Demam,

Fattah Anas @KPJ Johor

June 30, 2016 Ibu Dilah 0 Comments

Assalamualaikum

Ingat tak seminggu sebelum puasa aritu baby Fattah anas asyik demam shj sampai 4 hari tak baik2.. bila dah 4 hari tak baik memang sangat merisaukan.. lagi2 demam panas kan.. bila pagi je tak demam.. nak petang sikit mula panas balik.. memang sangat merisaukan… entry ni dah taip dari aritu tp terlupa nak publish rupanya.. hahaha.. so kita publish la arini kan..



 Selasa (31 Mei)
Tambahan pulak, demam kali ni fattah anas asyik nak mengempeng jer.. mmg asyik nak melekat jer dgn ibu.. main kejap2 then carik  ibu.. makan pun kurang.. Lastly, malam selasa aritu kitorg decided bawak baby pegi hospital.  Bila dah pegi hospital confirm la kena warded kan.. kena amik darah utk buat test denggi dan sebagainya.. mujur  tak ramai org time tu.. tp still kena menunggu jugak utk confirm bukan H1N1. 


Sempat la bergambar sama2 sambil melayan si kecik tu.. Time tunggu tu dah kul 12 mlm. So ayahwan balik dulu bawak kakak dan abang.. sbb esok ayahwan  keje dan abg kakak kena gi taska.. dekat kul 1 pagi baru dapat masuk wad. Dapat bilik dan katil yg aritu jugak no 541A. Malam 1st tido hospital demam Fattah anas terus baik.. dlm kul 4 gitu nurse check suhu dah tak demam.. alhamdulillah..

Rabu (1 June)
Around pukul 9 lebih doctor Kate round. Doctor bagitau yg baby hanya demam biasa jer bukan denggi. Alhamdulillah, lega rasanya.. tp ada jangkitan kuman sikit dlm darah menyebabkan platlet drop 135. So baby tak boleh discharge.. still kena monitor.. esok kena amik darah lagi..


Kat hospital tu juga baby langsung tak nak makan.. even biskut pun dia tak nak.. air masak pun xnak minum langsung.. so memang kena masuk air la..dah tu asyik nak tido je dan nak ngempeng.. memang 1 hari tu tak keluar bilik langsung.. ibu pun sama terperap kat katil jer kesejukan sbb tak bergerak2.. huhu


Khamis (2 June)
Pagi dalam kul 8 lebih ada nurse datang nak amik darah baby lagi. Nasib baik dia cucuk sikit je kat jari mcm kita ambil darah time pregnant yg nak tau bacaan hb tu.. mula2 baby merengek jugak sbb  takut kot. Tp lepas tu dia tengok jer nurse tu wat keje.. x berkelip mata.. hahaha


Time doctor round  kul 10 lebih tu, doctor bgtau result darah tu sekali. Bacaan platlet makin drop from 135 to 95. Sedihhhh…so x boleh discharge jugak aritu.. kena tunggu sehari lagi. Kalau esok bacaan naik sikit baru boleh balik..



Pagi tu dapat bukak drip kejap sbb nak mandikan baby. So alang2 dah bukak tu dilah amik kesempatan turun bawah pegi cari stok makanan.. lapau wehh duk hospital ni.. sejuk lapar tido.. tu je la kejenye.. hahhaa.. ptg tu tengok baby dah nak makan sikit..so time doctor round ptg tu, drip air dah boleh bukak terus.. lega sikit.. dapat la bawak fattah anas jalan2 kat luar.. bg dia jalan sendiri.. laju jer.. x berenti dia berjalan..hahaha..



Malam tu ayahwan datang bawak kakak dan abg.. tu pun sebab kakak dah bising nak tengok baby nak tengok baby.. rindu kat adik la tu.. sampai taknak balik diorg tau.. syok duk kat situ.. huhu

Jumaat (3 June)

Macam biasa, pagi tu nurse datang lagi amik sample darah baby.. then, kul 11 lebih doctor round.. result darah, platlet dah naik sikit.. sikit jer naiknya.. jadi 105.. sbb dah start naik, so Fattah anas dibenarkan discharge.. wahhh.. seronok giler tau.. cepat2 inform ayahwan yg baby dah boleh discharge.


Urusan discharge ni ambik masa sikit sbb  guna insurans kan.. dilah pun xdela rushing sgt.. sbb mmg plan ayah wan balik keje baru amik kitorg.. x yah dia kuar awal kan.. just nice jer ayahwan sampai tak lama tu setel segala urusan.. kira amik masa 5jam ++ jugak la.. tp tak terasa sgt sbb kitorg tak menunggu2 sangat.. huhu

Alhamdulillah.. Fattah anas dah sihat skrg ni.. ari isnin last week ada appointment utk follow up Fattah anas. Pegi sana kena amik darah lagi.. cucuk kat jari sikit.. pastu tunggu result and jumpa Dr Kate. Ambik masa sikit menunggu tu dlm sejam.. sementara tu budak kecit ni main2.. x reti duduk diam.. abis timbang semua dia tolak2. Adehh.. penat nak mengejor bujang sorg ni tau.. tp dekat2 nak jumpa doctor boleh dia tido pulak.. hahaha

Alhamdulillah.. bacaan platlet dah tinggi dah.. bacaan 299. Memang jauh beza dgn bacaan masa kat warded  aritu.. Semoga anak ibu terus sihat dan ceria… ibu sayang adik sgt2..  



0 comments:

Bulan Ramadhan,

Menu Iftar & Sahur

June 30, 2016 Ibu Dilah 0 Comments

Assalamualaikum

Hari Selasa aritu ayahwan keluar ofis lewat sikit. so bila singgah bazar makanan byk dah habis.. dilah pulak sampai rumah lewat dlm 6.45 gitu.. biasala jem area sekolah kakak tu... so ayah wan just beli murtabak cheese aje utk berbuka..


Dah alang2 tu sementara tunggu berbuka dilah terus masak nasi.. readykan bahan2 utk masak.. tapi memang tak sempat nak masak la.. so lepas berbuka baru masak.. masak simple jer.. just buat tomyam campur jer..

Aritu kan ayahwan beli lauk banyak sgt.. ayam sekor, udang 1kg, sotong 1kg dan daging stgh kg.. banyak gilos rasanya.. risau sgt lauk tak habis sebelum cuti raya.. tp alhamdulillah, walaupun x dapat masak tiap2 hari utk berbuka, tp lauk dah byk yg habis jugak.. mcm buat tomyam ni je dah guna udang, sotong dan ayam.. amik portion yg sikit.. 

Semalam kononnya nak masak udang buttermilk berkuah.. tp ayahwan dah tapau pulak.. nasi kerabu ngan kuih akok.. byk sgt dia beli akok.. then pengat pisang.. banyak la menu berbuka semalam.. 


Malam tadi dlm kul 10 malam siap2 masak utk sahur pagi tadi.. ala, masak nasi goreng planta + udang jer.. dah itu lauk yg dikeluarkan kan.. letak udang byk2.. abis licin.. skrg lauk yg tinggal daging 1 portion, sotong 1 portion, ayam 1 or 2 portion. cukup la sampai ari isnin ni.. hihi

Korang start cuti raya bila???



0 comments:

Bulan Ramadhan,

Kakak Imani dan Puasa

June 28, 2016 Ibu Dilah 1 Comments

Assalamualaikum

Alhamdulillah.. hari ni dah masuk hari ke 23 Ramadhan.. cepat jer kannnn.. tahun ni jugak dilah start melatih kakak imani untuk berpuasa.  Setakat ni kakak imani baru dapat 2 hari berpuasa penuh.. tu pun masa minggu 1st puasa aritu...

Kadang2 dilah kejut dia bangun sahur jugak lagi2 bila dia dah pesan nak bangun sahur sama2.. ada hari dia bangun tapi lepas tu mengantuk nak tido jer.. jenuh la kite nak melayan kerenah dia nak sahur.. dengan baby lagi yg dah bangun jugak.. sudahnya ibu x sempat nak sahur nanti.. kalau time dia bangun ceria tu okla kan..


Masa minggu 1st tu jugak, hari yg kakak tak bangun sahur tu dilah buatkan dia susu mcm biasa.. sebelum pegi school memang anak2 minum susu.. so dilah bagi jer la dia susu mcm biasa.. bila sampai sekolah inform cikgu dia tak puasa.. tapiiii.. bila balik sekolah dia cakap dia lapar.. cikgu tak bagi makan katanya.. atau sebenarnya dia segan ngan kawan2 dia yg dia tak puasa so dia tak nak makan...

So bermula dari tu, pagi sebelum pegi sekolah dilah akan bagi dia makan nasi dan minum susu.. ala2 bersahur la.. tp lambat.. hahaha.. sepanjang kat sekolah memang kakak puasa la kiranya.. langsung taknak makan dan minum.. faris makan depan dia pun dia boleh tahan... tp balik dia mengadu la cakap abg makan depan dia yg tengah berpuasa...



Tapiiii... masuk jer kete terus dia buka tudung.. buka bag amik air kotak ngan roti.. makan dan minum.. hahaha.. lapo sangat la tu.. tak sempat nak tunggu berbuka.. kadang2 pujuk dia jugak utk tahan sikit lagi, berbuka sama2 ibu ngan ayah.. tp dia tak tahan sangat.. so kira dia puasa 7.30am to 6.30am la.. kira puasa 10jam jer.. kira okla tu..

Boleh la untuk permulaan belajar puasa tahun ni kan.. time hari sekolah kakak memang puasa.. hari cuti dia tak puasa.. kira dia sendiri rasa nak berpuasa kat sekolah, bukan kita yg paksa..


 Setiap kali time kakak nak berbuka dalam kete tu, time tu jugak si abg pun sibuk nak makan.. biasanya roti & air kotak abg dia dah minum dulu kat sekolah.. so time kakak nak minum dan makan tu time tu la dia rebut kakak punya.. dah bergaduhhh.. hahahaha.. kesian kakak, dah la lapar, then abg pulak rampas roti dia.. iskkkk... geram tau kat abg tu..


InsyaAllah.. tahun depan boleh ajar kakak puasa penuh pulak.. lagipun tahun depan dah darjah 1 kan... mesti ramai kawan2 puasa jugak.. dia pun dah ada experiencce berpuasa tahun ni.. mudah-mudahan lebih mudah untuk dia berpuasa nanti.. InsyaALLAH...


1 comments:

Bulan Ramadhan,

Menu Iftar - Day 21

June 27, 2016 Ibu Dilah 1 Comments

Assalamualaikum

Weekend lepas kitorg balik umah MIL sekejap.. sebab SIL balik kg.. dia keje nurse kat PPUM. Tahun ni tak dapat cuti awal raya.. raya ke-3 baru dapat balik kampung. so weekwnd lepas balik awal sbb konon2 x dpt balik raya la..

Then SIL request nak berbuka ala2 menu raya. hahaha.. so, masak la diorg rendang ayam, sambal goreng tempe + tahu, sambal udang, ketupat segera.. memang complete la menu raya.. ehh.. cuma sambal kacang jer xde.. gambo memang takde sbb kitorg sampai ngam2 nak buka.. x sempat amik gambo.. huhu

Hari Sabtu tu kitorg balik lewat sikit sbb tunggu org nak pasang grill kat dapur tu datang untuk pasang. janji kul 2 tp kul 5ptg baru dtg.. adehhh... nasib baik pasang kejap jer.. so kul 6.15 kitorg kuar rumah singgah bazar jap then terus balik sedenak..ngam2 sampai nak buka.. Alhamdulillah.. meriah dapat berbuka puasa beramai2.. complete 1 family.. memang rasa mcm raya betul la..

Pagi Ahad kitorg balik rumah awal pagi.. sbb ada benda yg ayahwan nak settle kan kat dapur tu.. dilah lak kemas2 rumah lagi.. hope weekend ni dapur tu siap la so boleh kemas2 dapur dan pindah2 kan barang.. then kemas kat porch pulak.. 

So petang tu ayahwan cakap berbuka kat luar jer la.. okla, tahun ni pun takde berbuka kat luar lagi.. walaupun kadang2 beli kat bazar tp tetap berbuka kat rumah.. kul 5 lebih keluar gi shopping baju ayahwan sikit then pegi berbuka..

Tempat makan pilihan ayahwan.. kitorg makan nasi arab dekat ngan rumah kitorg jer.. nasi arab kat situ best.. rasanya dah 3 k3 4 kali repeat makan kat situ.. harga pun boleh tahan murah.. kalau amik set 2org baru RM25. Kalau 3org baru RM35. tp kalau asing2 RM15 utk kambing.

  Ni set utk 2 org makan

Nasi pun boleh tahan banyak.. tp utk kitorg 4 beranak + baby, ayahwan mula2 order set 2org + kambing shj.. tp confirm la tak cukup.. budak2 ni kalau makan nasi arab memang laju.. lagi2 siang tu x makan sgt.. masing2 lapar la kan.. so tambah nasi lagi 1 pinggan.. hahaha...

Alhamdulillah.. kenyang sangat.. sedappp.. tp ada 1 tempat lagi tu lagi sedap.. tp restoren tu jauh dr rumah dan agak mahal sikit la.. tp still berbaloi sbb rasa sedap sgt kan...
okla.. tu jer menu berbuka 21 ramadhan..




1 comments:

Homemade,

Resepi :: Udang Masak Lemak Cili Api

June 27, 2016 Ibu Dilah 1 Comments

Assalamualaikum

Ni nak share resepi udang masak lemak cili api.. simple sangat.. menu berbuka last week hari ke 15 ramadhan..


Udang Masak Lemak Cili Api
(~ 3 org makan)



Bahan-bahan :
20 ekor Udang (anggaran shj)
4 ulas Bawang putih
3 ulas bawang merah
3cm kunyit hidup
4 biji cilia pi (nak pedas letak banyak)
1 btg serai
2 keping asam keping (atau air asam jawa)
1 helai daun kunyit
1 kotak santan (kotak kecik)
½ cawan air (anggaran shj.)
Garam secukup rasa

Cara memasak :
1) Tumbuk/kisar bawang putih + bawang merah + kunyit + cilia api. Serai ketuk2 sikit.
2) Masukkan santan dan bahan tumbuk/kisar dalam periuk. Gaul sebati. Then baru hidupkan api. Kacau santan sekerap mungkin utk mengelakkan pecah santan.
3) Bila santan dah mendidih, masukkan udang, asam keping dan daun kunyit yg telah dipotong halus.
4) tambahkan air sedikit. (ikut kepekatan yg korang suka. Ayah wan suka pekat so dilah tambah sikit je air).


5) Letak garam secukup rasa. Kacau sebentar dlm 2,3 min. siap!!

Selamat Mencuba!!


1 comments:

Ayam Mask Tiram,

Menu Iftar : Day 18

June 24, 2016 Ibu Dilah 2 Comments

Assalamualaikum

Seperti yg telah dijangkakan, weekday memang susah sikit nak masak.. kira nasib2 jer la, kalau balik keje kurang jem pun sampai rumah dah kul 6.15 ~ 6.30ptg.. kalau jem kul 7 baru sampai.. fengsannn...

Hari Selasa dan Rabu aritu jem teruk giler.. jem kat area rumah jer tu.. bukan dr opis.. kuar opis jem sikit2 jer, still gerak lagi.. tp dah dekat sampai rumah tu, nak amik kakak ngan abg kat taska dulu. masuk simpang je dah jem teruk.. x sampai 500m pun dah dekat 20min. then dah amik, nak keluar ke traffic light jem lagi.. lagi teruk.. x sampai 500m jugak amik masa 30minit.. tak gerak2 hoiii... tension betul tau!!! banyak kete nak shortcut kononnya lalu situ, tp bukan makin cepat, makin jem lagi adala... grrrrrr...

Semalam cuti sbb babysitter ada hal.. so kena la maknya cuti jaga baby.. kakak ngan abg still hantar gi school sbb ibu ada misi smlm.. hahaha... misi nak gi tukar duit raya ngan gi shopping baju anak2.. baju abg ngan baby jer.. baju kakak dah setel dah.. kalau bawak budak2 memang susah nak memilih.. lagi2 kalau ibu bertiga ngan anak2 jer.. mau pitam mak nak layan anak berkejar2.. hahaha.. so ptg balik umah sempat ler kite masak2 utk berbuka..


Menu iftar - hari ke 18

- daging masak ungkep
- tempe goreng berempah
- telur dadar 
- sayur bayam goreng

Dah pesan kat ayah wan jangan beli apa2.. tak yah singgah bazar.. tp tuptup dia balik bawak jugak makanan beli kat bazar.. banyak lak tu. dia beli lopes ngan cucur udang..  banyak lak tu dia beli.. cucur udang tu dah 3 hari berturut2 dia beli tau.. ada 1 gerai tu cucur udang dia memang best sgt.. lawan ngan kuah kacang..  memang sedap.. 2 hari sblm tu beli kat gerai lain.. ayah wan ingat gerai yg best tu.. tu yg selagi x jumpa gerai best tu tiap2 ari dia beli.. sabo jer la...

Daging ungkep tu memang dah plan nak masak bila tau ayahwan beli daging  aritu.. memang dia suka lauk daging ungkep tu.. so memang x yah pikir2 la nak masak apa daging tu.. 1 portion lagi rasanya nak masak kari daging nanti..


Sahur utk hari ke 18 tu pulak dilah masak ayam masak tiram.. ni kira menu fav jugak tp dah lama tak masak.. nak resepi ada kat  SINI . masa berbuka hari sebelum tu cuma beli bubur jer.. xde makanan berat2 dan makanan sampingan.. so malam tu dilah masak awal sikit utk sahur.. sekali ayahwan makan dulu sebab dah lapar sangat.. siap bertambah sampai 2 pinggan.. sabo jer la..

Pagi tadi sahur lauk berbuka semalam jer.. senang.. lega tengok lauk dah abis...
okla.. tu jer share menu berbuka dan sahur utk semalam.


2 comments:

Aktiviti bersama family,

WW55 :: Rambut Raya Abang & Adik

June 22, 2016 Ibu Dilah 1 Comments

Assalamualaikum


Tengok la ni.. abg faris ngan adik fattah anas dah gunting rambut raya.. abg gunting last week kat kampung.. pegi gunting rambut kat kedai.. tapi adik fattah  anas baru gunting malam ahad aritu.. ayah wan guntingkan..


Comel kannnn...


Encem kan anak2 ibu...


Baru la adik nampak rupa abg sikit2 bila rambut dah sama.. kalau tak asyik nampak rupa kakak jer.. hihihi..


1 comments:

Bulan Ramadhan,

Menu Iftar - Day 15

June 21, 2016 Ibu Dilah 2 Comments

Assalamualaikum

Alhamdulillah.. semalam dilah sempat masak untuk berbuka.. happy sangat2.. hahaha.. org lain relax jer kan tiap2 ari masak utk berbuka.. kita ni baru 1st time dapat masak rasa happy sgt2 dah.. iyela, dengan keadaan anak2 dilah yg mcm2 ragam tu kan.. tu yg slalu x sempat nak masak.. smlm dah siap2 bersihkan stok lauk utk ramadhan, tu yg excited nak masak tu.. hehe 

Semalam sampai rumah ngam2 kul 6.30 ptg.. kira dah lambat sangat dah tu.. tu yg mcm x caye sempat jugak masak.. tp byk ler yg perlu dikorbankan.. anak2 nak itu ini biarkan kejap.. yg mana sempat capai kite amik kan la.. kalau minta yg bukan2 memang ibu x layan. hahaha..

Masuk rumah terus keluarkan udang, rendam jap sblm bersihkan.. nasib baik dah defrozekan dulu, letak kat peti ais bawah siap2.. kalau x memang tak sempat ler nak tunggu lauk tu defroze.. then, cepat2 siapkan rencah utk buat udang masak lemak cili api.. sambil2 tu bersihkan udang,


Menu Iftar :
Udang masak lemak cili api
Telur dadar
Samosa daging
Air Teh 'O' panas
Air Sirap sejuk

Siap masak udang, masak nasi pulak.. then buat telur dadar.. dan goreng samosa.. nasib baik ayahwan ada beli samosa frozen.. kira ada la kuih2 jugak kan.. air wat air teh 'O' jer.. air sejuk air sirap mmg sentiasa ada dlm peti sejuk.. simple sangat kan..

Sayur tak sempat nak masak.. hahaha...tu pun dah buka dulu tau.. lepas 5 min masuk waktu berbuka (7.14pm utk JB) baru kitorg dapat makan.. huhu.. boleh la kan.. tu pun dah kenyang sangat.. alhamdulillah.. rasa puas hati sgt dapat masak utk family..


Sahur pagi tadi dilah goreng telur mata kerbau then masukkan dalam kuah lemak cili api mlm tadi.. udangnya dah abis makan.. tinggal kan kuah jer utk bersahur.. setel..

Arini nak masak apa pulak??? baru teringat,  lupa nak turunkan lauk pagi tadi.. huawaaaaaaaaa..... abis la keras lagi... 
^__^


2 comments:

Bulan Ramadhan,

Stok Lauk utk 2 Minggu Bulan Ramadhan

June 20, 2016 Ibu Dilah 1 Comments

Assalamualaikum

Salam 15 Ramadhan uolls... kejap jer kan dah masuk minggu ke-3 kita berpuasa kan.. tau2 dah setengah bulan kita berpuasa.. tinggal 2 minggu ++ je lagi nak raya.. 

Minggu ni baru sempat nak masak2 sikit utk berbuka.. ehh.. kira 1st time kot masak utk berbuka utk tahun ni.. hahaha.. sadis betul  kan.. org lain semua tiap2 ari masak utk family.. dilah??? baru ari sabtu aritu start masak  berbuka.. sedih kannn..

Seronok tengok org berazam tak nak beli makanan kat bazar ramadhan.. masing2 gigih balik keje terus masak.. jeles tengok diorg tau.. sedapkan hati sendiri, setiap org tu tak sama kan.. even org cakap "aku pun ada anak kecik jugak.. boleh jer masak utk berbuka.. apsal ko x bleh pulak??" sedihnya bila dengar org cakap mcm tu.. ^__^

Rutin harian dilah sepanjang bulan ramadhan ni.. kuar opis kul 5.15 ke 5.30ptg..  kalau jumaat kul 5.45ptg.. balik2 tu terus amik anak2 kat taska.. sampai taska ngam2 kul 6 ptg or lebih sikit.. tengok keadaan jem teruk sgt ke jem kejap jer... then u-turn semula gi amik baby pulak kat rumah babysitter.. nak u-turn  gi rumah babysitter tu pun kadang amik masa 15min ke 20min.. padahal kalo x jem 5 min pun dah sampai.. teruk sgt kan...

Amik baby dah 6.30 ptg sampai rumah.. kadang2 6.45 ~ 6.50 baru sampai rumah kalau hari jumaat.. sampai rumah tu bukannya boleh terus singsing lengan masuk dapur nak masak.. anak2 kecik kan, umur baru 1thn, 4 thn dan 6thn.. masing2 nak perhatian ibu dia ni.. ada jer bergaduh dan meragam.. dengan yg nak berkepit je or nak menyusu.. memang kena layan diorg la.. tu pun dah hiruk pikuk kat rumah dgn suara diorg terjerit2 bergaduh.. fuhhhhh.... pitam mak tau..

biasanya ayah wan yg belikan makanan untuk berbuka..dia pun sampai rumah ngam2 dah nak azan..kat johor ni kan magrib awal, kul 7.14pm.. dia pulak ada gastrik.. so x boleh la berbuka lambat.. kalo ikut dilah, boleh je lepas buka baru masak.. tp biasanya anak2 pun dah lapar sangat sama ngan ayahwan.. so memang kena tapau terus la.. 

Tapi untuk sahur memang dilah masak.. makanan utk berbuka biasanya memang habis.. so malam sebelum tido dilah masak nasi.. kadang2 siap masak lauk sekali..  kalau tak sempat masak pagi.. panjang betul mukadimah entry ni la.. padahal nak citer pasal lauk tu jer.. haha

Weekend semalam ni baru kitorg ada kat rumah.. hari sabtu masak ala kadar je sbb lauk pun xde.. habiskan stok ayam yg ada kat rumah jer.. nak keluar gi belanja masing2 x larat.. sbb ari sabtu tu terlajak tak bangun sahur.. huhu.. pastu kitorg pulak penat mengemas rumah.. tu yg nak kuar pun tak larat.. so dilah masak ayam masak kicap ngan telur dadar jer.. pastu wat air bandung.. tu je yg ada kat rumah.. jadi lah.. laju anak2 makan..

Hari Ahad kitorg keluar sbb ada urusan.. keluar dah kul 12 lebih.. setel urusan singgah pasar nak beli lauk.. dah lama tak pegi pasar besar.. biasa  beli lauk kat maslee jer.. bila pegi pasar ayahwan teruja la tengok banyak lauk fresh2.. bukan main banyak lagi lauk dia beli..

Ayam seekor
Udang 1kg
Sotong 1kg
Daging 500gram
Sayur 2, 3 jenis

Banyak kan... lauk tu semua beli kat pasar besar kecuali daging tu jer beli kat Maslee.. Jenuh nak siang dan bersihkan semua lauk2 tu tau.. ayam sekor tu dah biasa beli.. tp udang ngan sotong tu tak penah ayahwan beli sampai 1 kg tau.. biasa beli dlm 10 ~20 ekor jer.. tu pun kalau sotong beli yg besar2 tu cepat la nak siang..

Kali ni beli sotong sedang2 size nya. 1kg ada 40 ekor!!! udang 1 kg ada 56 ekor!! banyak hoii nak bersihkan.. sampai kebas2 kaki dan tangan berdiri lama sgt tau.. daging tu lagi nak hiris2.. dekat kul 10.30mlm jugak baru siap bersihkan semua.. tu start kul 9pm tu..



Ayam seekor (bahagi 5)
Udang 1kg (bahagi 4)
Sotong 1kg (bahagi 3)
Daging 500 gram (bahagi 3)

Tengok la bukan main banyak lagi kan.. minta2 sempat la nak masak utk berbuka.. kalau tak masak sahur jer la.. tu pun x tau bila boleh habis semua lauk2 ni...hahaha.. 2 minggu ni kena habiskan jugak ni.. sotong dah masak 1 bahagian utk sahur pagi tadi.. buat sotong masak halia jer.. tu mmg fav ayahwan dan kakak imani..

Pagi tadi dah turunkan udang.. ingat nak masak udang masak lemak cili api.. tu pun kalau sempat la.. huhu.. target lauk ni semua kena habis sebelum cuti raya.. doakan la dilah dapat masak2 utk family ye..


1 comments:

Bulan Ramadhan,

Teman Ibu & Ayah Bersahur

June 17, 2016 Ibu Dilah 0 Comments

Assalamualaikum

Salam Jumaat semua.. Alhamdulillah, dah masuk hari ke 12 kita semua berpuasa.. so far tiap2 hari sempat bangun sahur cuma 2 hari lepas jer terlewat sikit bangun gara2 si kecit tu nak menyusu.. setiap hari si kecit tu memang akan bangun time kitorg bersahur..

2 hari lepas, pukul 4.45am dah bangun.. pastu baby pun bangun nak bf.. so bf kan baby dengan maknye sekali terlelap.. sekali dah terjaga pukul 5.25am.. dah imsak dahhh.. huawaaa... cepat2 kejut ayahwan.. buatkan air milo utk ayahwan. then makan kurma 2,3 biji.. dilah minum susu kurma dan air masak 2 gelas.. ngam ngam lepas tu azan subuh.. huhuhu 

Hari ni dilah kejap2 terjaga. tengok jam baru pukul 3 lebih.. then kejap lagi kul 4. Then tak tersedar dah.. tak dengar  pun bunyi alarm kul 4.30am.. tp tau2 fattah anas terjaga.. nyusukan dia, dia tak nak.. gelisah semacam.. berpusing2 dan merengek2.. golek2 atas badan abg..  sekali dilah tengok jam dekat kul 5am.. agaknya baby tak nak susu sebab nak suruh ibu bangun sahur..

Then dilah bangun kejut ayahwan dan pegi dapur sambil dukung fattah anas..
buat air panas dan panaskan nasi goreng yg dah siap goreng sblm tido malam tadi.. time tu fattah anas dah tak merengek lagi.. elok dia duduk tunggu makanan dihidangkan.. amboiiii sangat tau budak kecit ni.. dia pulak yg beria2 nak sahur..


Tetiba si abg faris pulak muncul kat dapur.. ehhh.. awal pulak dia bangun arini.. agaknya sbb terganggu adik golek2 atas badan dia tadi kot... tp nasib baik mood baik.. then kitorg pun bersahur.. faris  pun nak makan jugak..  dia makan kurma 2 biji.. then minta lagi.. ehh.. faris ni memang suka sgt la makan kurma.. smlm lepas berbuka dia makan lebih dr 5 biji kurma sekaligus.. ala.. benda manis2 ni memang faris suka makan....huhu


Beria2 abg faris makan kurma.. ni lepas kitorg sahur dia makan kurma lagi,,,
Si kenit fattah anas pun menyibuk nak makan jugak..so dilah bagi dia makan kurma jugak.. tp kena cuitkan kecit2 la.. kalau tak mau dia sumbat sebiji kurma tu terus dlm mulut dia tau..sabo jer la... 


Fattah anas memang peneman kitorg bersahur setiap hari.. kadang2 je dia tak terjaga.. kalau dia tak bangun, mesti dalam kul 6pg tu dia bangun.. memang dilah kena cepat2 kemaskan dapur dan solat subuh dulu sebelum dia bangun.. kalau tak abis bising 1 rumah dengar dia merengek menangis cari ibu.. huhu...

0 comments:

Anak-anak,

Jeles tengok org masak2 utk family

June 14, 2016 Ibu Dilah 2 Comments

Assalamualaikum


Alhamdulillah.. hari ni dah masuk hari ke 9 ramadhan. Kejap jer kan dah nak habis 1/3 ramadhan.. time nak tunggu masuk bulan Ramadhan rasa mcm lambat jer.. sekali bila dah start puasa, sedar tak sedar dah 9 hari kita berpuasa kan.. alhamdulillah..



Bulan puasa kali ni memang dilah tak sempat nak masak2 sangat.. maklum la ada askar berderet 3 org tu memang tak sempat nak masak bila balik kerja.. kadang2 jeles jugak tengok masing2 up gambar masakan menu berbuka.. tapi dilah??? Redha jer la berbuka makanan beli kat pasar Ramadhan.. huhu..



Rasanya tiap2 tahun pun memang mcm tu.. dilah penah 2x kena berpuasa time tgh sarat pregnant kakak dan abg.. dan last year pulak time Fattah anas baru 3 bln.. so memang tiap2 tahun tak dapat nak masak2 sangat.. korang boleh bayangkan tak anak kecik yg berderet2.. mcmana mak nak wat keje?? Huhu..



Balik keje terus amik kakak abg kat taska. Kena amik before pukul 6 ptg. Then ambik Fattah anas pulak kat rumah babysitter.. sampai rumah pun dekat 6.30ptg.. kat area taman kitorg ni ada bazar Ramadhan.. so memang jalan jem x boleh nak elak.. tu yg sampai rumah pun dah lewat. Then sampai rumah pulak, biasa la budak2 kecik kan.. ada je yg meragam.. nak itu nak ini.. baby pun time tu nak bf.. tau2 dah nak azan…



So tugas beli makanan adalah tugas ayahwan.. dia balik kerja terus singgah bazar.. dilah just sediakan air panas shj.. Cuma sahur je la dilah masak. Tu pun masak yg simple2 jer.. 1 lauk jer yg siap sekali sayur.. senang.. alhamdulillah.. so far tiap2 bangun sahur. Belum ada yg terlajak lagi.. Insyallah, hujung minggu ni kalau boleh xnak ke mana2.. so harapan nya dapat la masak2 utk berbuka..  




Sepanjang bulan puasa ni, opis dilah bagi air kotak ni pada setiap org. Air kotak yg besar tau.. rasa last ye mcm dpt kotak kecik je.. tp this year dpt kotak besar pulak. Actually company dilah ni ada bagi peruntukan subsidi nasi putih, sayur dan buah2an utk setiap pekerja setiap hari. So bulan puasa ni utk org Islam takde la kan.. tu yg digantikan dengan air kotak ni..



Dah 9 hari puasa.. dah dapat 7 air kotak. Hari ahad takde. Dan hari ni belum dapat lagi.. banyak dah stok air kotak kat rumah ni hah.. tu pun 3 kotak dah bawak balik kampong last week. Kat rumah baru buka 1 kotak.. ntah bila la nak abis air kotak tu.. tak pun raya nanti bagi org minum air kotak tu je la kan.. hahaha…


2 comments:

Aktiviti bersama family,

Aktiviti Kami di Lotus Desaru Beach And Spa Resort

June 10, 2016 Ibu Dilah 0 Comments

Assalamualaikum

Nak sambung citer pasal weekend gateaway ke Lotus Desaru Beach Resort aritu.. takut kang peram lama2 entry ni jadi busuk lakkk.. hahahaha..

Kitorg sampai Desaru around 1 tghari.. tp check in kul 3 ptg.. so jalan2 cari makan dulu area desaru tu.. sebelum sampai resort tu ada banyak shop lot.. so, pegi jer la area tu.. dulu xde pun shop lot tu.. skrg dah meriah dah…

Around 3pm kitorg check  in.. time tu org dah start ramai.. tp nasib baik lobby tu besar dan banyak tempat duduk.. so xdela rasa penat menunggu..  cepat jer nombor naik.. oh ya, masa check in tu kena deposit RM200 kalau x silap.. time check out tu nnt dia pulangkan balik..

Bilik kitorg dekat blok B. dekat sangat dengan water park.. tp tak mengadap waterpark tu la.. betul2 dekat ngan lif.. yeahhh.. senang hidup kan… suite ni boleh tahan luas jugak la utk kitorg 5 dewasa + 3 kanak2.. aritu dilah dah review bilik kat  SINI ye..

Nak turun mandi rasa mcm awal lagi.. cuaca pun panas.. so lepak kat bilik dulu.. ayah wan siap tido lagi.. budak2 bagi mandi kat bath tub.. suka la diorg… lebih kurang kul 5 lebih sikit baru kitorg turun waterpark..

Dilah bagi chance ayahwan mandi ngan anak2 dulu.. dilah xnak basahkan baju dulu sbb tunggu MIL and SIL sampai.. nak pass card utk masuk bilik.. so dilah layan baby main2 air dulu.. Fattah anas ni memang suka betul main air.. paling senang nak mandi antara 3 beradik tu.. dilah perati jer dia main air sorang2.. berani tau dia jalan sendiri pegi kat air tu.. x heran pun kat ibu..







Area yg kitorg lepak ni best.. sebab kat situ ada coconut yg akan tumpahkan air dia bila dah penuh.. adess.. apa nama benda ala tu pun x tau nak sebut.. tp bentuk coconut la.. hahaha.. bila air dlm coconut tu dah nak penuh, ramai la org datang berkumpul kat bawah tu.. sbb nak kena tumpahan air tu.. hahaha.. lepas air dah tumpah nanti kosong balik area tu.. hahaha.. kat situ jugak ada gelongsor air utk kanak2 dan air pancut.. baby suka main kat sini..


Sebelah area ni ada kolam utk budak2 pulak.. ada playground sekali kat situ.. memang seronok la budak2 main air sambil main playground.. then sebelahnya lagi ada kolam besar yg dalam.. selain dari tu ada ‘sungai’ air jugak kat situ.. ala.. camne ekk nak explain.. dia mcm bentuk sungai.. air dlm tu akan tolak badan kita.. then ada beberapa tmpt ada kolam kecik sebelum sambung balik sungai tu.. ala.. nasib la korang paham ke tak.. nak tunjuk gambar pun xde sangat.. hahaha..

Jom layan gambar jer..








Malam tu kitorg makan makanan yg MIL bawak.. makan dalam bilik jer.. tp lepas tu kitorg keluar.. misi nak cari durian.. kat area shop lot yg dilah ckp tadi tu ada org jual durian.. amik ko, makan 3 biji jer tp dekat RM100.. huhu.. rasa xdela best sangat.. boleh la setakat nak lepaskan mengidam makan durian.. hahah


Keesokan harinya, kitorg breakfast kat Restoren Teratai.. breakfast ni dah include dalam harga bilik.. kitorg just tambah breakfast utk sorang dewasa shj.. sbb bilik tu utk 4 dewasa shj. Harga kalau tak silap RM20 ke RM30.. sori.. dah lupa sgt.. huhu.. pilihan makanan banyak.. sape larat makan ler banyak2.. hahaha..



Lepas breakfast konon2nya kitorg nak gi jalan2 kat pantai.. tapi time tu matahari dah naik tinggi.. memang panas sangat.. sbb pantai tu memang menghadap matahari naik.. memang xde org pun kat area pantai tu.. then pusing2 kejap kat area tu sebelum balik bilik.. sampai bilik, budak2 dah bising ckp nak mandi pool lagi.. so, jom layan anak2 mandi lagi…




Dekat kul 11am semua naik bilik. Sebab checkout kul 12pm.. urusan checkout pun tak lama sangat.. ingat mula2 nak jalan2 area desaru tu sebelum balik rumah.. tapi x tau nak ke mana.. mcm xde tempat yg menarik jer kat situ selain pantai.. so, kitorg terus jer la balik rumah..

Hurmmm.. tu jela cerita percutian kami ke Lotus Desaru Resort.. Alhamdulillah.. anak2 happy sangat.. dapat mandi pool.. dapat tido hotel.. hahaha.. tu dah cukup menggembirakan anak2 kan..

Review Lotus Desaru Beach And Spa Resort
Weekend Gateaway


0 comments: