Ayam Mask Tiram,

Menu Iftar : Day 18

June 24, 2016 Ibu Dilah 2 Comments

Assalamualaikum

Seperti yg telah dijangkakan, weekday memang susah sikit nak masak.. kira nasib2 jer la, kalau balik keje kurang jem pun sampai rumah dah kul 6.15 ~ 6.30ptg.. kalau jem kul 7 baru sampai.. fengsannn...

Hari Selasa dan Rabu aritu jem teruk giler.. jem kat area rumah jer tu.. bukan dr opis.. kuar opis jem sikit2 jer, still gerak lagi.. tp dah dekat sampai rumah tu, nak amik kakak ngan abg kat taska dulu. masuk simpang je dah jem teruk.. x sampai 500m pun dah dekat 20min. then dah amik, nak keluar ke traffic light jem lagi.. lagi teruk.. x sampai 500m jugak amik masa 30minit.. tak gerak2 hoiii... tension betul tau!!! banyak kete nak shortcut kononnya lalu situ, tp bukan makin cepat, makin jem lagi adala... grrrrrr...

Semalam cuti sbb babysitter ada hal.. so kena la maknya cuti jaga baby.. kakak ngan abg still hantar gi school sbb ibu ada misi smlm.. hahaha... misi nak gi tukar duit raya ngan gi shopping baju anak2.. baju abg ngan baby jer.. baju kakak dah setel dah.. kalau bawak budak2 memang susah nak memilih.. lagi2 kalau ibu bertiga ngan anak2 jer.. mau pitam mak nak layan anak berkejar2.. hahaha.. so ptg balik umah sempat ler kite masak2 utk berbuka..


Menu iftar - hari ke 18

- daging masak ungkep
- tempe goreng berempah
- telur dadar 
- sayur bayam goreng

Dah pesan kat ayah wan jangan beli apa2.. tak yah singgah bazar.. tp tuptup dia balik bawak jugak makanan beli kat bazar.. banyak lak tu. dia beli lopes ngan cucur udang..  banyak lak tu dia beli.. cucur udang tu dah 3 hari berturut2 dia beli tau.. ada 1 gerai tu cucur udang dia memang best sgt.. lawan ngan kuah kacang..  memang sedap.. 2 hari sblm tu beli kat gerai lain.. ayah wan ingat gerai yg best tu.. tu yg selagi x jumpa gerai best tu tiap2 ari dia beli.. sabo jer la...

Daging ungkep tu memang dah plan nak masak bila tau ayahwan beli daging  aritu.. memang dia suka lauk daging ungkep tu.. so memang x yah pikir2 la nak masak apa daging tu.. 1 portion lagi rasanya nak masak kari daging nanti..


Sahur utk hari ke 18 tu pulak dilah masak ayam masak tiram.. ni kira menu fav jugak tp dah lama tak masak.. nak resepi ada kat  SINI . masa berbuka hari sebelum tu cuma beli bubur jer.. xde makanan berat2 dan makanan sampingan.. so malam tu dilah masak awal sikit utk sahur.. sekali ayahwan makan dulu sebab dah lapar sangat.. siap bertambah sampai 2 pinggan.. sabo jer la..

Pagi tadi sahur lauk berbuka semalam jer.. senang.. lega tengok lauk dah abis...
okla.. tu jer share menu berbuka dan sahur utk semalam.


You Might Also Like

2 comments: