Cerita Raya Kami #TeamRayaJohor

June 29, 2018


Cerita Raya Kami  #TeamRayaJohor | Assalamualaikum.. Alhamdulillah, hari ni dah masuk 15 Syawal. Bermakna dah 2 minggu kita menyambut bulan Syawal kan.. So mari la update cerita pasal raya dulu sebelum cerita-cerita lain yang dah basi tu.. hahha..

Tahun ni turn beraya di rumah mertua Dilah di Felda Bukit Batu, Sedenak. So tak jauh la dari rumah Dilah, dalam setengah jam jer dah sampai kalau ikut highway PLUS dan TAK JEM!! Kalau lalu jalan dalam dalam 45min jugak nak sampai.. yg syoknya, rumah MIL Dilah ni exit Tol Sedenak tu je terus sampai.. dalam 1km jer dari tol tu.. dekat kannn..

Memandangkan plan asal Ayah Wan masih bekerja lagi hari Khamis tu, jadi kami plan balik Sedenak malam raya.. tapi last minute Ayah Wan tak jadi keje hari Khamis, so dapat la gerak pagi khamis tu ke Sedenak. nak gerak malam rabu tu dah boleh agak mesti jem kawww2 punya.. haha..

Beraya di Sedenak sangat simple.. Lauk raya pun simple jer sbb kat situ tak xde sape yg akan datang mengunjung di pagi raya.. cuma family kitorang jer.. xde sedara mara lain.. jadi masak simple-simple jer.. tapi menu wajib ada paru goreng. Dilah tak makan paru pun.. tapi di kalangan adik-beradik MIL Dilah ni memang paru goreng MIL paling diorg suka.. so masak la banyak sikit..


Suasana di pagi raya meriah dengan suara anak-anak kami.. tahun ni semua adik-beradik Ayah Wan ada kecuali Kak Long jer tak dapat cuti raya. Kena bertugas sehingga raya ke-3. Kalau ada mesti bertambah meriah dah kecoh dengan suara budak2.. ni yg ada 5 org pun dah cukup kecoh.. haha..

Macam biasa  di pagi raya, aktiviti bersalaman memohon maaf selepaas menikmati juadah raya.. Memandangkan KakLong tak de,  so Ayah Wan la yang mulakan aktiviti salam-menyalam ni sbb dia anak yg kedua.. dan diikuti Dilah dan yang lain-lain.. Anak-anak pulak biasa la ada yg tak nak bersalam.. malu-malu, tak tau nak cakap apa.. ragam budak-budak kan.. tapi duit raya nak.. haha

Kakak malu-malu.. haha

Abg Faris mcm biasa la ada jer ragam dia.. haha

Lastly mesti la ambil gambar family.. ambil gambar 1 family besar, family kecik, dan gambar anak2 tu memang wajib la..



My small family :)

Adik beradik Ayah Wan. tak cukup sorang, Kak Long keje

Ibu with my only anak dara.. haha

Ayah Wan with the boys.. 

Selesai bergambar, kami beraya di rumah jiran sebelah sekejap.. selepas tu terus gerak ke rumah MakLOng di Felda Linggiu, Kota Tinggi pulak. perjalanan dalam 30-40 min. Dalam kul 3 petang kitorg gerak balik Sedenak semula.. kemas-kemas barang untuk balik beraya di Melaka pulak. Dalam kul 5.30 ptg kitorang gerak dari Sedenak. tak terus balik Melaka tau. singgah Air Itam Muar dulu rumah atok Ayah Wan..

Pukul 9 malam baru gerak ke Melaka. Perjalanan dari rumah atok Ayah Wan ke rumah mak Dilah ni dalam 45min.. tak jauh mana pun.. jalan straight je lalu Lebuh AMJ tu, tapi kena redah 15 traffic light.. tu yg jadi lambat. lagi-lagi raya ni banyak kereta kan.. Sampai Melaka dekat pukul 10 malam..


Masuk jer rumah Bunda.. wahhh.. nampak lain sangat sbb Bunda dah pasang wallpaper kat dinding rumah tu.. then dah tambah sofa dan meja makan baru.. so memang nampak lain sangat la.. Pastu duduk2 jer Bunda terus suruh amik gambar dulu.. hahaha.. nasib baik masih pakai baju cantik lagi kan.. so berphotoshoot la kejap di malam hari.. walaupun dengan muka pucat lesi.. boleh la jugak.. ada jugak la gambar kenangan raya di rumah Bunda.. haha


Okla. tu je citer raya pertama kitorg.. kalau rajin Dilah sambung citer raya ke 2 dan ke 3 nanti.. citer raya korang macamana pulak??

You Might Also Like

8 komen

  1. Saya pun #TeamRayaJohor hehehe...

    ReplyDelete
  2. lorhhh...sedenak jugak ke..sama geng dengan pakcik Mat Gebu la ni..hihihi

    ReplyDelete
  3. Selamat hari raya Dilah!

    Cantik combination color hijau & biru tu..like sangat2

    ReplyDelete
  4. Oh, paru..g nenek sy, x makan camtu plak. Mkananya, x menu wajib la...sedap gak paru...tiba rasa nak makan paru lak skrg..ehehee

    ReplyDelete
  5. masih meriah :)

    selamat hari raya :)

    Harap sudi join segmen ejulz :)

    http://ejulz.blogspot.com/2018/07/segmen-tambah-duit-dengan-kerja-partime_1.html

    ReplyDelete
  6. ain pon geng #teamrayajohor .hehhee..

    ReplyDelete