Aktiviti bersama family,

Salam Aidiladha 2016

September 13, 2016 Ibu Dilah 0 Comments


Assalamualaikum

Yeahhh.. sape dah masuk keje arini?? sep sikitttt ngan dilah.. hahaha... sedihhh.. arini dah start keje.. tak dapat melepak lama2 ngan family dilah kat melaka.. hoho... nasib baik la adik yg bawah dilah pun dah balik umah MIL dia jugak.. so kurang la jeles tu.. hahaha.. boleh gitu???

Salam aidiladha untuk semua.. alhamdulillah.. tahun ni turn raya haji di Melaka.. kalau raya kat melaka mesti la meriah kann... walaupun takdela semeriah mereka2 yg sambut kat negeri2 pantai timur tu.. tp tetap meriah sebab berkumpul semua adik beradik.. dan suasana beraya kat melaka ni lebih terasa compared kalau beraya haji sebelah ayahwan.. hehe







Raya haji ni xdela kitorg bergambar sangat.. lagi2 dilah ni la.. xde sape nak amik gambo kite... sob..sobbb... asyik kite jer amik gambo anak2 ngan ayahwan.. gambo ibu xde org pun yg nak amikkan.. hahah.. sadis betul kannn... so, maknanya memang takde la gambo 1 family.. yg ada cuma gambo ayahwan ngan bujang kecik jer..



Menu hari raya tahun ni simple jer.. tp menu wajib mesti la sambal goreng jawa masakan dr bunda.. ehh.. mula2 org lain masak tau tp rasanya x cukup mantoppp.. tp selepas mak ejas2 baru la rasanya mantopppp.. baru betul masakan mak kan.. ni menu paling ditunggu2 setiap kali raya.. hari2 biasa jarang mak nak masak ni kecuali kalau ada kenduri dan buat nasi ambeng... baru mak wat sambal goreng jawa ni.. selain tu buat ayam masak merah dan ayam masak lapis utk budak2..




Raya kali ni jugak meriah dengan makanan dan buah2an.. yela... kitorg yg paling jauh kan, so bila ada buah2an yg abah tanam tu dah masak, dia akan simpankan utk anak dia yg jauh ni.. hihi.. so balik aritu dpt 1 bekalan 1 tupperware besar rambutan kuning, 1 tippuware besar cempedak.. semua tu dah siap kopek tau.. difrozen kan.. pastu, tambah lagi sebijik cempedak fresh lagi.. buah langsat pokok atok dilah pun ada... 

Seronok kan duduk kampung.. macam2 boleh tanam.. abah dilah memang rajin bercucuk tanam. pokok buah2an dan sayuran.. ehh... macam2 ada tau.. rambutan, manggis, cempedak, nangka, jambu air, jambu batu, mangga, duku.. dulu lagi banyak.. durian belanda, durian, sukun dan mcm2 lagi.. tu baru buah2an, belum sebut yg sayur2an lagi.. hahahaha.. limau nipis, limau kasturi, limau purut, pokok kari, pokok serai, pokok daun kesum.. ehhh... mcm2 lagi la.. haha.. untung kan duduk kampungggg...



ehh.. nak tau tak, aritu kan ada viral org wat rambutan letak asam boi ngan cili api kan.. ala.. sblm ni org wat jeruk mangga tu.. tp kali ni musim rambutan diorg buat cam tu jugak.. so, dah kebetulan rambutan banyak kat umah tu kan.. so dilah pun cakap la ngan bunda, cer try wat mcm tu.. perghhhh.. memang mantap rasanya.. walaupun dilah takut2 nak makan sbb takut batuk2 semula lps makan rambutan, tapi sekali makan memang tak boleh berenti tau... nasib baik lps tu tak batuk2.. huhu.. kalau tak memang mendapat la penyakit kannn.. hihihi..

Lepas magrib semalam bunda wat baca yasin, tahlil dan takbir kat rumah.. so lepas habis majlis baru kitorg gerak balik jb.. kul 9.45pm baru gerak.. lepas area yong peng tu jalan  mula jem.. lepas air itam lagi teruk.. slow sgt.. last2 kitorg kuar machap.. dari machap ke simpang renggam ok, tp lps simpang renggam tu start jem balik... huawaaaa.. time tu dah pukul 12 tgh malam.. ayahwan terus ckp, singgah tido sedenak jer la.. umah MIL dilah.. sampai sedenak kul 1am...  kalau terus balik skudai ntah kul bape la sampai.. sbb dengar nye mmg jem teruk ke arah jb..


Nasib baik pagi ni pegi keje tak mengantuk... walaupun  mood masih dikampung.. tp hidup perlu diteruskan.. hahaha... xpe.. weekend ni jumpa bunda tokbah lagi.. diorg turun jb lak.. nak gi kota tinggi anak buah tokbah kawen.. happy jer rasa bila selalu dpt jumpa family.. hihi


You Might Also Like

0 comments: