Fattah Anas,

Fattah Anas @ 1Y5M @15 bulan

August 29, 2016 Ibu Dilah 2 Comments


Assalamualaikum


Fuhhhh... fuhhhh... tiup2 sikit sawang yg ada ni.. huawaaaa.. lamanya tak update blog ni.. ntah dah kenapa la bulan ni.. penyakit M  tu besar sgt gamaknya..  mood nak update blog pun ntah dah terbang ke mana ntah.. hahaha.. ni pun rasanya entry ni dalam draft dah dekat 2 minggu kot.. edit sikit pastu save dlm draft balik.. hahaha...



Dah lama tak cerita perkembangan anak2 kan... kalau anak2 yg dah besar sikit tu tak ketara sangat la perkembangannya kan.. tapi bagi baby newborn to 2 years old ni memang akan nampak ketara setiap perkembangan mereka kan... so, meh nak citer perkembangan terkini adik Fattah Anas di usia 1 tahun 4 bulan.. lagi 4 hari nak masuk 1Y5M.. so kira dah 1tahun 5 bulan jer la yer.. hehe

Jom nak share perkembangan fattah anas skrg.. sebagai ingatan utk ibu nanti.. 


GIGI DAH ADA 12 BATANG



Fattah anas ni kan lambat tumbuh gigi.. masa 9bln baru start tumbuh gigi 4btg. then 1Y3M gigi batch kedua baru start tumbuh.. hahaha.. beza 5 bulan baru start tumbuh balik kan... dan start dari tu memang kerap la tumbuh gigi sampai sekarang.. tu yg asyik ngences jer.. menjejes2 ailio dia sampai basah2 baju..  gigi geraham atas bawah kanan kiri pun dah tumbuh.. alhamdulillah... pasni penuh la gigi adik ye..

KUAT MEMANJAT DAN MENOLAK!!


Tak kira kat sofa ke, meja makan ke semua tempat dia nak panjat.. meja makan tu dah macam stage dia pulak jadinya skrg.. sabo jer  la.. pastu dah pandai tarik kerusi untuk panjat dan capai2 barang kat atas kabinet dapur.. memang bahaya.. sabo jer la anak!!




Basikal abg ni kadang2 selamber jer dia panjat atas tu.. dah duduk pastu berdiri atas basikal pulak.. suka tolak2 basikal or apa2 barang yg boleh ditolak... dari dapur sampai ke hall dia menolak basikal abg ni.. kalau takleh gerak bukan main marah lagi dia..




DAH MULA BELAJAR BERCAKAP


Fattah anas dah pandai cakap sikit2.. sebut nama sendiri pun dah tahu.. antara perkataan yg dia dah pandai sebut..


Atah --> fattah

akit  --> sakit
dah --> dah
nak --> nak
ido --> tidur
atuh --> jatuh
aba --> abg
ayah --> ayah
kaka --> kakak
tu --> itu

Ni yg paling kitorg teruja sangat bila fattah anas dah pandai sebut nama dia sendiri 'atah'..

bila dia buat salah, kite tegur dia, tanya sape buat?? nanti dia jawab "atahhhh... atahhhh.." rasa comel sangat kan.. hihi

DAH START CAMPUR SUSU FM




Paling ibu sedih bila ibu terpaksa top up susu FM utk fattah anas di usia 1Y4M.. paling awal campur susu antara 3 beradik.. tp ibu still pam susu lagi.. selang seli bawakkan susu ibu utk fattah anas di rumah babysitter.. kat rumah masih bf lagi..  sori syg, ibu terpaksa top up FM. tp ibu belum berputus asa tau.. ibu masih berusaha lagi.. masih pam susu lagi utk bekalan adik di rumah babysitter..


MASIH KUAT MAKAN




Alhamdulillah.. makin bertambah gigi makin galak dia makan.. bagi apa jer semua dia nak makan.. memang tak memilih langsung.. cuma kita jer la kena control apa yg dia boleh makan dan tak boleh makan.. tapi keburukannya bila semua benda dia nak makan ni adalah susah nak control bila org lain bagi makanan.. mcm dilah ni pilih la makanan yg sesuai utk dia, manis ke, masin ke, semua tu kita cuba elakkan bagi fattah anas makan.. tapi dengan org lain ikut suka jer nak bagi fattah makan apa.. geram pulak rasanya.. hurmmm...


DAH PANDAI MAIN GANAS-GANAS NGAN ABG KAKAK


Seronok tengok bila fattah anas dah pandai main2 ngan kakak dan abang.. dah pandai main gurau2.. main nyorok2 kat belakang pintu ngan kakak abg.. memang tergelak2 la time diorg main sama2 tu.. tp kalau kakak abg taknak main ngan dia memang dia kacau diorg tu sampai menangis kakak or abg bila dia tarik rambut abg.. hahaha.. tu jer la kuasa yg dia ada utk kalahkan abg.. tarik rambut abg.. hihihi


So far tu jer kot yg ibu ingat.. ada banyak lagi sebenarnya.. tp time nak tulis ni la dia blur sikit.. haha.. tu sebab time kejap save dalam draft dulu.. publish nye tak jugak.. huhu... ok2.. kali ni kite publish ye.. 

^__^







2 comments:

Aktiviti bersama family,

Jom Amalkan Gaya Hidup yg Sihat!!

August 17, 2016 Ibu Dilah 0 Comments



Assalamualaikum

Ecehhhh.. tajuk tak menahan kann.. hahaha.. sejak 2 menjak ni malas betul nak update blog la.. apa ntah nak jadi.. tiap2 minggu tepek gambar dgn wordless wednesday jer.. hahaha.. malas betul kan.. arini pun hampir2 wordless wednesday gak.. tapi kasi citer sikit la... boring lak asyik tepek gambo jer kan.. (ade ke yg kesah?? hahaha)







Ni nak citer yg skrg ni dilah tgh on diet.. hahaha.. sebenarnya takde la diet sgt pun.. bukan target nak kurus sgt pon sbb berat badan ni pun memang dah turun sikit2 sblm start diet lagi.. tp lebih pada nak mengempiskan perut dan peha ni hahhh.. dan jugak menjaga pemakanan,, makan makanan yg sihat.. lagi2 bila time raya aritu asyik batuk2 jer.. memang kena control makan betul2.. kalau tak memang bantuk memanjang kat opis & kat rumah..

Dilah perasan berat turun sebelum puasa lagi.. ramai sedara mara dan kwn2 yg jumpa cakap dilah dah kurus sikit.. mula2 dilah tak perasan pon sbb kat rumah takde timbang pun.. so tak tau la berat tu turun.. maybe sedara yg jarang jumpa tu memang perasan la kan.. time raya pun sama.. masing2 cakap dah susut.. time tu timbang berat 56kg dah.. kira memang dah turun la sebab rasa last time timbang last ye pun 60kg gitu..



So sejak join group ni, banyak support dari kwn2 dan cikgu.. diorg bagi menu makanan utk berdiet.. apa aktiviti yg perlu buat.. workout.. workout dan workout.. so skrg ni memang rajin la dilah workout bila balik keje dan time malam.. time weekend pulak ajak la anak2 dan husband pegi beriadah kat taman.. wahhh.. seronok betul anak2 dapat wat aktiviti mcm ni..


Skrg ni anak2 pun dah pandai ikut ibu workout.. si kakak tu kalau tunjuk gambar cara nak workout tu siap ckp "tu senang jer.. kakak pun boleh buat..." amboi sangat kan.... adik lak bila nampak ibu skipping bukan main suka dia.. tersengih2 dia tengok ibu skipping.. sampai dia pun nak ikut jugak.. terlonjak2 badan dia nak tiru ibu skipping.. haha..






Alhamdulillah.. sekarang dah amalkan cara hidup sihat dan makan makanan yg sihat.. dilah tak target turun banyak pun.. cuma target nak hilangkan buncit dan kecilkan peha shj yg paling penting.. tang makanan pulak, disebabkan dilah mengalami batuk2 sejak raya aritu, so memang bab makan ni dah control dari time raya lagi.. memang elakkan makanan yg berminyak dan memang kurang makan.. so memang membantu la dalam proses diet ni..






Mudah2an dapat wat aktiviti riadah petang ni setiap minggu ngan anak2.. anak2 pun happy sebab bebas nak bermain dan beridah kan.. takdela bosan main kat rumah jer..




0 comments:

Jalan2 cari makan,

WW58 :: Makan Sedap2 Sebelum Diet

August 10, 2016 Ibu Dilah 2 Comments


Assalamualaikum







Minggu ni dah start diet.. so makan apa yg ada jer la.. hihi
Minta2 ayahwan tak ajak makan kat luar.. kalau tak hancur diet dilah.. hahaha





2 comments:

Nur Diyana Imani,

Selesai Sudah Register Sekolah Kakak Imani untuk Tahun 2017

August 04, 2016 Ibu Dilah 0 Comments

Assalamualaikum

Fuhhh... setelah hampir seminggu akhirnya selesai jugak urusan pendaftaran sekolah agama kakak imani untuk kemasukan tahun 2017. Tahun depan kakak imani dah mula bersekolah betul.. (ehh.. ada ke sekolah tak betul?? hahaha)


Sebelum ni dilah dah apply sekolah kebangsaan di taman kitorg jer.. tapi tetiba bulan 3 minggu lepas, cikgu taska kakak tanya imani sekolah mana nanti? so bila cakap bersekolah di taman kitorg jer, dia cakap nape x apply sekolah Sri Pulai Perdana jer. dekat dengan taska. lagipun sayang la kalau pindah tempat lain.. nanti tak boleh sampai mengaji kat situ.. cikgu kakak suruh hantar ketiga2 sekali di taska.

Sebelum ni pun dilah memang dah terpikir benda yg sama. bila kakak dah masuk darjah 1, pagi2 dilah kena hantar anak2 ke 3 tempat. baby kat rumah babysitter. abg kat taska/ tadika skrg ni. dan kakak kat sekolah agama/keb. confirm kelam kabut nak uruskan anak2 nanti.. dah la masing2 semua bukan jenis yg pantas.. dah terbayang haru biru nye mak pagi2 nanti.

Tu belum citer lagi pasal transport kakak ke sekolah nanti mcmana. buatnya van sekolah buat hal.. risau pulak kite ni, anak dah la baru darjah 1.,. mau terpinga2 dia nanti.. risau keselamatan dia nanti.. lagi 1 kalau sekolah taman kitorg tu memang xdela kawan2 dia yg sama tadika skrg ni.. Dari segi yuran pulak.. bila kira total hantar skrg ni dgn kalau hantar taska semua sekali harga lebih kurang dlm rm900. 

Pro and con semua taska atau asing2

1) Yuran
Asing2- 250 baby (rumah babysitter) + 150 kakak (transit) + 380 abg (tadika) = RM780 belum termasuk transport ke sekolah utk kakak dan tiada fardu ain utk kakak.
Taska - RM900 complete utk 3 org anak - baby + abg (daycare + tadika) + kakak (transit + fardu ain) dan termasuk transport sekali. van tadika tu sendiri.

2) Fardu ain
asing2 - tiada. kalau nak hantar ke rumah org lain masa pack pulak. kos pun dah lain.
taska - memang ada masa diperuntukan utk fardu ain bagi anak2 transit. abg pun dah start fardu ain next year.

3) Kemudahan dan keselesaan
Asing2 - kakak imani akan terkejar2 nak pegi sekolah agama dan kebangsaan. kakak ni dah la jenis yg lambat bersiap. rasanya kalau kat rumah babysitter takut tertinggal transport pulak nnt.
taska - masa lebih terurus. lebih mudah untuk kakak ikut masa yg telah cikgu arrangekan. transport dari taska so kalau van rosak ke cikgu taska akan arrange org utk hantarkan. takde la terponteng sekolah ke apa kan. utk baby dan abg pun sama, diorang ada masa belajar kat sekolah.

4) Masa menghantar dan ambil
Asing2 - ibu akan kelam kabut. nak hantar 3 tempat. ambik pun sama.
taska - hantar dan ambil hanya di taska. lebih mudah.

Bila dah senaraikan baik buruk kedua2nya. nampaknya lebih banyak kebaikan bila hantar anak2 ke taska. so, disebabkan tu kiorg decide mulai next year, baby akan dihantar ke taska juga dan kakak imani tukar sekolah yg dekat dengan taska..

Alhamdulillah.. semua urusan pendaftaran dah selesai.. tunggu hujung tahun jer nanti utk briefing dari sekolah.. semoga dipermudahkan segala urusan kami nanti.. aamiin..

0 comments:

Anak-anak,

WW57 :: Bila Anak-anak Dah Boring dalam Keteta..

August 03, 2016 Ibu Dilah 2 Comments

Assalamualaikum







Last weekend kitorg pegi open house rumah kawan ayahwan.. then balik rumah tokma pulak.. so layan kan la anak2 yg boring dalam kete ni.. hihi








2 comments: