#31dayschallengebyjdtblogger,

31 Days Challenge by JDT Blogger - Day 25

January 30, 2017 Ibu Dilah 1 Comments


Assalamualaikum

Gambar 3 tahun yang lalu dan kini

Hurmmm... payah jugak nak cari gambar 3 tahun lepas ni.. haha

Gambar atas :
Tahun 2014 - masa bercuti di Cameron Highland.. time tu masih berempat tp tengah pregnant fattah anas...

Gambar bawah :
Tahun 2017 - dah berlima.. fattah anas masuk 2 thn bulan 4 ni..


#31dayschallengebyjdtblogger

#jdtblogger

1 comments:

#31dayschallengebyjdtblogger,

31 Days Challenge by JDT Blogger - Day 24

January 28, 2017 Ibu Dilah 0 Comments


Assalamualaikum

3 Warna Kegemaran

Dulu masa study kat UTM, Dilah obses dengan warna biru.. apa2 barang mesti warna biru.. roomate pulak obses ngan warna pink.. so bila masuk bilik kitorg, sebelah biru jer.. sebelah lagi pink jer.. hahaha..

Tapi dilah perasan 2 tahun kebelakangan ni dilah dah tukar fav color.. tu pun secara tak sengaja bila tengok barang kebanyakannya warna ni.. faktor usia mungkin?? haha..


So, 3 warna kegemaran dilah skrg ni adalah .....

1) Hijau

2) Putih

3) Coklat

Nampak takkk? macam color org tua jer kannn.. hahaha.. actually tu natural color alam semulajadi... dilah suka kehijauan.. tumbuhan... giteww la lebih kurang.. hihi

Korang pulak suka color apa??

Teruskan support JDT Blogger ya..

#31dayschallengebyjdtblogger
#jdtblogger

0 comments:

#31dayschallengebyjdtblogger,

31 Days Challenge by JDT Blogger - Day 23

January 27, 2017 Ibu Dilah 2 Comments


Assalamualaikum

List cerita seram kegemaran

Hurmmm.. susah jugak nak tulis cabaran untuk hari ni.. sebabnya dilah ni jarang tengok citer seram.. bukan sebab takut tapi takde masa dan takde geng nak tengok.. ni pun dah bape lama tak tgk tv dah.. busy sungguh buat keje umah.. takde masa nak tengok tv da...


Tapiii.. .dulu dilah penah tengok 1 citer seram ni.. citer JUON... cerita budak yg jadi hantu tu merangkak tu.. boleh tahan la takut dan suspen citer ni.. haha... lepas2 ada ada jugak tengok2 citer hantu tapi tak ingat tajuk.. haha...

Ok tu jela yg mampu ditulis.. sebab memang tu jer tajuk citer hantu yg dilah ingat.. haha

Selamat bercuti untuk semua... 

#31dayschallengebyjdtblogger
#jdtblogger



2 comments:

#31dayschallengebyjdtblogger,

31 Days Challenge by JDT Blogger - Day 22

January 26, 2017 Ibu Dilah 2 Comments


Assalamualaikum

Bila Start Berblogging 


Kalau ikut history dilah start buat blog Januari 2012.. tapi baru ada 1 entry jer terus senyap tak update2 blog.. sebabnya lepas dari tu dilah pregnant faris zakwan.. so terus lenyap mood untuk berblogging....

Dah hujung2 pregnant  tu selalu la search pasal pengalaman bersalin org sbb dia nak try VBAC. so bila asyik baca blog org lain jer tetiba rasa macam nak tulis blog balik.. padahal time tu password semua dah terlupa.. hahaha....

So senang cakap dilah mula berblogging dalam bulan September 2012 sebulan sebelum bersalin.. lepas bersalin tu memang banyak share cerita pasal breastfeeding dan faris zakwan dan kakak imani jer la.. haha

Tu la kisah bila dan bagaimana dilah boleh terjebak dengan menulis blog ni.. tahun ni masuk tahun ke 5 blog ceriteraibu.blogspot.com..

Teruskan support JDT Blogger ya..

#31dayschallengebyjdtblogger
#jdtblogger


2 comments:

#daridapurdilah,

WW63 :: Homemade Frozen Food Collection

January 25, 2017 Ibu Dilah 1 Comments


Assalamualaikum

Koleksi homemade frozen food yg Dilah dapat buat sepanjang 4 minggu ni.. gigih buat tahun ni untuk bento kakak imani ke sekolah.. setiap minggu dapat buat 1 jenis pun jadi la... hehe

 Cheesy Chicken Nugget
Resepi kat SINI

Cheesy Chicken Ball

Sosej Ayam Berkeju

Smiley Potato


Ada yg dilah dah share resepi, yg belum nanti dilah share kemudian ya..


1 comments:

#31dayschallengebyjdtblogger,

31 Days Challenge by JDT Blogger - Day 21

January 25, 2017 Ibu Dilah 2 Comments




Assalamualaikum

Makanan kegemaran selain makanan Melayu

Wahhh..kejap jer dah masuk day 21.. tinggal 1/3 jer lagi nak teruskan cabaran dari jdt blogger ni.. mcm tak caye dilah masih mampu lagi update tiap2 hari.. hihi..

Ok.. kalau bab makan-makan ni memang Dilah suka.. tak kira la makanan melayu ke, jawa ke or western food..  semua dilah suka… hahaha.. tapi kali ni nak bagitau makanan kegemaran selain makanan melayu..


1) Chicken chop
2) Dominos Pizza – classified chicken
3) Burger
4) Spegetti Bolognese / Cabonara
5) Nasi Arab – aci kannnn.. ni makanan arab kan.. hihi
6) cheesecake

Amboiiiii.. kalau bab makan tak bagitau nak bape pun boleh listkan banyak2 kannnn… bukan main banyak lagi makanan kegemaran Dilah ye.. ni pun kalau boleh nak tulis lagi banyak tapi tiba-tiba lupa pulak apa lagi makanan yg suka makan.. hahaha…

#31dayschallengebyjdtblogger
#jdtblogger


2 comments:

#31dayschallengebyjdtblogger,

31 Days Challenge by JDT Blogger - Day 20

January 24, 2017 Ibu Dilah 1 Comments




Assalamualaikum

Tempat yg ingin dilawati

Kalau listkan memang banyak tempat yg teringin Dilah pergi… tapi nanti panjang pulak list ni… hahaha.. so kita bagi shortlist jer la ye.. short pun tak berapa short la.. Cuma duit jer yg short tu yg tak sampai2 lagi.. hahhaa


Wishlist tempat yg ingin dilawati;

1) Mekah dan Madinah – pegi umrah

2) Negara Jepun – sebab suka dengan budaya diorg yg sangat bersih dan teratur.. 

3) Sabah – banyak tempat menarik di Sabah yg betul2 kena dgn jiwa dilah yg suka kan keindahan alam semulajadi,  pulau2 yg cantic, gunung kinabalu, hot spring, mini new zealand.

4) Langkawi – sama mcm sabah.. nak island hoping, naik cabel car + shopping..

No 1 dan 2 tu ntah bila la boleh pegi kan.. sementara tu kita try capai target pegi sabah dan Langkawi dulu ye... actually, Langkawi tu penah pegi dulu masa sekolah rendah.. kali ni nak pegi dengan family pulak...

Hahh... korang pulak nak pegi mana??

Teruskan support JDT Blogger ya...
 
#31dayschallengebyjdtblogger
#jdtblogger



1 comments:

contest,

GIVEAWAY NIYAZ 1ST YEAR BIRTHDAY BY DEARIESCOUPLE

January 24, 2017 Ibu Dilah 0 Comments


Assalamualaikum

Wahh.. tahun baru ni rajin betul dilah join giveaway ya.... tak tau la mood tahun baru ni mood rajin tu bukan main lagi.. hahaha... ok kali ni nak join giveaway dari blog Deariescouple sempena birthday anak beliau 1 thn.. 

HaPpY BiRThDaY NiYaZ

http://deariescouple.blogspot.my/2017/01/giveaway-niyaz-1st-year-birthday-by.html


Siapa yang nak join boleh klik gambar tu ye..

TQ


0 comments:

#31dayschallengebyjdtblogger,

31 Days Challenge by JDT Blogger - Day 19

January 23, 2017 Ibu Dilah 1 Comments


Assalamualaikum

Gambar Tulisan Jawi

Tajuk kali ni agak mencabar jugak.. Sebab apa? sebab dah lama tak tulis tulisan jawi ni.. haha... dah la tulisan buruk.. bila dah lama tak tulis lagi la buruk rasanya bila tulis sbb dah tak mahir gitewww.. haha

Tapi demi meneruskan cabaran dari JDT Blogger ni.. akak terpaksa la jugak tunjuk gambar tulisan jawi ni sambil tutup muka... hahaha.. korang jangan gelak kan tau... tulis sikit jer la buat lepas syarat kann.. ok.. dah tengok cepat2 close entry ni ye.. hahaha




#31dayschallengebyjdtblogger
#jdtblogger

1 comments:

#31dayschallengebyjdtblogger,

31 Days Challenge by JDT Blogger - Day 18

January 23, 2017 Ibu Dilah 1 Comments


Assalamualaikum

Kenangan Manis

Hari ni cerita pasal kenangan manis pulak.. kalau kenangan manis ni memang banyak la… pasal family ada, masa study ada, masa kawen ada, masa ada anak2 pun ada.. senang cakap memang banyak la.. sbb dilah suka ingat yg manis2 jer.. yg pahit2 usah dikenang sangat.. tu yg payah bila nak citer kenangan pahit untuk entry sblm ni.. hihi


Antara kenangan paling manis dalam hidup dilah bila pertama kali bergelar ibu setelah Selamat melt melahirkan anak.. ohhh.. kakak Imani dilahirkan secara pembedahan.. kalau nak tau cerita penuh pasal kelahiran kakak Imani boleh tengok kat link bawah ni ya…
Pertama kali bergelar ibu mesti la rasa happy sangat.. mcm tak percaya pun ada.. dari seorg yg penakut pada ubat dan apa2 berkaitan ubat, hospital dan yg sewaktu dgn nya, akhirnya Dilah berjaya mengatasi segala perasaan tu.. tambahan lagi bila dibedah.. oiii.. sape sangka kannn.. kuat jugak rupanya aku ni.. hihi..

Then bermula la rutin menguruskan si kenit yg tembam tu… kakak Imani lahir 4kg.. so boleh tahan la nak handle baby semangat mcm tu dgn dilah yg bersalin czer ni kan.. tp alhamdulillah, semuanya baik2 shj… baru 4,5 hari bersalin dah start kering luka tempat dipotong tu.. makcik yg datang mengurut tu pun kagum..  memang cepat baik.. tambahan dilah pun takde stress sangat kot masa berpantang anak 1st tu… malam2 anak berjaga dilah relax jer siap boleh baca novel lagi.. hahaha…

Melahirkan anak ke-2 pun ada ceritanya yg tersendiri.. 1st time dapat bersalin normal.. Ya Allah… terus terbayang bunda masa sakit2 tu.. begitu besar pengorbanan seorang ibu menanggung sakit nak melahirkan anaknya kan… sebelum tu selalu terbayang2 macamana la rasa sakitnya bersalin normal ni kan.. memang kagum sangat rasanya kat ibu-ibu semua.. lagi2 bila dengar cerita ada yg berbelas jam dalam labor room menanggung sakit sebelum melahirkan.. alhamdulillah.. pengalaman dilah tak teruk sangat.. dapat jugak merasa sakit bersalin tu macamana.. bersyukur sangat Allah tunaikan impian dilah.. cerita lanjut kisah kelahiran faris zakwan kat bawah ni ya..
Dan yg terakhir sekali pengalaman melahirkan anak ke-3 si Fattah Anas.. Sangat mudah sangat.. tak terasa sangat sakitnya mcm melahirkan faris dan sakit pun sekejap jer.. bayangkan sblm tu takde rasa sakit langsung.. tup tup kul 2 pagi terjaga dan rasa sakit sikit2.. then sakit tum akin kerap tapi rasa sakit tu takde la terlampau sakit.. baru sakit sikit2 tp kerap. Tu pun mcm x pasti nak gi hospital ke tak.. then kul 4 pagi baru decide pegi jer la hospital dulu… lps hantar kakak & abg kat rumah babysitter, terus gi hospital.. sampai dlm 4.30 mcm tu. Naik bilik saringan, doctor wat VE dah FULL.. terus tolak masuk labor room.. tak sampai  5 min dah Selamat bersalin.. memang pantas semuanya.. Alhamdulillah, Allah permudahkan sangat… cerita lanjut kisah kelahiran Fattah anas di bawah ni ya..
See.. lain anak lain pengalamannya… tapi semuanya tetap kenangan terindah dan kenangan manis bagi dilah.. kannn dah cakap pengalaman manis ni banyak.. tu yg panjang entry kali ni.. hihi


#31dayschallengebyjdtblogger
#jdtblogger

1 comments:

#31dayschallengebyjdtblogger,

31 Days Challenge by JDT Blogger - Day 17

January 22, 2017 Ibu Dilah 0 Comments


Assalamualaikum

Kenangan Pahit

Tajuk cabaran kali ni boleh tahan pening kepala nak pikir nak tulis apa.. tu yg lambat up entry tu tambahan ari jumaat tu busy so tak sempat nak buat draft dulu.. hahaha.. alasan yg kuat ni.. 


Ok.. kalau nak citer kenangan pahit ni tak rasanya mcm tak banyak kottt.. ke boleh cakap taka da pun boleh jugak kotttt… macam tak ada kenangan yg boleh dikategorikan sebagai kenangan pahit.. acaner tu???

Hmm.. maybe ada kot satu kenangan yg boleh dikira pahit sikit.. pasal clash dgn ex bf dilah dulu.. tapi rasanya cam x best pulak nak story kat sini.. so senang citer tu la kenangan pahit dilah tapi biar lah rahsia ceritanya.. 

Aci tak wat entry cam ni.. kira pass la yee.. hehe..

#31dayschallengebyjdtblogger
#jdtblogger 

0 comments: