Fattah Anas,

Tips Ajar Anak Kecil Cepat Bercakap

November 03, 2016 Ibu Dilah 1 Comments


Assalamualaikum

Semalam genap usia Fattah Anas 1 tahun 7 bulan.. Alhamdulillah.. so far Fattah Anas membesar dengan baik dan sihat.. dan perkembangan paling ketara Fattah Anas skrg ni bila dia dah pandai bercakap.. banyak sangat perkataan yg Fattah Anas dah boleh sebut sejak 2,3 minggu ni.. 



Bila anak dah mula belajar cakap, mesti la kita excited kan.. mau nya tak excited?? Rasa comel sangat bila anak-anak ni dah pandai bercakap kan.. hihi. Kalau tak silap, masa Fattah Anas 1 tahun 5 bulan dia dah mula sebut beberapa perkataan yg mudah.. words yg biasa anak-anak mula belajar bercakap seperti 'tu', 'ni', 'mama', ayah, 'top'..

Tapi dalam 2,3 minggu ni lagi banyak perkataan yg dia dah boleh sebut dengan terang dan jelas.. ada juga yg pelat-pelat sikit. hehehe.. Antara perkataan yg Fattah Anas kerap sebut skrg ni seperti;

Ayah
Abu - ibu
Tatak - kakak
Abang - abg
adik - adik
Titak - cicak
Bird - bird
Tar - car
Cat - cat
Tido - tidur
Abis - habis
Tutup - tutup
amik - ambil
Air - air
ampu - lampu
moto - motor
nanak - tak nak
sayam - sayang
atash - atas

dan banyak lagiiii......... dan yg penting fattah anas dah boleh tahu kat mana nak gunakan perkataan2 ini.. memang cepat tangkap budak kecik ni.. 



Pada peringkat awal, kebiasaannya anak-anak akan mengikut kita sebut hujung-hujung bunyi perkataan sahaja.. So di sini la ibubapa perlu mainkan peranan yg penting untuk mengajar anak dengan menyebut dengan betul agar mereka cepat bercakap dengan betul..

OK, jom Dilah share sikit TIPS Dilah ajar  dan amalkan bila bercakap dengan Fattah Anas;

1) Pastikan ibubapa dan orang sekeliling bercakap dengan sebutan yg betul.. Jangan sebut pelat-pelat nanti anak pun terikut sama.
Contohnya : Berak bukan yak, makan bukan mamam..

2) Bila bercakap dengan anak kecil, sebut perkataan secara perlahan-lahan dan satu-persatu sukukata nya. sebut satu sukukata then anak ikut.. then sambung lagi satu sukukata, anak ikut.. last sekali sebut kedua2 sukukata sekaligus.
Contohnya :
Air - aaaa...ir
Ayah - aaaa...yahhhh
Abang - aaaa..bangggg
habis - haaaa...bissss

3) Tetapkan beberapa minit dalam sehari untuk mengajar anak bercakap secara konsisten beberapa perkataan yg sama setiap hari (tidak termasuk masa perbualan seharian)
Contohnya :
Selepas ambil fattah anas dari rumah babysitter, masa otw balik rumah (dalam kereta tu) dilah akan ajar fattah anas sebut perkataan apa yg dia nampak sepanjang perjalanan spt lampu, bird, pokok, kereta, motor.. ajar ikut step (2), sekejap jer dia dah pandai sebut nanti.

4) Kerap layan anak berborak/bercakap supaya anak lebih cepat ingat dan lebih banyak perkataan baru yg anak boleh belajar..
Contohnya :
Masa anak sedang bermain, ambil peluang berinteraksi dengan anak.. ajar anak sebut permainan yg dia sedang main dan yg berkaitan dengan nya.. so lebih banyak perkataan baru yg anak akan belajar sebut..

Okla.. tu jer kot sikit tips yg dilah amalkan ketika berinteraksi dengan fattah anas.. bukan dilah sahaja tau, tapi abang dan kakak pun terikut sama cakap dengan fattah anas macam tu.. so secara tak langsung bila satu rumah amalkan cara yg sama, fattah anas lebih cepat dapat ikut apa yg kita cakap..

Tapiiii.. tolong jaga percakapan kita ye.. Jangan sebut perkataan yg tidak elok.. otak anak-anak ni cepat menyerap apa yg kita cakap kan.. mcm sponge kan.. anak-anak perhatikan dan dengar sahaja apa yg orang sebut dan cakap.. tahu2 nanti dia ikut apa kita cakap..

Macam ada sekali aritu ayah wan tersebut 'bodoh la' depan fattah anas.. on the spot fattah anas ikut dia cakap 'odoh arr'.. kitorg melopong memandang sesama sendiri.. ^__^.. terkejut dengar dia cakap..1st time cakap terus dia ikut.. so bayangkan la kalau setiap hari banyak perkataan yg tak elok kita sebut??
^__^

Kalau ikut pemerhatian dilah ni sebelum masuk umur 2 tahun ni mesti fattah anas dah petah bercakap.. sama mcm kakak imani.. sebelum 2 thn dia dah pandai bercakap dengan jelas dan terang. dah pandai buat ayat lengkap.. cuma abg faris jer yg lambat bercakap dan masih pelat sampai skrg.. huhu.. tak tau mcmana nak buang pelat dia tu..
^____^







You Might Also Like

1 comment:

  1. dulu ciknaa risau rania lambat cakap, tapi bila dah bercakap, mama tak larat pulak nak layan.. haha.sabo jela..

    ReplyDelete