Fattah Anas,

Fattah Anas @ 1Y5M @15 bulan

August 29, 2016 Ibu Dilah 2 Comments


Assalamualaikum


Fuhhhh... fuhhhh... tiup2 sikit sawang yg ada ni.. huawaaaa.. lamanya tak update blog ni.. ntah dah kenapa la bulan ni.. penyakit M  tu besar sgt gamaknya..  mood nak update blog pun ntah dah terbang ke mana ntah.. hahaha.. ni pun rasanya entry ni dalam draft dah dekat 2 minggu kot.. edit sikit pastu save dlm draft balik.. hahaha...



Dah lama tak cerita perkembangan anak2 kan... kalau anak2 yg dah besar sikit tu tak ketara sangat la perkembangannya kan.. tapi bagi baby newborn to 2 years old ni memang akan nampak ketara setiap perkembangan mereka kan... so, meh nak citer perkembangan terkini adik Fattah Anas di usia 1 tahun 4 bulan.. lagi 4 hari nak masuk 1Y5M.. so kira dah 1tahun 5 bulan jer la yer.. hehe

Jom nak share perkembangan fattah anas skrg.. sebagai ingatan utk ibu nanti.. 


GIGI DAH ADA 12 BATANG



Fattah anas ni kan lambat tumbuh gigi.. masa 9bln baru start tumbuh gigi 4btg. then 1Y3M gigi batch kedua baru start tumbuh.. hahaha.. beza 5 bulan baru start tumbuh balik kan... dan start dari tu memang kerap la tumbuh gigi sampai sekarang.. tu yg asyik ngences jer.. menjejes2 ailio dia sampai basah2 baju..  gigi geraham atas bawah kanan kiri pun dah tumbuh.. alhamdulillah... pasni penuh la gigi adik ye..

KUAT MEMANJAT DAN MENOLAK!!


Tak kira kat sofa ke, meja makan ke semua tempat dia nak panjat.. meja makan tu dah macam stage dia pulak jadinya skrg.. sabo jer  la.. pastu dah pandai tarik kerusi untuk panjat dan capai2 barang kat atas kabinet dapur.. memang bahaya.. sabo jer la anak!!




Basikal abg ni kadang2 selamber jer dia panjat atas tu.. dah duduk pastu berdiri atas basikal pulak.. suka tolak2 basikal or apa2 barang yg boleh ditolak... dari dapur sampai ke hall dia menolak basikal abg ni.. kalau takleh gerak bukan main marah lagi dia..




DAH MULA BELAJAR BERCAKAP


Fattah anas dah pandai cakap sikit2.. sebut nama sendiri pun dah tahu.. antara perkataan yg dia dah pandai sebut..


Atah --> fattah

akit  --> sakit
dah --> dah
nak --> nak
ido --> tidur
atuh --> jatuh
aba --> abg
ayah --> ayah
kaka --> kakak
tu --> itu

Ni yg paling kitorg teruja sangat bila fattah anas dah pandai sebut nama dia sendiri 'atah'..

bila dia buat salah, kite tegur dia, tanya sape buat?? nanti dia jawab "atahhhh... atahhhh.." rasa comel sangat kan.. hihi

DAH START CAMPUR SUSU FM




Paling ibu sedih bila ibu terpaksa top up susu FM utk fattah anas di usia 1Y4M.. paling awal campur susu antara 3 beradik.. tp ibu still pam susu lagi.. selang seli bawakkan susu ibu utk fattah anas di rumah babysitter.. kat rumah masih bf lagi..  sori syg, ibu terpaksa top up FM. tp ibu belum berputus asa tau.. ibu masih berusaha lagi.. masih pam susu lagi utk bekalan adik di rumah babysitter..


MASIH KUAT MAKAN




Alhamdulillah.. makin bertambah gigi makin galak dia makan.. bagi apa jer semua dia nak makan.. memang tak memilih langsung.. cuma kita jer la kena control apa yg dia boleh makan dan tak boleh makan.. tapi keburukannya bila semua benda dia nak makan ni adalah susah nak control bila org lain bagi makanan.. mcm dilah ni pilih la makanan yg sesuai utk dia, manis ke, masin ke, semua tu kita cuba elakkan bagi fattah anas makan.. tapi dengan org lain ikut suka jer nak bagi fattah makan apa.. geram pulak rasanya.. hurmmm...


DAH PANDAI MAIN GANAS-GANAS NGAN ABG KAKAK


Seronok tengok bila fattah anas dah pandai main2 ngan kakak dan abang.. dah pandai main gurau2.. main nyorok2 kat belakang pintu ngan kakak abg.. memang tergelak2 la time diorg main sama2 tu.. tp kalau kakak abg taknak main ngan dia memang dia kacau diorg tu sampai menangis kakak or abg bila dia tarik rambut abg.. hahaha.. tu jer la kuasa yg dia ada utk kalahkan abg.. tarik rambut abg.. hihihi


So far tu jer kot yg ibu ingat.. ada banyak lagi sebenarnya.. tp time nak tulis ni la dia blur sikit.. haha.. tu sebab time kejap save dalam draft dulu.. publish nye tak jugak.. huhu... ok2.. kali ni kite publish ye.. 

^__^







You Might Also Like

2 comments:

  1. Replies
    1. keletah budak2 baya fattah anas ni memang comels kan kak rin.. hehe

      Delete