Hari Raya,

Persiapan Menyambut Bulan Syawal

July 01, 2016 Ibu Dilah 3 Comments

Assalamualaikum

Hai korang.. arini last day keje sebelum cuti seminggu utk beraya.. biasala, bila dah hujung2 ni mood nak keje pun dah ke kampung.. hahaha (bukan ke laut ehh) Ada ke yg dah start cuti raya?? kalau kat johor ni yg mana keje gomen tu dah start cuti arini..

Jom kita sembang2 pasal persediaan raya.. tengah boring ni.. asyik dok menguap jer ni.. ngantuk weii.. padahal dok dengar radio ni.. hahaha... tu yg nak menyembang jer rasanya ni..

Macamana persiapan raya korang?? rumah dah siap kemas? baju raya dah setel semua? kuih raya dah buat?? or beli jer?? bila korang balik raya?? balik raya rumah parents sendiri ke or turn rumah in law kali ni?? hamboiii.. banyaknye soklan..
Ok.. meh dilah citer pasal persiapan raya kitorg ye.. 

Rumah dah siap kemas??
rumah belum siap kemas lagi.. tinggal area dapur ngan porch.. then hall tu nanti tinggal susun balik sofa.. dapur tu sbb ayahwan nak setelkan sikit lagi renovation kat extended kitchen tu.. so dah setel baru la boleh kemas betul2.. weekend ni setelkan semua la

Baju Raya dah setel??
Baju anak2 kira dah setel la.. baju t-shirt ayahwan pun dah setel.. kalau dia nak pun tinggal tambah sehelai lagi dan beli seluar..  baju dilah?? ada 2 pasang jer baju baru. tu pun esok baru boleh amik baju kurung + baju melayu kat tailor.. cukup la 2 pasang tu, then pakai la baju last year.. dah jadi mak2 ni memang lebihkan baju anak2 jer.. nanti tinggal cari tudung jer..

masa ni baju kakak jer banyak.. baju abg paling sikit.. skrg ni dah top up baju abg ngan baby..

Kuih raya dah buat?? or beli jer??
Setakat ni semuanya beli jerrr.. hahaha.. ada 3 jenis aritu masa balik sedenak tolong kakak ipar wat kuih raya. so dia bagi la 3 bekas kecik. ada yg tempah kat bunda dilah jer.. dia tgh rajin wat kuih raya, so anak2 tempah kat bunda jer.. mcm terbalik lak kan, patut anak watkan utk mak.. hahaha.. ala, ni kira beli jugak kat bunda tau.. so setakat ni dah ada 9 jenis kuih.. huhu

- tart nenas (1 SIL bagi +  1 order kat bunda)
- chocolate chip cookies (1 SIL bagi)
- biskut sarang semut (order kat bunda)
- rempenyek 
- kerepek pedas
- popia serunding (ayahwan beli)
- almond london (order kat opismate)
- strawberry stick cookies (order kat opismate)

Kalau sempat rasanya nak wat cornflakes coklat ngan popia nestum.. tu pun kalau sempat la.. nak mengemas lagi kannn.. huhu

Bila balik raya?? raya mana??
Tahun ni turn raya rumah MIL. kali ni diorg nak raya kat sedenak jer.. family makin besar,  lagipun adik ipar dah start keje kan.. raya ke 3 baru dpt cuti. so kita raya kat sedenak jer la.. kalau sebelum2 ni kalau turn raya umah in law memang kitorg balik kampung nenek ayahwan kat air itam, muar.

So sebab dekat jer rasanya hari selasa pagi baru balik sedenak.. setelkan rumah dulu. then raya ke 2 tghari or pagi baru balik melaka. minta2 balik pagi la... hahaha.. kalau turn raya melaka confirm esok dah balik.. haha..

Hope apa yg dirancang ni semua berjalan dengan lancar la.. untuk korang yg dah nak balik kampung tu, berhati2 di jalan raya ye.. jalan sure jem.. so sila la jadi pemandu yg berhemah.. Lastly...

SELAMAT HARI RAYA KORANG!! 








You Might Also Like

3 comments:

  1. salam lebaran . semoga selamat pegi dan balik ye.

    ReplyDelete
  2. anak3 sy blm ada lg baju raya.. esok cuti baru nak g cari

    ReplyDelete