Adik Baby,

Selamat Hari Jadi yg Pertama Fattah Anas

April 05, 2016 Ibu Dilah 3 Comments

Assalamualaikum

Alhamdulillah..  baby fattah anas dah setahun genap pada 2 April lepas…   sekejap jer rasanya dah setahun.. cepat betul masa berlalu kan.. no more baby lagi.. hihi.. tp adik tetap baby dihati ibu selagi belom dapat ‘adik’ baru.. hahaha…



Hari sabtu lepas masa birthday baby, kitorg balik kampong kat Melaka umah bunda tokbah.. memandangkan baby pun baru masuk 1 tahun, so takdela kitorg nak celebrate apa sgt.. xde beli2 kek pon.. sbb baby tak paham apa2 lagi kan.. tp just makan2 ngan family jer.. sbb dah lama tak balik kampong kan.. inyaAllah, next year masuk 2 tahun ibu belikan kek utk adik ye..

Baby Fattah Anas ni anak yg paling mudah dijaga antara 3 beradik.. bermula dari mengandungkan dia, bersalin dan membesarkan adik, semuanya dipermudahkan oleh Nya.. bersyukur sgt.. dengan proses bersalin yg sangat mudah, dari start rasa sakit sampai bersalin tak sampai 3 jam.. boleh baca di SINI.. dalam membesarkan baby pun tak banyak masalah..



Baby memang seorang anak yg baik.. dari baby (newborn) lagi, dia jenis tak meragam.. tak merengek di malam hari.. mudah tido.. senang cakap dari kecik baby mcm dah independent. Ibu lagi banyak melayan abg faris yg banyak ragam masa tu, dan baby mcm paham2 jer.. tak meragam sbb taknak menyusahkan ibu..

Bila dah besar sikit dah 6 bulan, ibu perkenalkan makanan pejal pada baby.. baby nak makan.. apa ibu masakkan utk dia semua dia makan habis.. tak memilih makanan.. seronok ibu tengok adik nak makan..



Dari segi perkembangan pula.. alhamdulillah, umur setahun ni dah pandai jalan.. laju dah dia jalan skrg ni.. dari 11 bulan lebih lagi dah start menapak dan bertatih.. kira awal jugak antara adik beradik.. gigi pulak skrg baru 2 batang belah bawah.. dan lagi 2 batang belah atas baru nak keluar.. bab gigi memang lambat sikit..

Bab makan tak yah citer la.. memang adik ni jenis yg pemakan.. minum air masak pun senang jugak budak kecit ni.. memang laju dia minum.. kalau tengah penat tu bagi minum bukan main lama dia sedut.. haus sangat gamaknye ye nak.. hhehe..

Bab panjat memanjat pun boleh tahan jugak budak ni.. menyepah mainan or kain baju pun sama.. suka baling2 apa ada depan mata.. kalau ibu tengah lipat baju, then dia datang nanti mula la dia amik baju berlipat tu dia balik.. ishhh… geram betul ibu tau…



Lagi 1 skrg ni adik suka sangat tarik rambut abg dan kakak.. hahaha..asal dekat je nanti dia tarik rambut abg.. kalau dia nak barang abg tak bagi dia tarik rambut.. nanti mula la abg menjerit- jerit minta tolong.. hahaha.. comel jer.. tp kalau adik tarik rambut abg memang tak melawan.. Cuma nanti dia mengadu ngan ibu ayah jer cakap adik buat dia.. hahaha.. tula, selalu abg buli adik.. skrg ni adik pun dah pandai buli abg tau.. hihi

Apa ye lagi perkembangan adik?? Dah banyak sebenarnya.. Cuma kadang2 time nak menulis ni blank pulak.. hahaha.. biasa la, byk urat dah putuskan.. anak pulak confirm la makin aktif dan banyak akal kan.. tu yg byk sgt perkembangan sampai ibu pun lupa.. hahaha

Buat Anak syurga ibu..
Selamat Ulang Tahun Pertama buat Fattah Anas..
Semoga Fattah anas menjadi anak yg soleh..
Anak yg bijak, yg berbudi pekerti mulia..
Berjaya di dunia dan akhirat..
Semoga adik membesar dengan baik..
Dan sentiasa dilindungi dan dirahmati oleh Allah swt

Ibu dilah, ayahwan, kakak Imani dan abg faris sayang sgt2 kat adik…


Mmmuaaahhhhhh…

You Might Also Like

3 comments:

  1. hepi befday adik! kejapnya awak besar..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq auntie.. kejap je sy dah besar kan auntie.. hihi

      Delete