contest,

Tips Hias Rumah Untuk Hari Raya

June 08, 2017 Ibu Dilah 6 Comments


Assalamualaikum

Dah masuk minggu kedua kita semua berpuasa. Macamana persiapan hari raya korang? Dah selesai ke shopping baju raya utk 1 family?? Hahaha.. selagi tak raya selagi tu tak siap kan. Selain persiapan baju raya & kuih raya..  rumah pun mesti kita nak kemas-kemas jugak.. alih-alih perabut untuk dapatkan mood hari raya tu kan..

DEKORASI HARI RAYA
Actually Dilah dah plan nak ubah susun atur sofa di ruang tamu. Semestinya bila Hari Raya kita nak nampak satu kelainan dari kebiasaan kan.. ubahsuai ni akan Dilah lakukan seminggu/2 minggu sebelum kedatangan hari raya. 

Selain daripada tu Dilah akan menambah sedikit perhiasan di dinding untuk menaikkan seri ruang tamu tu juga. Perhiasan pilihan Dilah pastinya yg simple dan tidak terlalu serabut. Lagi-lagi dengan 3 org anak kecil, pastinya Dilah ambil langkah selamat dengan tidak meletakkan barangan yg boleh mendatangkan bahaya kepada anak-anak.

TIPS DEKO
Dilah bukan lah orang yg layak untuk share tips deko ni sebab rumah Dilah pun deko simple-simple jer.. yg penting sedap mata memandang dan keadaan tu selesa untuk semua org.

- Ubahsuai susunatur perabut.
Macam Dilah cakap tadi, untuk mendatangkan mood hari raya tu, kita perlu ubahsuai sedikit susunatur perabut. Perubahan susunatur perabut ni akan memberikan impak yg sangat besar tau sebab kebiasaannya focus utama bila seseorang tu masuk ke dalam rumah pastinya akan melihat perabut kita dulu. Walaupun jiran atau family dah biasa datang rumah kita, tapi bila kita melakukan sedikit perubahan susunatur tu, orang akan terus perasan.

- Meminimakan dekorasi perhiasan -Simple dan kemas
Anak-anak Dilah masih kecil-kecil lagi dan mereka sangat aktif bermain dan melakukan apa-apa aktiviti. Jadi seboleh yg mungkin Dilah akan meminimakan dekorasi di rumah. Kurangkan meletakkan perhiasan yg boleh mengundang bahaya.  Dan Dilah sendiri tidak gemar kepada perhiasan yg sarat di dinding dan ruang tamu.. Rasa serabut mata tengok benda kecik-kecik banyak2.. hehe..

- Pemilihan warna tema
Tetapkan warna tema untuk sesuatu ruang. Apabila warna tema telah ditentukan, lebih mudah untuk mendekorasi ruang. Boleh mix and match kan barang sediaada dengan warna tema. Penambahan bantal sofa dengan warna kontra atau carpet dengan warna kontra dapat menaikkan seri sebuah ruang




BARANGAN IDAMAN DI LAZADA


Memandangkan carpet di rumah Dilah ni dah ‘old fashion’ dan juga sudah agak kusam.. makanya Dilah nak mencari carpet baru.. dah 2 thn dah nak beli tapi tak terbeli-beli.. haha.. Dilah berkenan dgn design-design modern mcm gambar bawah ni.. kat Lazada pun ada jual tau..

Selain tu Dilah nak beli kipas syiling jugak. Hall rumah Dilah ni bersambung dengan ruang makan. Tapi kipas ada dekat area ruang tamu jer.. so kat ruang makan tu memang panas la tak berangin.. discuss dengan Ayah Wan nak beli kipas pasang kat dining area tu.. dia dah setuju.. so usha kat Lazada ni pun ada offer jugakkk.. yeayyy..



Lastly nak beli shelving untuk letak kat ruang tamu jugak.. boleh letak frame gambar.. gambar dah cuci tapi takde tempat nak letak.. haha.. so boleh buat deko yg baru..



Ehh.. kalau korang nak cari barang untuk dekorasi rumah, boleh terjah kat Lazada Malaysia tu.. skrg ni ada  Marhaban Ya Ramadhan By Lazada dan Riang Ria Raya Sale yang menawarkan potongan harga sehingga 90%  dari 19 May sehingga 30  June 2017. Jadi jangan lepaskan peluang untuk shopping di Lazada ya..


http://www.lazada.com.my/riang-ria-raya/?offer_id=7505&affiliate_id=153085&offer_name=MY+Ramadhan+2017_157511&affiliate_name=http%3A%2F%2Fwww.ceriteraibu.com%2F&transaction_id=1023c36903fd2d6a9e5c76af3e7cb7&offer_ref=_xxmo0000000at0000


You Might Also Like

6 comments:

  1. Ana pun selalu try and error tukar kedudukan perabot tu.

    Good luck dilah :)

    ReplyDelete
  2. Shelf tuh nampak menarik !
    Nona buat 5S, xde nak beli baru sangat~
    Meh singgahhhh ~

    http://nonasani.blogspot.my/2017/06/amalan-5s-semasa-deko-deko-raya.html

    Goodluck eh !

    ReplyDelete
  3. nice tipss. thank you for the sharing :D salam perkenalan dan jemput datang ke blog saya :)

    ReplyDelete