Happy Birthday,

Happy Birthday MIL

April 29, 2016 Ibu Dilah 1 Comments

Assalamualaikum

Hari ni 29 April, birthday MIL dilah yg ke-58 tahun.
Ma seorg mak mentua yg sangat baik dan sporting..
dan sangat sempoi.. tak cerewet langsung..
Kuat berjalan tau ma ni..
kalau weekend or cuti jer selalu ajak kuar berjalan mana2..
boring duduk2 shj kat rumah..
so, kitorg plan nak ajak ma gi bercuti nanti..
tempat dekat2 jer kat johor ni..

Alhamdulillah, Allah panjangkan umur Ma..
Semoga Ma terus diberikan kesihatan yg baik
Semoga  dimurahkan rezeki selalu
Semoga dilindungi Allah dari segala mara bahaya..
hidup bahagia bersama anak2 dan cucu2..
kami semua sayang tok ma...

Happy Birthday Ma..
Zabiha binti Juki...




1 comments:

Citer opis,

Order Lunch Box untuk Lunch

April 28, 2016 Ibu Dilah 3 Comments

Assalamualaikum

Skrg ni cuaca tak menentu.. sekejap panas sgt2.. kejap lagi hujan pulak.. ni yg menyebabkan malas nak keluar rehat ni.. tak tahan bahang sangat tauu..

Tambahan pulak kitorg dah tak tau nak makan kat mana.. asyik2 makan tempat yg sama.. area opis dilah ni tak banyak kedai makan melayu.. abis2 pun pegi aeon.. kalau dah makan kat aeon tu kompem la mahal.. xde nye makan bawah RM10.. Mesti belas2 hinggit or puluh2 hinggit melayang sekali makan.. bukan setakat duit, nak pilih makan apa pun dah tak tau.. dah boring dah makan kat aeon tu.. huhu


Start minggu lepas, kitorg order jer makan kat My Ummie Lunch Box.. order arini utk esok.. siap hantar kat opis lagi.. tak yah berpanas2 nak keluar makan.. jimat minyak jimat tenaga.. macam2 menu ada.. setiap hari menu lain.. siap ada air sekali pulak tu..


Hari Selasa aritu order Nasi Jagung lauk Ayam Kurma.. Air pulak air strawberi.. harga RM6 sahaja.. jimatttt.. sedap... selagi tak boring kita order jer la makanan dari Ummie ni.. maybe boleh cari sorg lain utk tukar2 menu.. hahaha.. 



Senang hati tak yah pikir lagi nak makan apa dan makan kat  tiap2 ari.. 
^___^

Semalam order Nasi Kerabu + Ayam Percik pulak... 
sedap jugak.. arini tak order sebab ganti puasa.. huhu... abis arini tinggal 3 hari lagi nak ganti.. cepat la abis puasa ni..






3 comments:

Faris Zakwan,

WW51 :: Abang tido atas adik!!

April 27, 2016 Ibu Dilah 0 Comments

Assalamualaikum

Kejadian malam tadi.. dilah baru lepas bf baby.. baby dah tido dilah pun pusing badan dan bangun.. sebelum tu bila dilah nak bangun jer baby merengek sbb dia belum betul2 lena.. tapi kali ni dah lena betul baru dilah pusing..

Elok dilah pusing dan bangun, toleh tengok baby jap nak tgk dia terjaga lagi ke tak.. sekali toleh tengok ada kepala abg faris atas dada baby.. hahaha... boleh pulak si abg landing kepala atas badan adik ye.. yg adik pun tak sedar... faris memang dah tido dulu dari adik masa tu... 






Macam-macam gaya anak2 ni tido kannnn..
^__^


0 comments:

Fattah Anas,

Check Up Fattah Anas @ 1Y3W

April 26, 2016 Ibu Dilah 1 Comments

Assalamualaikum

Semalam bawak baby fattah anas pegi check up 1 tahun..ehh.. dah setahun pun baby lagi ke?? hihihi.. baby la jugak selagi tak dapat adik lagi kannnn .. tettttt.. ^___^
sebenarnya, check up ni dah delay hampir 3 minggu.. masa appointment asal tu kitorg balik melaka.. then nak pegi lepas2 tu pun asyik la ada hal jer.. this week baru la sempat nak pegi..



Alhamdulillah.. fattah anas membesar dengan baik.. walaupun bukan dari kategori chubby or bambam, tapi fattah anas sentiasa sihat dan aktif.. dan sangat kuat makan.. tak padan dengan kurus budak kecit tu.. tp selera besar ko.. hahaha... badan jer slim tp tekak besar.. 



Semalam timbang berat pada usia 1 tahun 3 minggu, berat fattah anas baru 8.1kg.. alhamdulillah.. boleh la tu.. nurse pun cakap berat dah ok, tak masuk line kuning lagi.. hahaha.. kalau tak before this asyik la duk dalam line kuning tu.. huhu.. tinggi lak dah 72cm.. kira bmi ideal la tu.. kuikuikui...



Sejak dapat kaki ni, memang lagi tak reti duk diam.. tau2 jer hilang dari pandangan mata mak apak dia.. tau2 dah pegi dapur... kalau pintu grill terbuka dah keluar rumah dah.. memang pantas sgt budak kecik ni.. pastu kalau kat dapur tu mula la nak menyepah barang2.. abih semua tippuware, periuk belanga yg ada kat rak bawah2 tu dia angkat.. semua terabur kat lantai... stress mak tau...hahaha



Selain menyepah periuk belanga kat dapur, hobi budak  kecik ni skrg suka tarik rambut.. slalu yg jadi mangsa dia kakak dan abg dia la sape lagi kan.. ibu dia kadang2 jer.. kadang2 kesian tgk kakak ngan abg kena tarik rambut.. mula la menjerit2 abg tu bila adik tarik rambut dia.. hahaha.. tp nasib baik abg x balas balik.. tp kadang2 kalau adik taknak lepas, bila abg dapat lepas kan tangan adik, dia balas jugak adik tu.. nanti bila ditanya nape abg buat adik, dia jawab


"Abang tak wat fattah anas dulu.. fattah anas tu yg arik ambut abg dulu.. pastu abg wat ler camni kat adik.." sambil wat gaya tepuk2 adik.. haha 


Nak marah lebih2 pun tak boleh sbb dah abg pun sakit kena tarik rambut ngan adik kan.. cuma nasihat kan dia baik2 jer la.. ehhh.. sakit tau kalau adik tarik rambut.. jari dia mmg cengkam rambut betul2.. lagi2 kalau rambut pompuan kan panjang sikit, mmg sakit la rambut ibu ngan kakak kena tarik. rambut abg pendek sikit, kurang sakit kot..  huhu




Lagi 1 skrg ni dia dah pandai nak memanjat2 sofa dan meja yg tinggi.. sblm ni sofa tu dia boleh panjat kalau ada bantal bawah sofa tu.. or panjat dari ibu ke ayahwan.. tp skrg ni tempat2 yg tinggi pun dah boleh panjat tau.. bila dah panjat tu, confirm la dah boleh mencapai benda2 yg kita dah simpan kat atas2 tu.. geram pulak tengok bila dia mencapai2 dah tarik semua barang ke bawah.. hahaha.. sabo jer la nak oiii... 


Gambar-gambar atas ni semua amik masa pegi check up... tak reti duduk diam budak kecik ni.. asyik berjalan sana sini.. panjat2.. mulut bising jer dalam klinik tu.. huhu.. xpela dikkk.. tu tandanya adik anak yg bijak dan sihat kan... alhamdulillah....


1 comments:

Cerita ibu,

Redeem Point Bonuslink

April 21, 2016 Ibu Dilah 1 Comments

Assalamualaikum

Korang ada guna kad bonuslink tak? Kalau ada, pernah redeem tak point yg dikumpulkan tu?? Dilah dah lama jugak guna bonuslink ni.. tapi tak pernah redeem. sampai ada yg expired point tu.. kalau tak silap setiap 6 bulan akan ada yg expired.


Nak tau nape dilah tak pernah redeem?? Sebab utamanya dilah target nak redeem payung besar ni.. tapi point utk redeem payung ni byk sangat [3700 point]. dilah pulak nak collect point tu punya la slow sbb sebulan 2 or 3 kali jer akan isi petrol. kete bawak pegi keje je kan, takde la banyak guna petrol.. tu yg bukan main slow lagi nak kumpulkan point.



Actually, beberapa tahun lepas dilah tak penah check pun bape point terkumpul. tp bila ada sekali tu dilah check, terus la usha2 kat website bonuslink tu.. tengok apa yg boleh diredeem.. tengok point utk redeem barang yg best2 semua tinggi2.. kalau point sikit sgt pulak barangnya tak best pulak.. tp sekali nampak payung bonuslink ni terus masuk dekat wishlist sbb kat kete dilah takde payung lagi.. kalau time musim hujan memang nangis la nak tunggu hujan reda baru boleh balik.. huaawaaa...



Start dari tu dilah makin rajin guna kad bonuslink tu.. kalau ayahwan nak isi petrol pun suruh dia guna kad ni.. tp setahun lebih jugak la nak cukup kan point.. tu pun sampai ada yg expired.. rugi jerrr..


Nak dijadikan citer semalam time isi petrol, cashier tu tanya nak redeem bonuslink tak.. dilah cakap taknak la sbb nak kumpul point.. tak nak redeem dulu.. tp tanya dia boleh tolong checkkan bape point skrg sbb dah lama tak check.. so, dia tolong check kan.. ada 3552 point.. fuuhhhh.. lambat lagi nak 3700 point utk redeem payung. 



Tetiba cashier tu cakap nanti dia tolong checkkan sbb kadang2 ada offer less point utk redeem sesuatu barang tu. lepas check dia ckp payung tu ada offer, hanya 3500 point jer sampai hujung bulan ni.. so, dilah apa lagi, excited la nak redeem.. kebetulan pulak payung tu tinggal 1 jer, memang rezeki dilah la dapat payung tu..


So.. inilah hasilnya setelah bertahun2 ku kumpul point bonuslink!! hahaha

besar tau payung ni.. tu yg nak sangat...
hurmmm.. korang pulak pernah redeem apa??

  

1 comments:

Aktiviti bersama family,

Movie : The Jungle Book

April 19, 2016 Ibu Dilah 1 Comments

Assalamualaikum


Hari Sabtu lepas kitorg pegi tengok wayang lagi.. Sekali dah pegi tengok wayang asyik la nak pegi lagi.. macam dah kemaruk pulak nak tengok wayang skrg ni tau.. hahaha.. anak2 pun bukan main lagi, sikit2 request ayah jom la tengok wayang lagi.. hahaha..

Alhamdulillah, skrg ni pun ayahwan ada rezeki lebih.. sejak buat part-time programming ni, job sentiasa masuk.. so, dapat la spend untuk belanja anak2 dan family.. murah rezeki belanja anak isteri dan family tau.. semoga rezeki ayah wan terus mencurah2.. aminn..


So nak jadikan citer, sabtu lepas kitorg xde pun planning nak pegi memana.. Ayah wan pulak siang tu pegi jumpa member pasal part time job tu.. dia balik pun dah petang sikit.. then sambung wat keje lagi.. tp dalam kata busy wat keje tu ada tanya jugak nak gi mana2 tak.. ayahwan ni memang tak leh duk kat umah jer, suka bawa family kuar berjalan time weekend. so dilah cakap jom tengok The Jungle Book, citer budak2.. terus on jer..


Kitorg kuar rumah pun dah pukul 8 lebih.. terus pegi U-MALL dekat taman U jer.. tu yg paling dekat. kalau gi time cam ni confirm la start kul 9-10 mlm kan.. time kitorg sampai tu tinggal movie kul 10:10pm jer yg ada.. boleh la.. lagipun ahad kitorg cuti.. budak2 pun tak sekolah..


Anak-anak seronok la nak tengok movie lagi.. mcm biasa abg faris boleh tengok dengan kusyuk.. xdela byk bertanya dan gelisah.. tp kakak imani tu kejap2 tanya ibu itu ini.. kejap2 bangun.. mmg tak reti duduk diam.. memandangkan kitorg tengok citer pun dah malam sgt, dah dekat hujung2 citer tu anak2 pun dah mengantuk dan tetido.. so, ibu ngan ayah jer la layan sampai habis..


OK, secara keseluruhan movie ni ok la, best jugak.. takdela best sgt2 dan takdela boring sangat2..sesuai untuk budak2 tengok.  Cuma masa kitorg pegi tu jer kot yg tak sesuai sangat, time anak2 tido kan.. padahal,  diorg xdela jenis tido awal sgt.. tp sbb bila tgk movie kan statik 1 tempat, tu yg cepat ngantuk, tambahan lagi sejuk kannn... 

Hurmm.. next citer ape pulak??? Citer budak2 yer.. kalau ikut ayah wan memang nak citer aksi jer tp tak sesuai pulak utk anak2 tengok.. fattah anas tu pun kalau time tengok movie kalau ada bunyi kuat2 sgt byk kedegang kedegung memang dia peluk ibu kuat2, muka sembam kat dada ibu.. nampak tak selesa dan takut2... So, memang prefer tengok citer budak2 jer la kan... hihi




1 comments:

Aktiviti bersama family,

WW51 :: Abang & Adik Main Motor

April 13, 2016 Ibu Dilah 0 Comments

Assalamualaikum


Adik Fattah Anas skrg dah pandai naik motor ni sendiri.. mmg suka dia kalau dapat naik motor.. tersengih2 dia main motor ni sendiri..


Tetiba datang si abg faris menyibuk.. hahaha... tp lagi la fattah anas suka sbb ada kawan.. alhamdulillah, adik dah besar sikit ni dah pandai main berdua ngan abang.. seronok tengok diorg dah pandai main sama2.. hihi..




0 comments:

Aktiviti bersama family,

Riadah petang di Hutan Bandar Mutiara Rini

April 12, 2016 Ibu Dilah 2 Comments

Assalamualaikum

Dah lama rasanya tak bawak anak2 beriadah petang.. asyik bawak anak2 pegi jalan shopping mall jer, tak bebas langsung bagi diorg.. nak pegi playground kat area rumah ni pun jarang sangat.. iyela, balik keje sampai rumah pun dah magrib.. time weekend pulak ada jer aktiviti lain..

So weekend lepas ni ayahwan decide nak bawak anak2 pegi main2 kat 'taman'.. kitorg siap bawak basikal lagi.. Hutan Bandar Mutiara Rini ni memang luas sangat. tempat rekreasi ni memang sentiasa ramai org.. mcm2 aktiviti ada kat sini tau.. ada pertunjukan layang2.. ada track kereta kecik tu.. berbasikal.. gym.. playground pun banyak jenis.. berjogging, bubble giant dan macam2 lagi.. tu yg serenok pegi kat sini..



Memandangkan skrg ni fattah anas dah pendai berjalan dan memang tengah kemaruk sangat nak berjalan, so kitorg lepaskan la dia.. bagi adik berjalan puas2.. dalam masa seminggu dari birthday dia 2 april aritu, skrg ni dah laju fattah anas berjalan.. mmg jauh beza tau.. suka sangat dia bila ibu lepaskan.. 




Bila penat adik duduk or cangkung kejap.. hahaha.. comel.. bagi minum air pun laju jer.. yg tak tahan turun, dah x sempat nak pegang botol terus dia sedut je straw tu.. hahaha.. memang penat sgt la tu.. tp kejap jer dia rehat tau, then dia bangun berjalan lagi.. memang gigih betul budak kecik sorang ni tau...




Abang faris ngan kakak imani pulak bawak basikal.. botol air semua masuk dlm bakul basikal.. kakak masih bawak basikal 3 roda.. kat rumah kitorg tu mmg takde tempat nak ajar dia bawak basikal tanpa roda kecik tu.. depan rumah pulak bukit.. so sampai skrg ni masih bawak basikal roda kecik.. walaupun basikalnya dah besar dah.. hihi..






Dah puas berjalan dan main basikal, bawak anak2 gi playground pulak..cuaca time tu redup jer.. sbb mendung macam nak hujan.. padahal time tu baru pukul 5 lebih.. kat playground, abg ngan kakak main panjat2 la, gelongsor dan macam2 lagi.. banyak permainan kat situ.. so budak2 tak boring..








Baby pulak bagi dia main buaian.. 1st time tau baby naik buai ni.. lagi best sbb jenis buai yg mcm ni.. so senang la bagi baby naik.. tak risau terjatuh ke apa.. dah tu tolak sikit je, buai tu akan sentiasa berayun jer.. x perlu kejap2 nak ayun.. baby memang suka la.. 


Tengah main tetiba terasa macam air menitik kat pipi.. tengok 2,3 kali baru perasan hujan mula turun.. gerimis sikit2.. apa lagi, cepat2 angkat baby dan panggil anak2 balik.. mak bapak yg lain pun sama.. tetiba semua org berlari masuk dlm kete. sekejapan jer kosong playground tu.. hahaha.. ayahwan cakap mcm ada perang.. semua org tetiba lari.. hahaha..








Alhamdulillah.. anak2 happy sangat dapat bermain kat taman tu.. seronok dapat menggembirakan anak2.. masuk kete masing2 tertidur kepenatan.. best dapat luangkan masa dgn anak2.. kualiti time yg sangat berharga bagi kami.. lain kali kita pegi lagi ye..


notakaki : skrg ni mmg banyak ambik gambar baby jer.. kakak ngan abg dah puas bergambar time kecik2 dulu.. haha

2 comments:

Aktiviti bersama family,

Makan Nasi Arab Lagi

April 07, 2016 Ibu Dilah 3 Comments

Assalamualaikum

Hari Isnin lepas kitorg pegi makan nasi arab lagi.. rasa mcm dah lama tak makan nasi arab.. kitorg 1 family ni makan nasi arab.. so kitorg pegi la makan nasi arab kat Taman U, skudai. dah kerap jugak pegi makan kat SINI.. tp nama restoren ni slalu lupa.. hahaha.. Pomegranate Garden Restaurant..



Sejak sebulan dua ni, kalau kitorg keluar makan si abg ngan kakak tu dah nak makan sendiri.. kalau sebelum ni ikut mood nak makan ke tak.. then kalau nak makan mesti kena ibu yg suap.. tak nak makan sendiri.. tp skrg ni dah nak makan sendiri.. so, order pun kena lebih.. order 3 pinggan nasi arab terus.. budak2 punya bahagi 2 org.. si abg pun skrg bila makan sendiri dah kurang berterabur nasi tu.. dah besar kannn anak ibu.. hihi..






Ni mmg menu fav kitorg kalau datang makan kat sini.. Kubedah lamb.. ayah wan lagi suka makan nasi arab yg jenis nasi putih plain lawan dengan kebab kambing.. nasi arab jenis yg berrempah sgt tak berapa suka.. budak2 tu lagi la suka sbb kakak tu kan tak abis2 nak nasi putih.. ni pun kadang makan bertambah tauu...






Budak 2 beradik ni memang selalu je bergaduh.. kalau time gaduh tu dah macam ultraman ngan raksasa.. hahaha.. memang sampai bertendang, bertepuk, bertampar lagi tau.. yg kakak tu pun tak padan perempuan tp ganas dan lasak jugak.. tapi kalau time baik, fuhhh... mcm mak ngan anak.. sorang jadi mama.. sorang jadi "aish".. aish tu kononnya faris time kecik2 la.. main manja2.. hahaha.. mmg comel time baik..



Tengok time tak kena, sorang nak amik gambar betul2 depan hp.. sorang lagi dah marah sbb si abg tu kat depan.. dah berkerut2 muka.. tu tak dengar lagi kakak membebel kat faris.. sabo jer la anak2 ni... baby pulak time ni tgh sibuk nak berjalan2.. budak dah dapat kaki kannn.. x reti duduk diam..



Alhamdulillah.. kenyang makan nasi arab.. lain kali nak beli beras panjang ni jela.. nak masak sendiri.. then pelbagaikan lauk.. mana tau terbuka selera ayahwan tu.. dia tu selalu tak de selera makan.. so time dia rasa nak makan, kita layankan jer la...



3 comments:

Aktiviti bersama family,

WW50 :: Abang Faris

April 06, 2016 Ibu Dilah 0 Comments

Assalamualaikum

Keletah abg Faris Zakwan masa pegi tengok movie Batman vs Superman..



0 comments:

Adik Baby,

Selamat Hari Jadi yg Pertama Fattah Anas

April 05, 2016 Ibu Dilah 3 Comments

Assalamualaikum

Alhamdulillah..  baby fattah anas dah setahun genap pada 2 April lepas…   sekejap jer rasanya dah setahun.. cepat betul masa berlalu kan.. no more baby lagi.. hihi.. tp adik tetap baby dihati ibu selagi belom dapat ‘adik’ baru.. hahaha…



Hari sabtu lepas masa birthday baby, kitorg balik kampong kat Melaka umah bunda tokbah.. memandangkan baby pun baru masuk 1 tahun, so takdela kitorg nak celebrate apa sgt.. xde beli2 kek pon.. sbb baby tak paham apa2 lagi kan.. tp just makan2 ngan family jer.. sbb dah lama tak balik kampong kan.. inyaAllah, next year masuk 2 tahun ibu belikan kek utk adik ye..

Baby Fattah Anas ni anak yg paling mudah dijaga antara 3 beradik.. bermula dari mengandungkan dia, bersalin dan membesarkan adik, semuanya dipermudahkan oleh Nya.. bersyukur sgt.. dengan proses bersalin yg sangat mudah, dari start rasa sakit sampai bersalin tak sampai 3 jam.. boleh baca di SINI.. dalam membesarkan baby pun tak banyak masalah..



Baby memang seorang anak yg baik.. dari baby (newborn) lagi, dia jenis tak meragam.. tak merengek di malam hari.. mudah tido.. senang cakap dari kecik baby mcm dah independent. Ibu lagi banyak melayan abg faris yg banyak ragam masa tu, dan baby mcm paham2 jer.. tak meragam sbb taknak menyusahkan ibu..

Bila dah besar sikit dah 6 bulan, ibu perkenalkan makanan pejal pada baby.. baby nak makan.. apa ibu masakkan utk dia semua dia makan habis.. tak memilih makanan.. seronok ibu tengok adik nak makan..



Dari segi perkembangan pula.. alhamdulillah, umur setahun ni dah pandai jalan.. laju dah dia jalan skrg ni.. dari 11 bulan lebih lagi dah start menapak dan bertatih.. kira awal jugak antara adik beradik.. gigi pulak skrg baru 2 batang belah bawah.. dan lagi 2 batang belah atas baru nak keluar.. bab gigi memang lambat sikit..

Bab makan tak yah citer la.. memang adik ni jenis yg pemakan.. minum air masak pun senang jugak budak kecit ni.. memang laju dia minum.. kalau tengah penat tu bagi minum bukan main lama dia sedut.. haus sangat gamaknye ye nak.. hhehe..

Bab panjat memanjat pun boleh tahan jugak budak ni.. menyepah mainan or kain baju pun sama.. suka baling2 apa ada depan mata.. kalau ibu tengah lipat baju, then dia datang nanti mula la dia amik baju berlipat tu dia balik.. ishhh… geram betul ibu tau…



Lagi 1 skrg ni adik suka sangat tarik rambut abg dan kakak.. hahaha..asal dekat je nanti dia tarik rambut abg.. kalau dia nak barang abg tak bagi dia tarik rambut.. nanti mula la abg menjerit- jerit minta tolong.. hahaha.. comel jer.. tp kalau adik tarik rambut abg memang tak melawan.. Cuma nanti dia mengadu ngan ibu ayah jer cakap adik buat dia.. hahaha.. tula, selalu abg buli adik.. skrg ni adik pun dah pandai buli abg tau.. hihi

Apa ye lagi perkembangan adik?? Dah banyak sebenarnya.. Cuma kadang2 time nak menulis ni blank pulak.. hahaha.. biasa la, byk urat dah putuskan.. anak pulak confirm la makin aktif dan banyak akal kan.. tu yg byk sgt perkembangan sampai ibu pun lupa.. hahaha

Buat Anak syurga ibu..
Selamat Ulang Tahun Pertama buat Fattah Anas..
Semoga Fattah anas menjadi anak yg soleh..
Anak yg bijak, yg berbudi pekerti mulia..
Berjaya di dunia dan akhirat..
Semoga adik membesar dengan baik..
Dan sentiasa dilindungi dan dirahmati oleh Allah swt

Ibu dilah, ayahwan, kakak Imani dan abg faris sayang sgt2 kat adik…


Mmmuaaahhhhhh…

3 comments: