31 Days Challenge by JDT Blogger - Day 9

January 13, 2017


Assalamualaikum


Seseorang yang membanggakan


Alhamdulillah.. Dilah masih bertahan lagi untuk meneruskan cabaran untuk hari ke-9. Ok, tajuk hari ni seseorang yg membanggakan… siapakah seseorang yg dilah sangat banggakan???

Of course la mak Dilah orang yg sanggat Dilah banggakan.. Nama mak Dilah ni Siti Miwah binti Ramtan.. anak-anak panggil emak.. cucu pulak panggil bunda.. so kadang-kadang Dilah pun panggil Bunda jugak.. senang… hehe.. kalau dalam blog ni  bila Dilah cerita pasal Bunda tu maksudnya emak  Dilah la…

Bunda ni anak sulung dari 7 org adik-beradik.. adik beradik bunda ni semua belajar tinggi2, masuk university.. Cuma bunda jer tak dapat masuk U sebab berkorban untuk adik2.. ni biasa kita dengar kan, kalau org baya-baya mak kita ni yg sulung2 banyak sangat berkorban untuk adik beradik dan family. Macam tu jugak dengan bunda.. Lepas tingkatan 5 dapat offer sambung belajar tapi sebab nak tolong atok dilah kerja dan jaga adik-adik, dia tolak offer tu..

Sebenarnya Bunda pun pendam perasaan.. sedih dan terkilan.. sbb adik2 semua dapat masuk U tapi dia tak dapat, bertahun2 dia pendam.. sampai la kitorg anak-anak ni sorang2 dapat masuk U, baru perasaan Bunda tu release sikit.. rasa sedih sangat kannn… tu la pengobanan besar kakak yg sulong kannn..

Bila kitorg dah besar dan masuk U, tinggal adik bongsu Dilah sorang jer yg masih belajar sekolah menengah.. sbb beza umur adik yg bawah dilah dgn yg kecik sekali tu (CIKcu) 8 tahun.. so yg lain kira dah lepas masuk U tp cikcu ni baru masuk sekolah menengah.. masa dia form 3 kot, abah dilah dah pencen.. so dah takde income untuk family.. masa tu bunda amik upah jahit baju.. bunda jadi tailor dah lama dah start dilah darjah 5 lagi.. so untuk tamping pembelajaran cicu tu dgn income jahit baju jer la… abah  dilah pulak keje kilang je dulu, so memang takde pencen…

Nak dijadikan cerita, satu hari tu ada kwn abah ajak join 1 bisnes ni.. bunda pun join.. tapi masa tu buat gitu2 jer la.. tak serius sangat.. bila cicu dah nak habis belajar, bunda pun tekad kena buat bisnes secara serius.. sbb time tu nak jahit baju pun dah tak larat sangat bila kena berjaga malam.. badan tak tahan.. duit simpanan abah pulak makin susut.. so kena la amik kata putus nak buat bisnes betul2..

Bermula dari detik tu Bunda struggle buat bisnes ni..  time tu abah bantu sikit2 jer sbb dia tak minat.. so bunda la yg lebih agresif.. pegi demo sana-sini.. pegi kelas.. abah just tolong angkat2 barang dan teman kan bunda jer… yg lain semua bunda yg buat.. dan keistimewaan bunda ni dia jenis yg peramah dan sangat berani.. memang otak berniaga.. so takde rasa malu2 pun.. kalau org jumpa bunda ni ramai yg ingat bunda ni keje cikgu tau.. hehe..

Bila cicu masuk U, Bunda tanggung semua kos study dia sampai la dia grad tanpa pinjam PTPTN or terima apa2 biasiswa. So memang struggle betul la bunda time tu.. dan time tu bunda buat sorg sebab abah pun dah tak larat nak ikut.. sbb usia abah pun dah lebih 64 thn time tu.. so, makin lama bisnes pun makin berkembang.. downline pun makin ramai…

 
Alhamdulillah, bulan 7 tahun lepas cikcu dah habis study.. tinggal tunggu konvo jer skrg ni.. dan Bunda pulak qualified untuk dapat reward pergi naik Mediterranean Cruise at the age of 60 tahun ni.. bayangkan la pada usia 60 tahun Bunda berjaya bersaing dengan rakan2 dia yg lain yg jauh lebih muda dari dia… tak pernah dia terpikir dapat sampai ke sana pada usia 60thn..

Ni la Bunda yg sangat Dilah banggakan.. semangat kuat dan keberanian Bunda memang dilah sangat kagum… tu baru citer macamana Bunda boleh sukses dalam bisnes.. dalam family pun sama jugak.. biasa la emak kan.. mesti nak yg terbaik untuk anak2.. macam2 pengorbanan yg bunda buat untuk family kitorg..

Ini lah BUNDA Dilah yg sangat Dilah banggakan… I love u bunda…

#31dayschallengebyjdtblogger
#jdtblogger

You Might Also Like

4 komen

  1. semoga bunda dilah deberikan kesihatan yang baik dan dikurniakan rezeki yang halal dan berkat..

    ReplyDelete
  2. Kagum dengan semangat bunda dilah..boleh inspire others..

    ReplyDelete
  3. rindu arwah mak....

    memang inilah pilihan setiap anak :)

    jemput baca dan komen entry wawa
    http://www.wawaashiharaa.com/2017/01/31-days-challenge-by-jdt-blogger-day-9.html

    ReplyDelete
  4. Terbaikk :'))

    http://edrinazulkafli.blogspot.my/2017/01/day-9-seseorang-yang-membanggakan.html

    ReplyDelete