Bulan Ramadhan,

Menu Iftar - Day 15

June 21, 2016 Ibu Dilah 2 Comments

Assalamualaikum

Alhamdulillah.. semalam dilah sempat masak untuk berbuka.. happy sangat2.. hahaha.. org lain relax jer kan tiap2 ari masak utk berbuka.. kita ni baru 1st time dapat masak rasa happy sgt2 dah.. iyela, dengan keadaan anak2 dilah yg mcm2 ragam tu kan.. tu yg slalu x sempat nak masak.. smlm dah siap2 bersihkan stok lauk utk ramadhan, tu yg excited nak masak tu.. hehe 

Semalam sampai rumah ngam2 kul 6.30 ptg.. kira dah lambat sangat dah tu.. tu yg mcm x caye sempat jugak masak.. tp byk ler yg perlu dikorbankan.. anak2 nak itu ini biarkan kejap.. yg mana sempat capai kite amik kan la.. kalau minta yg bukan2 memang ibu x layan. hahaha..

Masuk rumah terus keluarkan udang, rendam jap sblm bersihkan.. nasib baik dah defrozekan dulu, letak kat peti ais bawah siap2.. kalau x memang tak sempat ler nak tunggu lauk tu defroze.. then, cepat2 siapkan rencah utk buat udang masak lemak cili api.. sambil2 tu bersihkan udang,


Menu Iftar :
Udang masak lemak cili api
Telur dadar
Samosa daging
Air Teh 'O' panas
Air Sirap sejuk

Siap masak udang, masak nasi pulak.. then buat telur dadar.. dan goreng samosa.. nasib baik ayahwan ada beli samosa frozen.. kira ada la kuih2 jugak kan.. air wat air teh 'O' jer.. air sejuk air sirap mmg sentiasa ada dlm peti sejuk.. simple sangat kan..

Sayur tak sempat nak masak.. hahaha...tu pun dah buka dulu tau.. lepas 5 min masuk waktu berbuka (7.14pm utk JB) baru kitorg dapat makan.. huhu.. boleh la kan.. tu pun dah kenyang sangat.. alhamdulillah.. rasa puas hati sgt dapat masak utk family..


Sahur pagi tadi dilah goreng telur mata kerbau then masukkan dalam kuah lemak cili api mlm tadi.. udangnya dah abis makan.. tinggal kan kuah jer utk bersahur.. setel..

Arini nak masak apa pulak??? baru teringat,  lupa nak turunkan lauk pagi tadi.. huawaaaaaaaaa..... abis la keras lagi... 
^__^


You Might Also Like

2 comments:

  1. hehehe I pun selalu macam tu. sebab sayang pulak nak dibuang kuah yang banyak. baik habiskan

    ReplyDelete
  2. udang tu nampak menyelerakan sungguh..maklum lah dlm pntang xle makan..kekeke..

    ReplyDelete