Demam,

Adik Fattah Anas pulak demam

May 30, 2016 Ibu Dilah 0 Comments

Assalamualaikum

Last week abg faris demam.. 2 hari berturut2  demam panas time malam.. weekend semalam ni baby fattah anas pulak demam.. baby demam sepanjang hari sabtu dah ahad.. malam tadi pun masih panas tp bangun pagi tadi dah x panas dah..

Demam kali ni baby mcm lesu sikit.. nak melekat jer dengan ibu dilah.. mujur la time cuti hujung minggu kan.. boleh la ibu melayan dia yg nak ngempeng jer.. pastu asyik mengantuk jer.. memang ibu pun tak dapat wat keje sangat..

Dan 1st time demam baby tak berapa nak makan sangat.. bukan langsung tak nak makan tp kurang sikit.. tak laju mcm biasa.. tp bila bagi biskut still nak makan..main masih nak main cuma sampai masa dia carik ibu nak ngempeng jer.. sudahnya dgn ibu2 sekali tertido.. hahaha.. 

Bila dah demam ni memang kitorg kerap mandikan baby.. nasib baik baby ni mmg jenis yg suka sgt main air.. memang pantang tau budak ni.. bagi la mandi ngan kakak abg pun boleh jugak..  lagi dia suka dapat main air lama2 kat bilik air.. cuma kena sentiasa perhati jer la..


Petang semalam mandikan baby ngan air lemon pulak.. rendam lemon dalam besen.. bagi baby duduk dalam tu main air.. apa lagi, suka ler dia.. hahaha.. lebih setengah jam jugak bagi dia chance main air..

Then malam tu berak.. lepas cebok kan, mandikan baby lagi.. iyela, badan panas kan, tu yg jirus sekali bagi sejuk sikit.. 


Sebelum tido tu macam bau 'bushuk' lagi.. ingat baby berak lagi.. cakap la kat baby, 
"baby, buka baju, buka seluar.. masuk bilik air cebuk.."
Perghhhh.. laju jer dia dtg suh bukak kan baju & seluar.. then terkedek2 pegi bilik air.. sekali bila dilah bukak pampers tgk bersih jer, tak berak  ponnnn.... adehhhh... pandai betul budak kecik ni berlakon yer... pantang ckp suruh masuk bilik air, tak berak pun nak masuk jugak.. hahaha.. tertipu ibu tau...

Sebelum tido bagi ubat bontot sekali.. then dilah lap2 badan baby.. mcm biasa tuala basah letak dalam baju belah belakang badan.. bagi reduce sikit panas tu.. Alhamdulillah, pagi tadi dah x panas langsung.. tp bila nak hantar gi rumah babysitter tu dia baru terjaga, merengek jugak la nak ibu.. last2 drive sambil peluk baby.. sbb bila dudukkan dia kat babyseat  dia menangis.. manja betul anak ibu ni..

Mudah-mudahan anak ibu sihat dah arini.. x mo demam2 lagi k...



You Might Also Like

0 comments: