Hari Anugerah Kecemerlangan Tadika dan Ujian Saringan Bagi Kemasukan Murid Tahun 1 2017

November 24, 2016


Assalamualaikum

Hahhh.. amik ko bukan main panjang lagi tajuk entry kali ni.. hahaha.. maklum la, mood nak mengupdate bukan datang selalu, so kita campurkan la dua aktiviti sekali kan.. senang, cepat dan padat.. hahaha...


Ok, hari Jumaat lepas 18 November adalah hari Anugerah Kecemerlangan  (a.k.a konvokesyen ) Tadika Didik Al Insan (sekolah tadika kakak Imani). Tadika ni tiada cawangan mana2, so memang buat kat sekolah tu je la.. senang dan jimat kan.. kakak Imani start sekolah tadika ni masa umur 4 tahun.. so tahun ni genap 3 tahun dia kat sekolah..


Alhamdulillah,, kakak Imani berjaya menamatkan persekolahan 6 tahun di sini.. dah pandai membaca, mengira, mengaji dan solat. Bacaan dalam solat semua dah tahu.. bersyukur sangat.. kalau nak mengharapkan ibu ayah yg ajar ntah bila la nak pandai gamaknya.. sbb dia ni jenis susah sikit nak diajar.. kalau kat sekolah tu ramai2 kan, so lebih mudah dia nak ikut dan belajar..

Terima kasih banyak2 pada guru2 yg telah mengajar kakak Imani selama 3 tahun  ni.. Kalau nak tau, kakak Imani ni dari kecik jenis yg banyak bercakap, sangat la petah berkata2.. tapi bila masuk sekolah jer, dia diam seribu bahasa.. 3 bulan dia amik masa utk serasikan diri kat sekolah.. 3 bulan langsung tak bercakap kat sekolah tau.. bila cikgu cakap dia paham, dia boleh ikut arahan cikgu, tp bila cikgu tanya dia senyap jer, x bercakap langsung okehh!!


Pada mulanya memang ibu risau jugak.. kot2 la dia ada masalah serius kan.. tp alhamdulillah, berkat kesabaran cikgu akhirnya dia boleh berinteraksi dengan semua org.. dan terus bercakap tanpa henti.. hahaha..

Keesokan harinya, Sabtu 19 November pula, kakak Imani ada ujian saringan untuk kemasukan Darjah 1 di sekolah kebangsaan.. Ibu bapa pula ada taklimat ringkas mengenai Tahun 1 2017.. so sementara anak ujian, ibu ayah kena dengar taklimat..


Seminggu dua sebelum tu kakak ni memang rajin la study kat rumah.. oh ya, sekolah tadika kakak ni memang jenis takde bawak balik buku. keje semua buat kat sekolah.. so 2, minggu lepas rajin la dia berlatih menulis dan mengeja.. tiap2 hari nak menulis dengan ibu.. tp masalahnya, perkataan yg dia asyik tulis hanya lah

Allah sayang kamu semua
Nabi sayang kamu
abang, ayah, ibu, adik.
Nur Diyana Imani binti Md Aswan

Hari2 pun ulang2 yg itu jer... hahaha.. tambah sikit2 bila ibu suruh tulis dan eja perkataan yg lain.. tu pun kadang2 dia cakap kakak belum tahu betul2 la tulis "Allah sayang kamu  semua".. hahaha

Oh ya, kalau nak tahu, kakak Imani ni lefthanded tau.. org kidal ni kadang2 bila menulis ada jer huruf or nombor yg ditulis tu terbalik.. ada sekali tu bukan setakat tulis huruf terbalik tau, tapi dia boleh tulis ayat terbalik.. maksudnya dia tulis dari kanan ke kiri dalam huruf yg semuanya terbalik!!! Memang terkejut dia ada kelebihan macam tu.. tapi lepas 2 minggu berlatih, akhirnya tak banyak dah huruf or nombor yg dia tulis terbalik..

Contoh huruf terbalik adalah huruf 'a'. ni paling obvious sekali sebab kalau tulis ayat kan banyak huruf 'a'.. so memang akan ketara sangat la nampak dia tulis terbalik tu.. selain dari tu huruf  "b, p, g, y, d". huruf-huruf yg ada garis tu selalu terbalik.. kalau nombor pulak nombor "5,


Masa sampai kat bilik menunggu tu, kakak imani memang moody sangat2.. dia ni mmg lambat 'panas'.. pastu berangin jer.. huaawaaa... tak bagi ibu bergerak langsung ok.. suh teman dia duduk sebelah dia.. pastu bila ada kwn dia panggil la duk sebelah dia.. dah ada kawan pun masih muncung... after 30minit baru ok...


Sekolah Kebangsaan ni baru dibuka 2012.. kira sekolah baru la kan.. bila penduduk kawasan ni makin ramai dan padat, sekolah sedia ada dah tak dapat menampung student yg ramai tu.. sekolah baru pun dibuka.. bayangkan masa buka sekolah ni cuma 500 org pelajar jer.. skrg dah 1k ++ student sekolah.. bayangkan kalau masih kat sekolah lama tu.. mesti padat dan tak muat kan.. so kemudahan sekolah kebanyakannya baru.. ok la kan..


Bila habis ujian tu tanya la kakak imani, cam ne ujian, senang tak?? dengan slamber jer dia jawab.. "senang sangat ibu.. kacang kopek jer..." hahaha.. ntah betul senang ntah tak tu.. ibu pun x letak harapan yg tinggi utk dia masuk kelas pertama.. kelas pertengahan pun dah ok, asalkan jangan kelas hujung.. sebab apa?? sebab ibu tau kebolehan dan kekurangan anak ibu.. dia jenis lambat panas dan tak boleh pressure.. so kalau kelas 1st tu takut pulak dia tak boleh follow bila cikgu ajar cepat.. "like mother, like doter" la kan.. dilah pun jenis tak boleh bagi pressure sgt nnt tak boleh pikir.. hahaha...

so.. itu jela citer konvo dan ujian saringan kakak imani.. kejap jer dah besar anak ibu.. nak masuk tahun 1 dah next year.. tu tandanya ibu dahhhhh ........
^____^




You Might Also Like

3 komen

  1. ibu tak tua. cuma anak je yg membesar :) hahahha. insyaAllah bijak akhirat dan dunia aminnn

    ReplyDelete
  2. Owh.. ada ujian saringan ye..
    Nampaknya anak kita sebaya.. dan nama anak Sha Amani..
    Imani pula nama anak no.2 Sha..
    Kebtulan nie..
    All the best Imani..

    ReplyDelete