#teamrayamelaka,

Raya 2017 :: 1 Syawal #teamrayamelaka

July 07, 2017 Ibu Dilah 6 Comments


Assalamualaikum

Ya Allah.. gigih nak cari mood nak update cerita pasal raya tahun ni.. bukan apa, nak edit dan pilih gambar tu yg amik masa. walaupun gambar xdelah banyak sangat2.. tapi nak cari gambar yg elok sikit tu payah.. ada jer yg aksi2 yg tak berkenan dihati.. hahaha..

Okla. Dilah mulakan dengan cerita sebelum raya dulu la. kitorg balik melaka hari Jumaat tu. Alhamdulillah, jalan smooth sangat. tak jem langsung. balik2 dah ada tugas yg menanti Dilah. Seperti tahun-tahun sebelum ni, tugas utama Dilah adalah mengayam ketupat. Dalam adik-beradik cuma Dilah dan kakak Dilah jer yg tahu mengayam ketupat. Tapi Dilah lebih expert sikit.. haha.. dan kakak Dilah tu pulak biasa ditugaskan untuk masak lauk2 sebab dia pandai masak. So tu sbb la tugas menganyam ketupat ni diberikan kat Dilah dan Bunda pun kadang2 bantu2 anyam jugak.

Di sebabkan masa sampai tengahari tu daun ketupat belum ada lagi, so Dilah tolong la sediakan bahan-bahan untuk masak berbuka dan juga untuk masak lauk raya hari keesokannya. Start lepas magrib jer dan lepas berbuka semua, baru Dilah mula menganyam ketupat bersama-sama bunda. Malam tu memang tido lambat. kalau nak ikutkan, nak menganyam ni takde la lama sangat, tapi disebabkan daun ketupat tu yg pendek so amik masa jugak la nak kena adjust banyak kali. tu belum kata tetiba daun tu koyak sbb terlebih tarik.. hahaha..


Ok. next cerita pasal raya pulak. tahun ni semua adik-beradik dapat beraya bersama di rumah Bunda. tapi sayangnya kitorg tak dapat nak amik gambar raya bersama2.. family kecik Dilah pun mana yg sempat jer amik. mana taknye, budak2 ni asyik hilang jer.. lagi2 si kakak tu cukup payah nak diajak bergambar skrg ni.. ada jer buat muka bila ajak bergambar.. geram betul ibu tauuuu... grrrrr.. 







Gambar ni masa dah pergi beraya rumah atok sedara sebelah petang.. time ni kakak dah tak pakai tudung dah.. tengok la tu rupa dia bila diajak bergambar... sabar jer la mak dia tengok perangai anak dara sorang ni tauuu...



Kasi chance ibu ayah bergambar berdua pulak.. hahaha.. tapi sayang dah siap amik gambar baru perasan seluar ayah wan tu bergulung.. sbb baru balik sembahyang kat masjid depan rumah atok sedara ni.. hahha..




Adik beradik Dilah ada 5 org semuanya. Yang sulung lelaki then 4 org berderet perempuan. Dulu lepas bunda berhenti meniaga kantin sekolah sebab pregnant adik Dilah yg last tu, lepas tu bunda amik tempahan jahit baju. Bayangkan la anak perempuan ramai kan.. so kena la belajar jahit baju sendiri.. dapat la jimat sikit..

 dari kiri Angah, Pipi @ Fiza @ auntie zaza (adik bawah dilah), Dilah, Fiqa @cicu (adik bongsu)


 Yang ni semua adik beradik ada. Along pun baru sampai.. beriya bunda menyusun kedudukan kitorg untuk menutup badan diorg yg berisi.. hahaha

Yang ni bunda dan abah bersama anak-anak perempuan.

Alhamdulillah.. hari raya pertama tu kitorang dapat beraya 7 buah rumah atok2 sedara, adik-beradik bunda dan juga last rumah Angah.. meriah rasa bila dapat beraya berkonvoi 7-8 biji kereta. haha.. tu belum cerita yg anak-anak buah Dilah ni semua sibuk nak naik Hilux pakcik Dilah.. masing2 nak duduk belakang.. then malam konvoi beraya rumah pakcik Dilah yg ada Hilux tu jugak.. masing2 teruja nak raya rumah pakcik sbb nak mandi kolam.. ni mmg acara tahunan tiap2 kali beraya.. memang acara yg ditunggu2 anak buah Dilah.. hahaha..

Raya ke 2 tu petang dah gerak ke rumah atok ayah wan di air itam, muar. 3 Syawal pulak balik ke sedenak rumah MIL. 2-4 syawal tak beraya sangat dan Dilah pun demam 2 hari..  Next nanti sambung cerita 5 Syawal dan 7 Syawal pulak..

You Might Also Like

6 comments:

  1. Muka kakak muka terpaksa bergambar. Comel je tgk.

    Ana br tahun ni reti anyam ketupat. Tp ketupat sate je pun. Terkial2 juga lah nk habiskan seikat tu. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. si kakak tu memang terpaksa pun ana.. tu yg masam jer muka.. haha..
      xpela ana.. lama2 nanti tau la buat ketupat yg lain jugak.. paling senang memang ketupat sate.. tp isi sikit nanti.. hehe

      Delete
  2. selamat pagi kak dila. weyhhhhh geramnyaaa tgk kak dila. kulit flawless betul. apa rahsia?
    Uyul Rosli | Blonolog Blogger Picisan

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai uyul cantikkk.. ala.. xde la flawless mana kulit akak... tu effect camera jer tu.. haha

      Delete
  3. Wah....sweetnya raya sedondon family dilah...seronok tengok

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq SA.. biasa mmg cari baju dondon2 utk 3 hari.. seronok tgk pakai baju dondon2.. haha

      Delete