Aktiviti bersama family,

Riadah Petang di Tasik UTM

May 09, 2017 Ibu Dilah 12 Comments


Assalamualaikum

Minggu ni minggu kakak Diyana exam.. so dari last week dah start study.. tapi bila weekend bagi kakak Diyana relax sikit.. kesian asyik study jer kan.. dia pun dah tau kalau weekend jer mesti keluar jalan2.. Ikut perangai Ayah Wan betul ni.. cuti mesti nak keluar berjalan.. hahaha

Takpela kita layankan jer la kan.. this week bawak anak-anak pegi jogging jer.. tu pun dah buat diorg happy sangat... mana tak nye, dah bape minggu ckp nak gi jogging tapi cuaca tak menentu.. time plan nak pegi pagi, time tu hujan.. bila tukar plan pegi petang, petang hujan pulak.. sudahnya tak pegi2...


So hari sabtu lepas, dah petang tu tgk cuaca elok jer... cepat2 cakap kat anak-anak pukul 5.30 kita keluar jogging.. bukan main suka lagi diorg... kali ni bawak gi Tasik UTM je.. dekat sikit.. nak pegi Hutan Bandar Mutiara jauh sikit.. kena gerak awal kalau nak ke sana...

Dah keluar baru teringat sport shoe Dilah lupa nak bawak.. sudahnya budak2 tu jer yg beriadah.. memang kakak dan abang lari bersungguh2 sampai tinggal kitorg.. Dilah pulak follow si kecik fattah anas tu.. ehh.. budak tu nama je kecik, tapi lari laju jugakkk.. sudahnya Dilah pun berlari sama kejar dia.. hahaha..


Lepas dah round 1 tasik, kitorg relax2 kat tepi tasik sambil tengok itik.. kebetulan ada pengantin tengah buat photoshoot kat situ.. tengok jer la diorg ngan photoshoot ngan pengapit diorg.. kat situ jugak ada org memancing.. asyik duk baling joran jer pastu terus tarik.. xde pun dapat ikan.. umpan lak guna ikan palsu tu.. si kakak siap tanya "nape org tu guna ikan tipu ibu?? mcmana ikan nak mkn umpan dia kalau mcm tu.. kat mana dia letak ikan dia??" byk betul soalan dia sampai org tu dengar tersipu2 malu... haha


Kalau bawa anak-anak berjalan kat UTM ni mesti teringat kenangan study kat UTM ni dulu.. 15 tahun lepas Dilah mula jejak kan kaki ke UTM ni.. tahun 2002 dan grad 2006.. Ayah wan pun selalu tunjuk dan bagitau kat anak-anak yg ibu diorg ni dulu study kat sini.. siap Dilah tunjuk kat mana fakulti Dilah.. Fakulti Kejuruteraan Mekanikal.. tapi bangunan dah banyak yg berubah... tapi macam area tasik ni tak banyak yg berubah kecuali penambahan toilet awam dan peralatan beridah..



Tengok tu abg faris dan adik fattah anas bukan main lagi dia nak exercise dgn kemudahan beriadah yg terdapat kat area tasik tu.. semuanya diorg try tauuu.. dilah pun exercise jugak sikit2.. tp lebih kpd perhatikan anak2 jer.. sbb risau tgk diorg nak cuba macam2 bahaya kannn...




Alhamdulillah.. bawak anak-anak beriadah mcm ni pun diorg dah happy dah.. x perlu keluarkan kos apa2 pun.. cuma luangkan masa kita untuk melayan anak-anak semasa bercuti.. ganti semula masa yg tak dapat kita layan mereka semasa hari bekerja kan...

Esok cuti.. nak pegi mana pulak ya??? Kakak dah tanya dah malam tadi.. hihi


You Might Also Like

12 comments:

  1. Replies
    1. datang la kak.. best jugak kat sini.. boleh bagi ikan makan.. ada itik.. depan sikit ada rusa...

      Delete
  2. good luck kakak untuk upcoming exam ni. semoga dapat jawab dengan tenang.

    bestnye dpt riadah dekat tepi tasik. dekat tempat belajar lagi tu. dekat tempat ana ni ada satu tp memang full setiap weekend. sampai dekat luar tepi highway orang parking. dah setahun nk ke sana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq ana.. budak2 ni mmg suka pegi riadah kat tempat2 mcm ni.. jimat pun jimat kan.. tp kalau tempat full sgt susah nak cari parking tu leceh jugak kannn

      Delete
  3. assalamualaikum dilah..tu la kekadang lalu jer x pernah nak singgah pun...
    ** Mama Maszull

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumslm mama.. sekali sekali boleh try singgah kat sini mama.. bawa cucu mama mesti dia suka.. hehe

      Delete
  4. Salam ziarah dilah...

    Seronoknya...anak2 bawak ke tempat yg diorg boleh main lari sana sini pun dah happy sangat kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumslm pn hazel. betul tu.. tempat yg bebas dia bermain dan berlari mmg la tempat fav budak2 kannn..

      Delete
  5. seronoknya dapat keluar jog.airah punya plan nak jog selalu kelaut haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni kalau anak2 tak gigih ajak maknye pun kelaut jugak airah.. haha

      Delete
  6. Bestnya. Sebenarnya anak-anak kalau dapat keluar mana-mana pun dah seronok kan kak? Kita pun rasa seronok sekali.

    #TheRealBloggerMak

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu mak.. diorg bukan tau tempat tu mahal ke murah.. yg dia tau nak happy2 jer kan..

      Delete