Ebook Buku Anak Anugerah & Ujian

April 21, 2017


Assalamualaikum

Bulan April ni merupakan bulan Kesedaran Autism. Bersempena dengan itu, Dilah nak share satu ebook mengenai perjalanan seorang ibu tunggal yg membesarkan anaknya yg menghidap Autisme.. Sedikit informasi mengenai ebook ini;


"Pengalaman ibu, guru, keluarga dan masyarakat yang menghadapi kekeliruan terhadap anak yang mempunyai kelainan berbanding anak normal. Anak berusia 6 tahun dan mempunyai tiga kelainan seperti SPD (Sensory Processing Disorder), Dyslexia dan ciri-ciri Autisme peringkat IQ Tinggi.

Ditambah lagi diagnos Doktor & OT (Occoputional Theraphy) mengesahkan ada kesan traumatik atas anak ini selepas kematian mengejut bapa pada umurnya 3 tahun. Buku ini memberi pendedahan kisah benar bagaimana seorang ibu tunggal berjuang meneruskan kehidupan sehingga ciri-ciri kelainan anak tidak dapat dikesan awal kerana kesibukan mencari rezeki dan anak kelihatan membesar normal seperti kanak-kanak lain sebayanya.

Buku ini juga padat dengan maklumat asas tentang kelainan ini, Apa itu SPD, Dyslexia & Mild Autisme peringkat IQ Tinggi, Tips pendidikan anak istimewa, Rawatan moden, Rawatan syifa, Tanda awal & Teknik mengesan, Gajet; Teknologi yang membantu atau merosakkan dan Punca yang menyebabkan anak kelainan upaya . Saya juga sertakan aplikasi tindakan dan contoh lembaran kerja yang saya gunakan untuk membantu anak.

Di Malaysia, buku ilmiah yang berkaitan kelainan ini sangat kurang di pasaran dan saya ingin berkongsi ilmu dan pengalaman sebenar bagaimana saya melalui situasi ini.

Anda berminat untuk mendapatkan ilmu tambahan tentang kelainan ini? Jom isi form di bawah dan kami akan hubungi anda untuk susulan lanjut."

Isi Kandungan Buku Anak Anugerah & Ujian

Cara mengesan kelainan anak Normal : Disleksia & Sensory Processing Disorder (SPD)

1.     Dari hati
2.     Apa itu Sensory Processing Disorder (SPD) & Disleksia
3.     Tanda Awal dan Teknik mengesan kelainan anak
o    7 tingkah laku normal yang menutup diagnosis awal SPD
o    Ciri-ciri atau tanda awal kelainan
o    Teknik mengesan kelainan anak
4.     Punca anak kelainan upaya
5.     Gajet : Teknologi yang membantu atau merosakkan anak.
6.     Pendidikan anak Istimewa
o    Pendidikan Awal dari Rumah (Sistem kekeluargaan)
o    Pendidikan pra-sekolah
7.     Rawatan
o    Rawatan Moden
§  Pakar Perkembangan Kanak-kanak
§  Occupational Therapy
§  Kelas membaca menggunakan sistem Fonik
§  Aktiviti luar : Martial Arts, Kelas renang, Menunggang kuda & memanah
§  Jenis-jenis Terapi lain
§  Terapi Visual
§  Terapi bercakap & bahasa
§  Terapi Fizikal
§  Terapi Mendengar
§  Terapi Nutrisi
§  Terapi Perceptual motor
o    Rawatan Syifa
§  Amalan doa
§  Terapi mendengar ayat suci Al-Quran
§  Terapi menghafaz Al-Quran
o    Rawatan Tambahan Di Rumah
§  Tips membantu anak memaksimakan kebolehan
§  Aktiviti harian yang membantu meningkatkan potensi anak
o    Senarai Occupational Terapi di Negeri Johor
8.     Rumusan & Penutup
Jika korang berminat untuk mendapatkan ebook ini, anda boleh klik --> SINI

You Might Also Like

3 komen

  1. susah nak detect anak2 yg autism kan.mereka kebanyak sama mcm anak2 yg lain cuma bila di kaji secara terperinci kita boleh dpt tahu anak itu autism atau tak

    ReplyDelete
  2. thanks for sharing kak dilahh. nie info.

    Jom ke Blog Uyul Rosli >>> Uyul Rosli | Blonolog Blogger Picisan

    ReplyDelete
  3. tadi, aida dgr kisah anak autism di radio sinar.
    one of the moms is nila kurnia, dj era dulu kala.
    sebak dia bercerita tentang anak dia yg autism.
    kita kena peka kan dgn anak org lain.
    anak kita sempurna. anak autism ni perlu perhatian.
    diorang different. special.

    ReplyDelete