Sambal Goreng Tempe : Makanan Orang Jawa

January 09, 2018


Sambal Goreng Tempe : Makanan Orang Jawa | Assalamualaikum.. Siapa suka makan sambal tempe @ sambal goreng jawa? Actually sambal goreng jawa ni ada banyak jenis kan.. ada jenis yg berkuah santan, ada jenis berkicap dan agak kering, ada jenis sambal goreng tempe yg letak petai tu (jenis sambal merah la) ada jenis sambal tempe kering (yang boleh tahan lama). Banyak jenis kannnn.. 


Kalau Dilah suka jenis yg sambal goreng jawa yang berkuah santan tu.. Rasanya yang ni jenis yang asal. Yang ni memang setiap tahun Bunda akan buat time raya. Atau pun time kenduri ke biasanya sambal goreng ni merupakan salah satu jenis lauk dalam nasi ambeng.. jenis yang bersantan ni memang resepi asal yang diletak dalam nasi ambeng.. 


Lagi satu Dilah suka jenis sambal goreng tempe kering.. Kalau ikut resepi ORI dia, arwah nenek Dilah ajar dulu ada 17jenis bahan untuk buat sambal tempe kering ni.. Salah sorang makcik Dilah memang rajin buat resepi asal nenek Dilah ni, kebiasaannya time raya la.. Dilah suka sambal goreng tempe kering ni sebab ianya boleh tahan lama. Berhari2 tau.. Kalau style yang Bunda buat tak kering sangat dan xdela sampai 17 jenis bahan.. Dulu tiap kali bulan puasa mesti Bunda buat banyak2 untuk anak-anak makan dan siap bawak bekal sorang satu tippuware bawak balik asrama.. haha.. sampai la awal2 kawen dulu pun masih buat macam tu jugak..

Last week Dilah kan busy sangat sebab baru minggu pertama persekolahan kan.. Rasanya korang pun sama busy jugak kan.. Anak mula naik sekolah ni banyak la sikit kerja.. Dengan nak uruskan barang-barang sekolah, beli buku, balut buku.. Then nak arrange masa anak-anak pulak, biasakan diorang tido awal, bangun pagi kena siap kan anak-anak pergi sekolah. Bekalnya lagi.. memang super busy la nak handle 3 org anak tu..

Dilah 3,4 hari tido pukul 2 pagi sebab siapkan balut buku sekolah anak.. Dilah ada cerita di SINI. Nasib la baru sorang anak jer yg sekolah rendah.. Itu pun dah banyak sangat nak balut buku. Sekolah keb ada 17 buah buku teks & aktiviti. Buku tulis sek keb & agama ada dalam 20 buah. Then ahad aritu dapat buku sekolah agama pulak ada dalam 7 buah kot.. yg ni Dilah pun baru tahu so x sempat nak balut lagi.. 

Sudahnya tiap2 hari tido lewat sangat.. Then tido 2 jam terjaga then susah nak tido semula.. Ya Allah.. memang letih sangat la rasanya tak cukup rehat.. Dilah ni memang jenis kalau dah penat sangat lagi susah nak tido.. memang nasib la bermata panda tiap2 ari pegi kerja.. lagi2 tengah pregnant ni kan.. memang letih sangat2 la..

Ada satu malam tu Dilah tak boleh tido.. masa tu dah pukul 2 lebih.. tetiba terbayang sambal goreng tempe kering yg macam Bunda buat tu.. Ya Allah.. lagi tak boleh tidoo dibuatnya.. Siap terbayang2 Dilah masak sambal tempe tu.. kahkahkah.. melampau sungguh kan.. Sudahnya keesokan hari nya Dilah tekad beli tempe untuk buat sendiri..


Ini la hasil nya.. hari Ahad aritu pagi-pagi Dilah dah masuk dapur untuk masak sambal goreng tempe kering ni.. dapat la 1 tippuware besar jugak.. sedap ratah macam tu sahaja.. si Fattah Anas tu pun pandai makan jugak sambal tempe ni.. Kalau kat luar ada jugak orang jual kan, tp biasanya yg dijual kacang  jer lebih.. tempe & bilis ada la seketul dua.. ni buat sendiri lebih tempe dan bilis.. memang puas hati sangat.. senang sangat rupanya..

Korang nak resepinya tak? Nanti next entry Dilah share ya…


You Might Also Like

5 komen

  1. sedap tempe ni...siapa tak makan tempe rugi ar..

    ReplyDelete
  2. sedapnya.. cikyan suka tempe... sedap !!

    ReplyDelete
  3. rasanya bukan orang Jawa pun minat makan ni macam saya la..sedap nampaknya

    ReplyDelete