Cempedak Goreng Sedap

September 19, 2016

Assalamualaikum

Balik raya haji aritu tokbah bagi buah cempedak.. actually byk lagi hasil bekalan dari kampung.. hihi.. rambutan, cempedak, daging qurban.. ni entry Aidiladha 2016 aritu..



Cempedak paling sedap dimakan bila buat cempedak goreng.. memang heaven sgt la kannn... makan camtu jer pun sedap.. rasa manis2... lagi2 kalau yg jenis oren2 tu, besar2 ulas dia.. memang sedap kan...  tp kalau dapat digoreng lagi la soooodapppp!!! hahaha... 

Kalau beli cempedak goreng kat luar tu org ckp 3 biji RM2.. Betul ke?? mahalnyaaa.. dilah dah lama x beli cempedak goreng.. tp mmg tau la cempedak goreng memang mahal sgt skrg ni.. so dah alang2 ada buah cempedak kat rumah ni.. moh ler kite buat cempedak goreng yg sedap sgt tu.... 



Haritu sabtu aritu jumpa family dilah masa kitorg pegi jemputan rumah makcik dilah kat kota tinggi.. ni adik abah.. time tu abah bwk lagi cempedak.. 2 biji cempedak dia bagi.. sebiji jenis yg oren2 dan besar2 isinya.. sebiji lagi kecik2 jer cempedaknya tp byk.. kaler pun light yellow camtu mcm gambar atas ni.. tp tetap manis dua2 jenis.. tp gambar atas ni buah yg abah bekalkan masa balik raya haji aritu, yg ni size dia besar sikit dan byk isinya.. size ulas2 tu pun besar jugak..




Dilah jarang wat cempedak goreng ni, so nak masak aritu try la google resepi cempedak goreng yg sedap ni.. ala.. nak wat mcm pisang goreng tu pun ok tp ada certain bahan tu yg akan membuatkan aduanan tepung tu lebih sedap kan nnt.. so, meh dilah share resepi cempedak goreng yg sodap ni.. hihi

CEMPEDAK GORENG


Bahan2nya utk bancuhan tepung:
2 senduk tepung beras
1 senduk tepung gandum
1 suu besar tepung jagung
1 biji telur
sedikit serbuk kunyit (bg nampak gold2 sikit)
sedikit garam
air secukupnya

sebiji cempedak
minyak utk menggoreng

Cara penyediaan:
1. Gaulkan semua bahan utk bancuhan tepung tepung di atas sehingga sebati.
2. Panaskan minyak utk menggoreng secukupnya.
3. Celup cempedak dalam bancuhan tepung dan goreng dlm minyak yg panas. 
4. Angkat cempedak bila cempedak keemasan.. siap!

TIPS :
Kalau nak tepung pada cempedak tu tebal, kurangkan air utk bagi bancuhab pekat. kalau nak lebih rangup dan nipis jer, air perlu lebih sikit bagi aduanan cair.

SELAMAT MENCUBA!!




You Might Also Like

0 komen