Cerita ibu,

Dugaan lagi : Kereta pulak buat hal!!

May 13, 2016 Ibu Dilah 2 Comments

Assalamualaikum

3 minggu lepas mesin basuh rosak.. plan nak beli baru jer sbb mesin basuh tu pun dah guna lebih 8 tahun.. memang dah sampai masa mintak tukar kot.. tapi sampai skrg tak beli2 lagi.. sbb ayahwan nak siapkan extended kitchen tu dulu kottt.. malas nak tukar2 tempat nanti.. agaknya la... so bertabah la kitorg kena gi laundry every week 2x utk basuh baju.. sedia kan je la ongkos nya.. hahaha...

Minggu ni muncul pulak masalah lain.. cik kete kesayangan ku tu pulak buat hal.. mogok ke apa tak tau la.. mula2 ekon rosak!! adehhh.. dah la musim panas hujan panas hujan ni tak menentu.. bila ekon rosak memang prob besar tu.. mula2 prasan nape la ekon ni lambat nau nak sejukkk.. tp semalam paling teruk sekali.. pagi2 pegi keje.. awat la lambat nau nak sejuk ni??? rasa angin jerrr.. dah tu bila sejuk kejap je.. tak sampai 2 minit dah tak sejuk balikkk.. terpaksa la buka tingkap time cuaca panas2 ni time pegi balik keje..

Hari ni lagi haru.. dah la anak2 semua lambat bangun.. masing2 lambat nak siap.. hati mak dah panas jer ni.. ekon pulak rosak.. masuk kete bukak ler tingkap dekat seat depan, kanan dan kiri.. so mari la kita anak2 pegi sekolah ala2 bawak anak2 jalan2 makan angin tepi pantai.. sambil angin bertiup kencang...hahaha... poyo betullll mak korang ni..

Then singgah kejap nak beli kuih 'nonat' si abam... elok ibu turun beli kuih.. masing2 bukan main order lagi nak nonat la.. nak kuih belang2 la.. macam2 la korang ni.. siap jenguk2 kat tingkap duk panggil ibu.. sabo jer la..

Sekali ibu gi kat kete, tengok2 tingkap belakang dah terbukak sikit. tetiba rasa panas jer muka ni.. mcm nak bertukar jadi monster jer.. mula2 bising tanya sape bukak tingkap ni? nape bukak tingkap?? kan dah tau tingkap belakang ni tak boleh bukak.. kalau dah bukak nanti tak boleh tutup.. bla..bla..bla... potpetpotpet omak kau ni tau... dah la time tu jugak la si kakak nak mengadu abg kaco dia.. memang bertambah2 lagi la tazkirah pagi tu.. hahaha.. 

Tapi dalam masa yg sama dah terpikir dah.. ni mesti abg tertekan button tingkap kat pintu driver tu masa dia menjengah luar tingkap.. dia pun tak perasan.. so, cool la skit hati ni.. lagi tak tahan lepas kena marah tu boleh pulak si abg menyanyi lagu ni..

"Ibu oh ibu.. 
kekapa ibu marah?
Macam mana ibu tak marah..
abang kacau kakak..
abang kacau kakak..

Abang oh abang..
kekapa kacau kakak..
macam mana abang tak kacau..
abang nakal sangat..
abang nakal sangat.."

Hahahaha... tergelak ibu dengar dia nyanyi mcm tu tau.. boleh pulak dia nyanyi lagu cam tu time ibu marah... terpaksa control diri dari tergelak depan diorg... sabo jer la.. ada jer gelagat dan ragam anak2 ni kannn...


Actually tingkap belakang tu memang dah lama problem.. jarang bukak pun iye jugak.. so memang ketat sikit.. kalau dah terbukak nak tutup selalu stuck.. memang kena tolak2 sikit guna tangan sambil tekan button tu... memang amik masa la jugak.. kalau jadi mcm tu bila dah x boleh tutup sangat dilah suruh ayahwan jer yg solve kan..

tapi kali ni terjadi time pagi.. time pegi keje pulak tu.. dah la ekon problem.. panas jer rasa.. ni bila tengahari ke ptg sikit biasanya hujan pulak.. abis kalau dah tak boleh tutup tu acaner kan... last2 dilah pegi la keje jugak.. tengahari tadi hujan gerimis.. nasib x lebat.. sblm kuar rehat ngan member, dilah pasang plastik dulu kat cermin tu.. takut hujan lebat pulak nanti, dah 1 hal pulak air masuk dalam keter.. tu pun asal nasib la ada plastik.. plastik bubble wrap lak tu.. hahaha...

 'Kete kebal' tu pun dah dekat 9 tahun dah guna.. baru abis bayar hujung tahun lepas.. abiskan awal.. tu yg dah mcm2 hal tu bila dah lama pakai.. org ckp tukar kete baru.. tp malas la nak buat hutang lagi.. baru nak selesa dan release sikit hutang dah abis bayar.. dapat la menyimpan sikit.. xpela, nanti kita repair jer la mana yg patut...

Macam2 dugaan pulak skrg ni.. takpela.. Allah nak uji kita kan.. sabar jer la banyak2 kan.. pasti ada hikmah di sebalik apa yg berlaku.. think positive jer...





You Might Also Like

2 comments:

  1. Allah.. kuat semangat dilah.. Allah nak bagi lebih baik tu..

    ReplyDelete
  2. Pagi2 dah kelam kabut ye.macam2 hal..tp disitulah indahnya.anak2 sebagai penhibur.pndai plak tu nyanyi lagu ibu oh ibu.hahaha...

    Tu lah kan keta lama memang byk problemnya.sama jugak macam keta sy ni..bulan 10 nti habis byr..en suami dh berangan nak ambil kereta baru..tp tu la nk erhutang lagi..baru nk selesa sikit.sy kata tggu la 2 3 tahun lg tgok ekonomi dulu cmna.huhu

    ReplyDelete