Cerita ibu

Selamat Tahun Baru 2017

January 03, 2017 Ibu Dilah 0 Comments



Assalamualaikum


Haiii semua… Selamat Tahun Baru 2017 Dilah ucapkan pada korang semua..
yess.. dapat jugak taipentry pertama untuk tahun baru ni.. :)


Alhamdulillah, arini hari 1st bekerja untuk tahun 2017 ni.. tapi anak-anak Dilah dah 2 hari bersekolah.. kat Johor ni dah start sekolah hari Ahad tau.. nasib baik la ibu ayah memang cuti 2 hari, so dapat la uruskan anak2 baru masuk sekolah… cerita pasal sekolah nanti kalau sempat dilah buat entry lain yerrr… J
So, apa azam tahun baru ni?? Hmmm.. seperti tahun2 yg sudah, Dilah tak tetapkan azam yg specific untuk setiap tahun.. yg pasti Cuma Dilah akan cuba improve dari segala segi.. semuanya nak yg lebih baik.. boleh kata azam setiap hari jugak ni… antara yg dilah akan focus mcm kat bawah ni..

1) Kewangan
Macam mana manage kewangan sepanjang tahun , monthly expences dan saving.
Alhamdulillah, last year banyak perkara pasal kewangan yg Berjaya diperbaiki.. dan tahun ni pun dah ada plan untuk improve lagi cara pengurusan kewangan family kitorg.. yela, dilah kan ‘Menteri Kewangan’ dalam family.. hehehe..

2) Pengurusan Masa
Kakak Imani dah start sekolah, so pengurusan masa yg betul sangat penting untuk kitorg.. nak uruskan anak-anak sebelum ke sekolah, balik sekolah dan juga persediaan untuk ke sekolah di malam hari.. ehhh.. memang totally berubah la.. dah terasa sepanjang 2 hari semalam.. agak kelam kabut.. so, everyday try to improve yg mana boleh.. still learning…

3) Bab Makanan dan masakan..
Since anak pun dah bersekolah, so dilah plan everyday nak bawakkan bekal untuk kakak dan jugak kitorg pun bawak bekal pergi kerja.. malam pun kena rajin2 masak… hoho.. nampak nau sebelum ni tak selalu masak kannn… kihkihkihhhh…
Then, kami nak amalkan pemakanan yg sihat dan target Ayah wan nak naikkan berat badan.. nak kurangkan stress dan amalkan gaya hidup sihat.

4) Family
Family adalah keutamaan Dilah.. anak-anak makin membesar dan dah bersekolah.. tapi cuti kitorg sabtu ahad manakala anak3 bercuti jumaat sabtu. So hanya hari Sabtu je yg betul2 dapat lakukan aktiviti yg sesuai dgn anak2. So kena plan betul2.. macam tu jugak kalau nak bercuti ke mana2..

5)  Blog ceriteraibu.blogspot.com
Nak rajin2 update blog dan sharing perkara yg baik dgn semua org.. entry lebih ilmiah la kononnya.. doakan ler mood rajin sepanjang tahun yerrrr… hehehe…

6) Perbaiki diri sendiri
Ye.. ni yg paling penting..  bila kita dapat improve diri kita kepada yg lebih baik dan positive, InsyaAllah, perkara lain yg kita buat pun akan menjadi lebih baik.. always think positive. Ni kena buat everyday…

So, azam korang pulak macamana?? Apa perancangan 2017 korang??
"HAPPY NEW YEAR"

               

 

You Might Also Like

0 comments: