Faris Zakwan,

Syawal 2016 : 2nd Day Raya di Melaka Pulak!!

July 12, 2016 Ibu Dilah 4 Comments

Assalamualaikum

Semalam dah citer 1st day beraya di rumah mentua di Sedenak. tema kaler emerald green.. boleh tengok link kat bawah ni ye..


So 2nd day kitorg balik beraya kampung dilah pulak kat Melaka.. kitorg gerak dalam kul 12.30 tghari gitu.. jalan tak jem tp sesekali tu slow sikit sebab banyak kete.. then laju balik.. kitorg pun takdela rushing sgt.. so bawak biasa2 jer.. tema 2nd day kaler kuning pulak..


Sampai Melaka dalam kul 2 ke 2.30 gitu.. sbb ada menyinggah hentian jap.. sampai2 masuk rumah cuma ada bunda ngan tokbah jer.. yg lain semua gi rumah atok kat belakang umah kitorg.. hahaha.. senang kan rumah dekat2 jer.. lepas salam bunda tokbah, bunda suruh kitorg hi rumah atok dulu sbb kat sana sedara mara tengah berkumpul.. so jom ler kite gi sana dulu...

Kat rumah atok ni semua adik beradik bunda tengah berkumpul kecuali family pakngah ngan  'mama' jer yg takde.. tapi atok a.k.a pakwek dilah xde sbb dia baru masuk hospital time tu.. ada masalah tak boleh nak buang air.. so bila pakcik dilah bawak gi hospital kena tahan kat wad.. kena tebuk kat perut utk masuk tiub supaya boleh buang air..  alhamdulillah, ari ahad lepas dah boleh discharge tp masih buang air guna tiub lagi..

Kat rumah atok ni diorg wat BBQ daging ngan meehoon soto.. memang kenyang la makan kat sana lagi2 tengah lapar kan.. hahaha.. dilah suap anak2 makan pun sampai 3x bertambah tau... hahaha.. lapo sangat semuanya..



Then dalam kul 5 ptg, kitorg bergerak gi rumah adik bunda yg kitorg panggil 'mama'. rumah mama ni memang rumah paling wajib pegi dan mesti jadi destinasi rumah terakhir hari yg pegi tu.. sebab apa???? sebab kat rumah mama ni ada pool.. so budak2 wajib nak mandi bila datang rumah mama ni.. budak2 ni semua cucu bunda la.. hahaha.. so diorg ni memang akan ingat kalau raya jer mesti pegi rumah tokma sbb nak mandi kolam.. hahaha.. memang tu la yg kakak imani ingat tau.. kalau balik rumah bunda nak gi rumah tokma sekali..


 Faris ngan Ameer anak Along. ameer ni tua 1 thn dari faris tp faris lagi besar dr dia.. budak 2 org ni memang tak boleh jumpa.. asyik bergaduh jer.. memang dua2 panas bila berjumpa.. hahaha.. tp kali ni boleh pulak baik2 sebab tak sabo nak mandi kolam sama2.. hahaha

Si kecik fattah anas ni pun tak sabar nak mandi.. dah angkat2 baju suruh org bukak kan sebab dia nak mandi.. huhu



Selain dari ada kolam, tokma ni jugak pandai sangat masak.. so sementara anak2 bermandi manda, yg mak ayah ni berborak2 sambil makan2 la.. yg sepupu2 dilah yg belum kawen lak wat aktiviti diorg sama2.. 

Anak2 mama ni ada 5 org, semua dah besar, paling sulung baya adik bongsu dilah umur 22thn dan yg paling kecik darjah 6 kot kalau tak silap.. so diorg ni memang dah tak heran nak mandi kolam lagi.. So kalau hari biasa memang kolam tu wat letak ikan ke atau dibiarkan kosong.. tp time raya memang wajib bersihkan dan ready untuk cucu2 datang mandi kolam.. memang tarikan betul kan nak suruh sedara mara lepak lama2 kat umah diorg..



Dalam kul 9 lebih baru kitorg gerak balik rumah.. hahhh.. lama kan lepak2 rumah mama ni.. walaupun dekat jer ngan rumah bunda tapi tarikan kat rumah mama ni memang membuatkan kitorg tertunggu2 bila nak gi rumah diorg time raya.. suasana dia lain dari beraya rumah org lain.. mcm santai2 dan lepak2 jerrr... port org laki borak2 ada.. port org bujang lepak2 ada.. port mak2 ada.. port makan2 ada.. port anak2 mandi kolam ada.. so kira semua org akan ada aktiviti bila dtg umah diorg.. tak kan ada yg boring nak tunggu org lain beraya.. hahaha..

So itu jer la citer raya ke2 kitorg.. walaupun beraya 2 rumah jer tp meriah sangat.. gambo sempat amik sikit jer sbb mak busy layan anak2 ngan makan2.. hahaha...


You Might Also Like

4 comments:

  1. alahai sonoknya mandi kolam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang seronok sgt la diorg ni sampai magrib pun tak nak naik lagi.. sabo jer la.. haha

      Delete
  2. seronok budak2 tu dpt kolam..

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang suke sgt ibuayu.. fav diorg mandi kolam tu.. hihi

      Delete