#31dayschallengebyjdtblogger,

31 Days Challenge by JDT Blogger - Day 5

January 09, 2017 Ibu Dilah 6 Comments


Assalamualaikum

6 Perkataan Menggambarkan Diri

Kalau orang yg 1st time jumpa Dilah or kawan-kawan yg kenal Dilah mesti diorg ingat Dilah ni jenis lemah lembut dan ladies type, girlish la kononnya.. but to be honest, jiwa Dilah sebenarnya bukan la macam tu.. hahaha... jangan tertipu dengan perwatakan luaran Dilah nye.. kalau korang tengok perkara2 yg menggambarkan diri Dilah kat bawah ni baru lah korang akan paham.. hihi

Jom tengok 6 perkara yg menggambarkan diri Dilah..

1) Tak ngam dengan kucing
 
**gambar dari pakcik google

Nak kata tak suka kucing tak jugak.. Dilah suka jugak kucing.. sebab kucing ni kan comellll sangat.. cumaaaa... Dilah tak boleh kalau kucing dekat2.. lagi2 kalau tersentuh.. pergghhhh... memang akan terkejut la... tp xdela menjerit2 sbb Dilah bukan jenis yg macam tu.. tapi nak cakap takut kucing pun tak jugakkk sbb Dilah kadang2 nak jugak pegang kucing.. konsepnya biar Dilah yg sentuh kucing tu slow2 tapi jangan kucing tu yg datang dekat dan meleset2 dgn Dilah.. memang lari jauh2 la Dilah nanti.. hahah..

Dulu masa duk kat asrama kan, kalau kat dewan makan tu kan banyak sangat kucing.. bila pergi makan tu kitorg memang kena pakai baju kurung.. so bila jalan kat dewan makan tu Dilah selalu terkejut2 sebab bila jalan tu bawah kain tu bergesel dengan kaki kan.. mesti terasa mcm kucing yg tiba2 dapat bergesel-gesel kat kaki.. memang selalu terkejut2 la.. hahaha... kwn2 semua tau Dilah tak berapa ngam dgn kucing..

Tapi pelik kan, kucing ni macam tau2 jer sape yg tak suka, sape yg suka dia kan.. suka betul kucing datang kat org yg x berapa suka dia ni??? hahaha

2) Tak suka shopping
Biasanya org perempuan ni dikaitkan dengan kaki shopping kannn... tp Dilah tak mcm tu.. Dilah beli bila betul2 perlu jer.. tu pun lepas 24x duk survey lagi2 kalau online shopping... kalau pegi shopping complex pun mcm tu jugak, lagi2 barang Dilah sendiri kan, jenuh la nak survey kononnya, padahal ragu2 nak beli ke tak? ni perlu ke tak? hahaha

Tu sebab la Dilah ni kalau kasut tu ada sepasang or 2 pasang jer.. beli pakai sampai lunyai baru beli baru.. 1 kasut jalan, 1 kasut keje.. every year beli 1 kasut.. hand bag pun sama, skrg ni pakai sling bag jenis kain jer.. tu la bawak gi keje, beg tu jugak kuar jalan2 ngan family.. raya pun pakai tu jugakkk tau... konon nak jugak beli baru time raya tp puas survey ada jer yg x berkenan.. sudah nya guna la beg yg sama jer.. tak tau la kedekut ke cerewet sebenarnya ni?? hahaha

Tapi hujung tahun baru Dilah akan shopping sikit2.. kira setahun tu la bulan Dilah betul2 akan shopping, tu pun lebih pada keperluan 1 family.. kalau tak memang tak beli jugak lagi2 untuk diri sendiri.. hihi

3) Jalan Laju
Ni satu habit Dilah.. jalan laju.. Dilah tak suka jalan slow2 sangat.. kalau jalan belakang org yg slow memang dia potong jer la diorg.. maybe terikut2 dulu masa sekolah jadi ketua kelas kan.. so memang pergerakan pantas la nak selesaikan macam2.. so terbawak2 sampai skrg ni hah.. cuma bila dah ada anak ni tak boleh la jalan laju sangat, tertinggal anak kat belakang nanti.. haha.. ehhh.. biasanya Dilah yg jalan belakang sekali kalau ngan anak2 sebab nak perhatikan diorg...

4) Tak Suka/Tak Pandai Nak Bermake up 
Yang ni kan memang Dilah fail!! Dari dulu memang tak pandai nak bermake up2.. kalau keluar pun biasa pakai bedak baby + lipsice nivea tu jer.. hahaha.. mujur kulit muka Dilah jenis tak bermasalah, so setakat pakai bedak baby tu jer xde hal la.. penah dulu belah compact powder dan lipstik ntah sampai berapa tahun tak habis2.. sbb tak digunakan sangat.. pastu ntah hilang ke mana....hahaha...

Tapi kannnn... dalam beberapa bulan yg lepas ni tetiba Dilah terasa nak ber'make up sikit2.. ala.. yg basaic jer la... maybe sebab dah 'berumur' ni kan.. x nak la nampak rupa macam kak limah bila keluar kannnn.. hahaha.. so start dari bulan raya tahun lepas mula la mengumpul barang sikit2.. but no maskara, no eyeliner.. 2 ni memang sampai ke sudah tak reti pakai.. hahaha

5) Suka Bawa Kereta
**gambar dari pakcik google

Ohhhh... yg ni memang my fav... tapiiii.. sejak kawen ni dapat bawak kereta pergi dan balik keje jer... kalau ikutkan Dilah suka bawak kete untuk perjalanan yg jauh.. tak tau nape memang suka sangat la.. dulu siap berangan nak kawen ngan org Kedah sbb nanti nak balik kampung jalan jauh kann..haha..  lagi2  view ke arah utara tu kan cantik2 mcm gunung ganang tu.. perghhh... memang suka sangat la... pelik sangat kannn... tapi bila dah kawen ni dapat org Johor pulak.. dekat jela dgn melaka tu.. so dah ada driver kat sebelah, Dilah jadi co-pilot jer la sambil melayan kerenah anak2... kadang2 time driver tu ngantuk ada gak offer Diri nak tolong drive, tapi mr pilot tak bagi pulakk... sedihhhh... hahaha

6) Penyabar
Kawan-kawan Dilah semua tau Dilah jenis yg penyabar.. cool jer sentiasa.. sampai org wat Dilah marah pun Dilah tak boleh nak marah org tu balik.. tak pandai nak marah org tu.. tahan jer, nangis dalam hati jer.. tapi bila dah kawen ni rasanya tahap kesabaran Dilah betul2 diuji.. dengan anak2 ni betul2 menguji tahap kesabaran Dilah.. rasa selalu jer nak jadi mak ko hijo.. hahaha... tapi kalau ngan kawan2 tetap cool lagiii, masih penyabar lagi...

Ok.. kalau tengok semua perkara yg Dilah gambarkan kat atas ni korang boleh bayang kan tak karakter sebenar Dilah macamana?? Jiwa Dilah mcmana?? Bukan yg ladies type kannnn...
^__^

Fuhhhh.. panjang betul entry arini.. agak2 apa ya tajuk untuk hari esok??
Tunggu ya...

#31dayschallengebyjdtblogger
#jdtblogger




You Might Also Like

6 comments:

  1. alamak samalah jalan laju n tak pandai mekap hehehe

    ReplyDelete
  2. Cik Ila pun baru start nak bermake up. hehehe..

    ReplyDelete
  3. wah bnyak persamaan kita la...yg xsama pasal kucing & kereta tu je...sbb xde lesen lgi..

    http://muslimahsejati96.blogspot.my/2017/01/31-days-challenge-day-5.html

    ReplyDelete
  4. Jalan laju, samalah kita. High five satu kali. Hehe.
    Shad tak suka drive. Hehe. Kalau ada orang offer nak jadi driver bila shad nak pi mana2, memang hari yang sangat best la bagi shad.

    Shad singgah sini dari,
    http://akuvsdiashadhira.blogspot.my/2017/01/6-perkataan-menggambarkan-diri-day-5.html

    Have a nice day and happy blogging! ๐Ÿ˜๐Ÿ˜˜

    ReplyDelete
  5. wahhh... baiknya sis....hhehehe

    jom komen entry wawa plak..

    http://www.wawaashiharaa.com/2017/01/31-days-challenge-by-jdt-blogger-day-5.html

    ReplyDelete
  6. jalan laju, high five sikit! hahhaa. dari sek menengah sampai uni, kawan-kawan tanya soalan yg sama, "asal laju sgt jalan ni?" XD

    *a visit from: http://edrinazulkafli.blogspot.my/2017/01/day-5-6-perkataan-menggambarkan-diri.html

    ReplyDelete