, awal2 dah request nak tukar katil kat nurse. Tp time tu wad penuh.. takde katil kosong pun.. yela, dah musim demam kan, memang penuh la hospital. So, nurse tu cakap ibu boleh baring skali ngan anak kat katil tu..


Tapiiii… baring kat katil tu kaki tak leh lurus.. huawaaaa… katil tu pendek sikit dr katil biasa, so memang utk org dewasa ni tak bape selesa la sbb kaki tak leh lurus.. tp demi anak, ku tahan kan la jugak. Lagi2 anak kecik jenis mengempeng kan.. so nak tak nak maknye pun kena tido sekali kat katil tu.. xpela, janji anak sihat kan..

Bila doctor round petang tu dia cakap result darah baby tak bape elok.. darah putih tinggi.. kalau tak silap bacaan baby 29, normal 17. So doctor nak buat xtray dada pulak.. memang ada jangkitan kuman sikit..

2nd day tu demam dah takde.. tinggal selsema dan batuk sikit2 je.. tu pun baby akan batuk sikit2 lepas makan something.. ohh ya.. sepanjang baby demam dan warded aritu, selera makan Fattah anas mcm biasa.. tak berkurang pun.. makan minum sentiasa berselera.. so takdela risau sgt.. dan drip air tu pun pakai sekejap jer.. so bebas la sikit baby nak bergerak..



Masa petang hari kedua tu nurse datang bgtau dapat tukar  katil lain.. so, kena la berpindah bilik pulak.. katil ni baru la mak selesa.. hahaha.. tapiiiiiiiiii.. tak boleh tinggal baby sorg2 kalau dia berjaga sbb nya nanti dia nak turun katil tu.. hoho.. selamber jer gelongsor kat celah2 palang tu.. memang bahaya la.. ibu nak gi toilet pun kena tunggu anak tido dulu. Hoho..


Sepanjang kat wad ni, dilah memang bawak gendong baby supaya senang nak bergerak.. ala, baby pun dah biasa pakai SSC ni, so bila dia Nampak ibu pegang je dia dah excited lebih.. dah tau mesti nak gi jalan2… hahaha.. mula la kaki bergoyang2 happy tak terkata… mana tak nye, duk kat hospital baby boring jer.. x dpt nak merangkak ke sana sini.. asyik duk atas katil jer.. bg mainan dibaling2nya ke bawah katil.. pastu dia jengah mana menan yg dia baling tu.. hahaha.. sabo jer la anak.. penat ibu nak mengutip…

Hari ketiga memang hari yg ditunggu2.. tunggu doctor cakap hari ni boleh discharge.. pagi tu doctor round dlm kul 11.30 pagi. Tu pun lepas ada org lab dtg utk amik darah baby.. utk check darah putih tu dah ok lom.. baby tak nangis pun masa amik darah tu tau.. dia tgk je uncle tu cucuk jari dia..tgk jari tgk uncle tgk jari balik.. hahaha.. good boy sgt adik baby ni tau..  Alhamdulillah, result blood test dah ok, so boleh discharge..

Memandangkan ayah wan keje aritu, so kitorg plan lepas ayah wan balik keje terus amik kitorg.. so dilah pun takde la push sgt kat nurse utk urusan discharge.. biasa kalau guna insurans ni process memang lambat sikit. Paling cepat pun 3 jam.. kitorg aritu 4jam stgh baru dpt call utk turun kat discharge suite utk settlekan urusan tu.. so semua dilah handle sendiri sampai siap..

Kul 5.45 ptg ayah wan sampai.. dlm kul 6 ptg kitorg pun keluar.. alhamdulillah… mudah2an lepas ni takyah la lagi check in kat hospital ni  lagi.. kesian kat anak2 kena tinggal..  ibu ngan baby rindu kakak ngan abg.. 
  




You Might Also Like

0 comments: