Fattah Anas @KPJ Johor

June 30, 2016

Assalamualaikum

Ingat tak seminggu sebelum puasa aritu baby Fattah anas asyik demam shj sampai 4 hari tak baik2.. bila dah 4 hari tak baik memang sangat merisaukan.. lagi2 demam panas kan.. bila pagi je tak demam.. nak petang sikit mula panas balik.. memang sangat merisaukan… entry ni dah taip dari aritu tp terlupa nak publish rupanya.. hahaha.. so kita publish la arini kan..



 Selasa (31 Mei)
Tambahan pulak, demam kali ni fattah anas asyik nak mengempeng jer.. mmg asyik nak melekat jer dgn ibu.. main kejap2 then carik  ibu.. makan pun kurang.. Lastly, malam selasa aritu kitorg decided bawak baby pegi hospital.  Bila dah pegi hospital confirm la kena warded kan.. kena amik darah utk buat test denggi dan sebagainya.. mujur  tak ramai org time tu.. tp still kena menunggu jugak utk confirm bukan H1N1. 


Sempat la bergambar sama2 sambil melayan si kecik tu.. Time tunggu tu dah kul 12 mlm. So ayahwan balik dulu bawak kakak dan abang.. sbb esok ayahwan  keje dan abg kakak kena gi taska.. dekat kul 1 pagi baru dapat masuk wad. Dapat bilik dan katil yg aritu jugak no 541A. Malam 1st tido hospital demam Fattah anas terus baik.. dlm kul 4 gitu nurse check suhu dah tak demam.. alhamdulillah..

Rabu (1 June)
Around pukul 9 lebih doctor Kate round. Doctor bagitau yg baby hanya demam biasa jer bukan denggi. Alhamdulillah, lega rasanya.. tp ada jangkitan kuman sikit dlm darah menyebabkan platlet drop 135. So baby tak boleh discharge.. still kena monitor.. esok kena amik darah lagi..


Kat hospital tu juga baby langsung tak nak makan.. even biskut pun dia tak nak.. air masak pun xnak minum langsung.. so memang kena masuk air la..dah tu asyik nak tido je dan nak ngempeng.. memang 1 hari tu tak keluar bilik langsung.. ibu pun sama terperap kat katil jer kesejukan sbb tak bergerak2.. huhu


Khamis (2 June)
Pagi dalam kul 8 lebih ada nurse datang nak amik darah baby lagi. Nasib baik dia cucuk sikit je kat jari mcm kita ambil darah time pregnant yg nak tau bacaan hb tu.. mula2 baby merengek jugak sbb  takut kot. Tp lepas tu dia tengok jer nurse tu wat keje.. x berkelip mata.. hahaha


Time doctor round  kul 10 lebih tu, doctor bgtau result darah tu sekali. Bacaan platlet makin drop from 135 to 95. Sedihhhh…so x boleh discharge jugak aritu.. kena tunggu sehari lagi. Kalau esok bacaan naik sikit baru boleh balik..



Pagi tu dapat bukak drip kejap sbb nak mandikan baby. So alang2 dah bukak tu dilah amik kesempatan turun bawah pegi cari stok makanan.. lapau wehh duk hospital ni.. sejuk lapar tido.. tu je la kejenye.. hahhaa.. ptg tu tengok baby dah nak makan sikit..so time doctor round ptg tu, drip air dah boleh bukak terus.. lega sikit.. dapat la bawak fattah anas jalan2 kat luar.. bg dia jalan sendiri.. laju jer.. x berenti dia berjalan..hahaha..



Malam tu ayahwan datang bawak kakak dan abg.. tu pun sebab kakak dah bising nak tengok baby nak tengok baby.. rindu kat adik la tu.. sampai taknak balik diorg tau.. syok duk kat situ.. huhu

Jumaat (3 June)

Macam biasa, pagi tu nurse datang lagi amik sample darah baby.. then, kul 11 lebih doctor round.. result darah, platlet dah naik sikit.. sikit jer naiknya.. jadi 105.. sbb dah start naik, so Fattah anas dibenarkan discharge.. wahhh.. seronok giler tau.. cepat2 inform ayahwan yg baby dah boleh discharge.


Urusan discharge ni ambik masa sikit sbb  guna insurans kan.. dilah pun xdela rushing sgt.. sbb mmg plan ayah wan balik keje baru amik kitorg.. x yah dia kuar awal kan.. just nice jer ayahwan sampai tak lama tu setel segala urusan.. kira amik masa 5jam ++ jugak la.. tp tak terasa sgt sbb kitorg tak menunggu2 sangat.. huhu

Alhamdulillah.. Fattah anas dah sihat skrg ni.. ari isnin last week ada appointment utk follow up Fattah anas. Pegi sana kena amik darah lagi.. cucuk kat jari sikit.. pastu tunggu result and jumpa Dr Kate. Ambik masa sikit menunggu tu dlm sejam.. sementara tu budak kecit ni main2.. x reti duduk diam.. abis timbang semua dia tolak2. Adehh.. penat nak mengejor bujang sorg ni tau.. tp dekat2 nak jumpa doctor boleh dia tido pulak.. hahaha

Alhamdulillah.. bacaan platlet dah tinggi dah.. bacaan 299. Memang jauh beza dgn bacaan masa kat warded  aritu.. Semoga anak ibu terus sihat dan ceria… ibu sayang adik sgt2..  



You Might Also Like

0 komen