Ragam Anak Belajar Puasa

June 08, 2016

Assalamualaikum

Alhamdulillah.. arini masuk hari ke-3 kita semua berpuasa.. nak share sikit citer pasal anak dara dilah yg sorg tu belajar berpuasa.. tahun ni kakak imani dah 6 tahun.. so memang perlu sangat la ajar dia berpuasa..



1st day puasa
Alhamdulillah, hari pertama puasa kakak imani dapat berpuasa penuh 1 hari.. 1st day puasa tu kakak Imani ngan abg faris kat rumah tokma.. ibu ayah keje.. so tinggal diorg tido rumah tokma 1 malam.. time sahur tu whatsapp kat group family kitorg tanya kakak sahur tak.. diorg cakap kakak bangun sahur tp dia diam jer.. org tanya dia diam.. xnak makan.. tp last2 dia cakap nak susu.. (bancuh tamar cocoa dlm botol susu) huhu..So bersahur la kakak dengan susu ‘melo’ jer..

Time berbuka banyak kakak makan.. dah makan sendiri 1 pinggan. Then time ayahwan makan pun dia nak makan lagi.. minta ayahwan suapkan.. haha.. lapo sangat la tu…

2nd day puasa
Hari tu sahur kat rumah tokma lagi. So pagi2 kejut kakak.. susah nak bangun oiii.. anak dara ni memang jenis yg susah sikit nak kejut.. pujuk punya pujuk last2 dia cakap nak minum susu ‘melo’ jer.. so buatkan la susu.. tp still suruh dia makan jugak sbb takut dia lapar.. last2 dia nak makan tp nak makan kat bilik.. huhhh.. anak raja betul ni.. hihi.. tp xpela kan.. layan kan ajer.. asalkan dia nak makan kan.. then lepas makan minum susu 1 botol lagi.

Siang pegi sekolah.. dah pesan kat cikgu minta tengok2 si kakak yg baru nak belajar puasa tu.. then balik sekolah tanya cikgu mcmana?? Cikgu cakap kakak dah buka puasa dah.. kul 11 lebih dia cakap kat cikgu dia lapar.. cakap kat cikgu baru.. cikgu tu pun bagi jer dia makan.. huhu.. sabo jer la…

3rd day puasa
Hari ni hari yg paling bersemangat utk kakak bangun sahur.. kejut sekali jer terus bangun.. dlm hati ibu cakap “bagus.. ada improvement.. hihi”. Then makan sahur pun banyak.. padahal ibu masak sardine jer pun.. yg pasti mesti ibu yg suap.. haha.. Lepas azan subuh, kakak cakap dia nak solat pulak.. sbb dah citer pasal solat2.. dilah cakap, pegi la kakak solat, ibu nak kemas dapur dulu..

Dari dapur dengar suara kakak tengah solat.. dia baca kuat2 kan setiap bacaan tu.. tu yg dengar dari dapur. Alhamdulillah, kakak Imani dah pandai solat dengan bacaan yg betul.. tu yg ibu hadiahkan kakak telekung baru yg cantik ni.. hihi..


Pagi tadi kakak memang ceria.. mulut bising jer tanya itu ini.. sementara dia tengah cergas, so dilah suruh la dia mandi dulu.. takut kalau dia tetido nanti nak kejut suruh mandi susah pulak… biar la dia mandi dulu baru tido.. 6.30 pagi dah siap mandi..dlm kul 7 tu tetiba dia minta susu ‘melo’.. aikkk..  baru kul 7 dah nak buka??? Tp dilah wat2 x dengar jer.. tak lama tu dia pun tertido.. huhu..

Tengahari tadi dapat info terbaru… kakak dah buka puasa!!! Adehhhh.. ingatkan dapat la dia bertahan sampai petang.. maklum ler dah bersemangat bersahur kan… rupa2nya tghari dah buka.. mesti dia tak tahan tengok si abg tu makan.. siap request minta nestum lagi.. kalau mintak ngan ibu mesti dilah x bagi buka.. sayang kannn.. bagi la kata2 semangat kat dia.. ni husband malas sangat nak layan dia tu..


Takpela.. esok kakak try puasa lagi yer.. mak dan anak sama2 kena banyak bersabar time anak tengah nak belajar berpuasa ni.. kena banyak bagi moral support.. kalau tak diorg mudah mengalah.. tak tahan.. InsyaAllah.. esok2 dapat la dia puasa penuh lagi.. macam2 ragam kan anak nak puasa ni.. hihi 


You Might Also Like

0 komen