#31dayschallengebyjdtblogger,

31 Days Challenge by JDT Blogger - Day 18

January 23, 2017 Ibu Dilah 1 Comments


Assalamualaikum

Kenangan Manis

Hari ni cerita pasal kenangan manis pulak.. kalau kenangan manis ni memang banyak la… pasal family ada, masa study ada, masa kawen ada, masa ada anak2 pun ada.. senang cakap memang banyak la.. sbb dilah suka ingat yg manis2 jer.. yg pahit2 usah dikenang sangat.. tu yg payah bila nak citer kenangan pahit untuk entry sblm ni.. hihi


Antara kenangan paling manis dalam hidup dilah bila pertama kali bergelar ibu setelah Selamat melt melahirkan anak.. ohhh.. kakak Imani dilahirkan secara pembedahan.. kalau nak tau cerita penuh pasal kelahiran kakak Imani boleh tengok kat link bawah ni ya…
Pertama kali bergelar ibu mesti la rasa happy sangat.. mcm tak percaya pun ada.. dari seorg yg penakut pada ubat dan apa2 berkaitan ubat, hospital dan yg sewaktu dgn nya, akhirnya Dilah berjaya mengatasi segala perasaan tu.. tambahan lagi bila dibedah.. oiii.. sape sangka kannn.. kuat jugak rupanya aku ni.. hihi..

Then bermula la rutin menguruskan si kenit yg tembam tu… kakak Imani lahir 4kg.. so boleh tahan la nak handle baby semangat mcm tu dgn dilah yg bersalin czer ni kan.. tp alhamdulillah, semuanya baik2 shj… baru 4,5 hari bersalin dah start kering luka tempat dipotong tu.. makcik yg datang mengurut tu pun kagum..  memang cepat baik.. tambahan dilah pun takde stress sangat kot masa berpantang anak 1st tu… malam2 anak berjaga dilah relax jer siap boleh baca novel lagi.. hahaha…

Melahirkan anak ke-2 pun ada ceritanya yg tersendiri.. 1st time dapat bersalin normal.. Ya Allah… terus terbayang bunda masa sakit2 tu.. begitu besar pengorbanan seorang ibu menanggung sakit nak melahirkan anaknya kan… sebelum tu selalu terbayang2 macamana la rasa sakitnya bersalin normal ni kan.. memang kagum sangat rasanya kat ibu-ibu semua.. lagi2 bila dengar cerita ada yg berbelas jam dalam labor room menanggung sakit sebelum melahirkan.. alhamdulillah.. pengalaman dilah tak teruk sangat.. dapat jugak merasa sakit bersalin tu macamana.. bersyukur sangat Allah tunaikan impian dilah.. cerita lanjut kisah kelahiran faris zakwan kat bawah ni ya..
Dan yg terakhir sekali pengalaman melahirkan anak ke-3 si Fattah Anas.. Sangat mudah sangat.. tak terasa sangat sakitnya mcm melahirkan faris dan sakit pun sekejap jer.. bayangkan sblm tu takde rasa sakit langsung.. tup tup kul 2 pagi terjaga dan rasa sakit sikit2.. then sakit tum akin kerap tapi rasa sakit tu takde la terlampau sakit.. baru sakit sikit2 tp kerap. Tu pun mcm x pasti nak gi hospital ke tak.. then kul 4 pagi baru decide pegi jer la hospital dulu… lps hantar kakak & abg kat rumah babysitter, terus gi hospital.. sampai dlm 4.30 mcm tu. Naik bilik saringan, doctor wat VE dah FULL.. terus tolak masuk labor room.. tak sampai  5 min dah Selamat bersalin.. memang pantas semuanya.. Alhamdulillah, Allah permudahkan sangat… cerita lanjut kisah kelahiran Fattah anas di bawah ni ya..
See.. lain anak lain pengalamannya… tapi semuanya tetap kenangan terindah dan kenangan manis bagi dilah.. kannn dah cakap pengalaman manis ni banyak.. tu yg panjang entry kali ni.. hihi


#31dayschallengebyjdtblogger
#jdtblogger

You Might Also Like

1 comment:

  1. hari2 kena update la eh dilah? huhu.. rajinnya..

    ReplyDelete