JJCM Di Langkawi | Laksa Ikan Sekoq

December 19, 2017


JJCM Di Langkawi | Laksa Ikan Sekoq – Assalamualaikum.. Sambung lagi cerita anniversary gateaway ke Langkawi aritu.. kali ni nak share pasal Jalan-jalan cari makan pulak.. Hari kedua tu kitorg JJCM ke Laksa Ikan Sekoq tepi Airport.. Dilah memang dah aim nak gi sini sebelum datang Langkawi.. nasib baik la dapat pegi jugak..

Lokasi

Nak pegi ke Laksa Ikan Sekoq ni senang jer. Korang just waze jer Laksa Ikan Sekoq tepi airport, waze akan terus bawak ke situ.. Kat situ ada beberapa gerai/food truck. Gerai ni kalau dari Pantai Chenang yg 1st sekali tapi kalau dari Kuah dia jadi yang last sekali.. Dari bandar kuah tu perjalanan dalam setengah jam jugak untuk sampai ke sini..

Kalau korang tak sure jugak gerai yang mana satu, gerai ni yang paling besar sekali antara banyak2 food truck/ gerai kat situ.. Sebab ada kerusi meja pun banyak kan sampai ke bawah dekat ngan pantai tu.. Pastu ada signboard macam dalam gambar tu.. senang sangat la nak tau betul ke tak kan…



Walaupun orang ramai, tapi InsyaAllah tempat duduk mencukupi.. mula-mula masa sampai tu tengok tempat duduk agak full kat atas tu..


Rupa-rupanya bawah tu yg nak ke pantai pun masih ada tempat duduk lagi.. lagi la best dekat ngan pantai kan, dapat angin pantai.. View pun cantik jer sebab dah petang kan.. redup jer.. Cuma budak2 jer la kejap2 nak turun ke pantai tu..

Menu makanan yang dijual


Ada jual Laksa Ikan Sekoq jer ke kat sini?? Eh tak la.. makanan lain pun ada jugak seperti pasembor, cucoq udang, char kuey teow, ball2 nuget2.. tapi menu special nya dah tentu la laksa ikan sekoq yg viral sangat tu.. nasib baik kitorg sampai awal sikit dalam kul 5.30 mcm tu, sempat la lagi order laksa ikan sekoq tu.. lepas dari kitorg ikan sekoq tu dah habis.. tinggai laksa ja…



Sedap ke idokkk??


Bagi kitorg laksa ikan sekoq tu memang sedap.. kuah laksa tu memang sedap tapi Dilah tak berani nak makan banyak2 takut ‘angin’ sbb Dilah ni kan tengah pregnant, risau betul kalau kena ‘angin’ ni.. karang sepanjang hari perut tak selesa..

Cucoq Udang tu pun best jugak.. rangup2 lawan kuah kacang tu.. memang sedap.. Dilah memang suka makan Cucoq Udang ni.. hehe

Tapi sorry to say, char kuey teow tu tak sedap.. SIL Dilah pun cakap yg sama.. rasa dia pelik sikit.. kitorg x abis makan pun.. nasib order 1 jer.. Pasembor pun just boleh la.. tak berapa jugakk.. tak tau la sebab kitorg jarang makan pasembor ke apa, tp memang kureng rasanya.. ni just review dari Dilah dan family Dilah yg rasa tau, mungkin tekak korang rasa best.. rasa tu kan subjektif kannn..

Harga makanan

Dari segi harga pulak, okla, kira berpatutan.. Laksa Ikan Sekoq tu RM 6 sepinggan, cucur udang RM5 1 set (ada 3 keping cucur) yg lain2 tu tak sure harganya.. tak perasan pulak.. total kitorg makan aritu RM40.

 Layan sunset.. padahal time ni baru pukul 5.30 ptg.. haha

Kat pantai ni sebelah sana sikit ada tempat naik kuda..

Tarikan lain di kawasan gerai ni ada tempat naik kuda kat pantai bawah tu.. so sambal-sambil makan tu boleh la tengok orang naik kuda.. harga tak pasti pulak sebab kitorg tak turun sampai kawasan kuda tu.. just tengok dari jauh jer..


Hurmm.. rasanya itu jer kott… oh ya, lagi satu pekerja kat situ agak peramah jugak lagi2 yg tukang buat cucur ngan laksa tu.. kita tanya2 pun dia jawab ramah jer.. mungkin dah biasa kena interview ngan customer kan.. hehe

OKla.. tu jer kot review Dilah untuk JJCM ke Laksa Ikan Sekoq ni.. So far puas hati..


You Might Also Like

3 komen

  1. Seronoknya makan-makan sambil layan view pantai dekat tepi tu. Lagi2 bila ada angin kan.

    Masa ana ke sini dulu tak banyak gerai tepi jalan ni. Ada 2 je. Sekarang nampak lagi meriah. Rasa rindu pula nak jalan2 g langkawi.

    ReplyDelete
  2. Teringin nak pegi lagi langkawi..banyak belum teroka kat sana..

    ReplyDelete
  3. Adui.. Lama betul tak makan laksa.. Macam nak cari laksa je petang nie..

    ReplyDelete