The Shore Oceanarium

May 05, 2016

Assalamualaikum

Ni citer masa kitorg kan balik Melaka awal bulan April hari tu.. dah sebulan baru sempat nak up entry.. hahaha.. biasanya bila balik rumah Bunda Tokbah ni jarang kitorg keluar berjalan2.. maklum ler, Melaka tu kan manjang jer jem.. lagi2 kalau musim cuti sekolah dan public holiday.. memang sana sini jalan jem.. kadang2 weekend pun jem jugak.. tu yg malas nau nak  keluar jalan2 tu.. haha.. kuar dah dilek Melaka…

Tapi balik kali ni tetiba ayah wan ajak keluar jalan2.. boring lettewww.. hahaha… kitorg keluar hari ahad.. pikir punya pikir nak pegi mana pun x tau.. last2 jom la kite pegi shopping complex baru kat kampong morten tu.. penah pegi sekali je tu pun terus masuk DIY sbb nak cari barang.. x sempat nak round2 dalam tu..


So, here we go!! Jom kita pegi  The Shore. Actually, shopping complex ni dalam bangunan yg sama dgn Hotel  Swiss Garden Melaka.. kira atas hotel dan residence, bahagian bawah tu ada shopping complex The Shore.. hahhh.. kelasss kan.. ada shopping complex dalam hotel..

Shopping complex ni xdela besar sgt.. tp ada mcm2.. ada DIY, food court, ada byk shop lot dan ada The Shore Oceanarium ala2 akuaria la… anak2 bila dah Nampak oceanarium ni masing2 bukan main suka lagi.. terlompat2 ajak ayah wan masuk.. so.. bila pikir2, okla.. jom kita masuk The Shore Oceanarium!!!


Sebelum masuk jom tengok harga tiket dulu. Kitorg amik pakej family, jimat RM7.. okla kan..
Harga Tiket
Dewasa RM28
Kanak-kanak RM18
Family Pakej
2 dewasa + 2 kanak2 = RM85
Kat dalam tu ada penyu jugak.. so kalau nak bagi penyu makan kena bayar RM10. Kitorg tak amik pon…

Tiket dah beli, apa tunggu lagi.. Lets Goooo!!!!




Mula2 masuk ni ada satu kawasan kolam yg ada ikan yu.. yg specialnya kat tempat ni, ikan y utu kita boleh pegang tau.. dilah try gak pegang atas badan dia.. kulit ikan yu ni rasa kasar2 sikit… ayahwan pun pegang jugak.. suruh budak2 pegang jugak tp diorg tak nak.. takotttt.. hahaha.. then ada jugak starfish… tapak sulaiman ni cantik sgt..



Masuk dalam lagi ada 2 akurium kecik. Akurium ni terbuka sikit belah depan tu untuk membolehkan org masukkan  tangan dalam tu.. so boleh pegang ikan2 dalam tu.. kadang2 ikan2 tu yg berenang2 keluar tempat tu tau.. ada sekali tu sampai sekor ikan melompat keluar akurium.. hahaha.. terkejut org yg tengah nak pegang ikan tu..


Terdapat jugak hidupan laut yg jarang2 kita jumpa dan lihat dipamerkan disitu..Subhanallah.. cantik2 semuanya.. ada yg mcm berlampu/ bercahaya pun ada.. memang tak pernah  tengok ikan ke udang mcm tu tau.. ni dalam akuarium kecik2..


Then jalan lagi ada area rama-rama, ular, spider, katak dan mcm2 lagi.. kiranya bukan la semuanya hidupan dalam air jer yg ada dekat sini.. kat area ni xde amik gambar sgt pun.. 


Then jalan lagi baru start ada ikan dalam akuarium besar.. ada jugak ikan dugong yg dah mati dan diawetkan.. lupa pulak nak amik gambo ikan dugong tu.. tp mmg besar la la ikan dugong tu.. 




Jalan depan lagi ada akuarium di kanan kiri.. ehhh.. atas kepala pun ada ikan jugak tauuuu.. tengok tu, ikan pirana pun ada.. banyak lak tu.. ikan memang banyak sangat la..  depan sikit lagi ada akuarium lagi besar dan tinggi.. ikan pun besar2.. 


Bukan main happy lagi anak2 tengok ikan.. teruja diorg nampak ikan besar2 tau.. fattah anas pun suka jugak.. bising mulut dia tengok ikan berenang2.. sampai muncung2 mulut dia tau.. hahaha.. 


Layan jer la gambar2 bawah ni.. 













Last sekali adalah penempatan penyu.. kat sini boleh bagi penyu makan tapi kena bayar la dulu.. time kitorg kat situ tak nampak pulak ada org bagi penyu makan.. cian penyu lapo nanti... hahaha...




okla.. so far puas hati la masuk Oceanarium ni.. sebab ikan memang banyak dan besar2.. anak2 pun happy jer.. 









You Might Also Like

4 komen

  1. wah selalu balik melaka tak sampai lagi tempat ni. menarik

    ReplyDelete
    Replies
    1. mommy cici pun org melaka ke?? boleh la pegi Oceanarium ni.. mesti anak2 suka..

      Delete
  2. suka dapat tgk mcm2 kat Oceanarium..kita yg dah besar ni esaited lg2 klu budak2 kan..

    ReplyDelete
  3. Menarik tempatnya ni..baru tahu kt melaka ads tempat camni.nmpk sgt dh ertahun tak jejak melaka tu..dok plan jugak la nk holiday melaka..tak tau la cmna jadi ke tak.dengan anak kecik lg ni.tggu baby besaq sikit la kot.ni keluarnya pun belum.haha..

    Yg pntg berbaloi dengan harga.anak2 happy apa lagi kan..kita pun seronok

    ReplyDelete