Resepi Mudah Ayam Goreng Crispy Ala-ala KFC

October 16, 2018

Resepi Mudah Ayam Goreng Crispy Ala-ala KFC | Assalamualaikum. Dah lama Dilah tak share resepi kan.. arini nak share resepi yang mudah sangat guna 3 bahan sahaja dan cara sangat senang.. Biasa lah, Dilah biasa share resepi mudah-mudah je kan.. Lagi best ayam goreng crispy ni memang Ayah Wan dan anak-anak suka sangat.. ok jom kita tengok bahan-bahannya.

AYAM CORENG CRISPY ALA-ALA KFC

Ayam Goreng Crispy Ala-ala KFC

Bahan-bahannya

Ayam (6 bahagian)
Tepung Serbaguna Bestari - Pedas
Air

Gambar google - Tepung Serbaguna Bestari perisa pedas

 Cara penyediaan:

1. Bancuh 5 sudu besar tepung bestari pedas dengan sedikit air dalam mangkuk. Air tu agak-agak je letak supaya bancuhan tepung tu tak cair dan tak terlalu pekat. pandai-pandai la korang adjust ye..

2. Perap ayam dalam bancuhan tepung tadi sekurang-kurangnya 10 - 15minit.

3. Panaskan minyak dalam kuali untuk menggoreng.

4. Golekkan ayam yg telah diperap tadi ke dalam tepung bestari yang tidak dibancuh sehingga rata.

5. Masukkan dalam minyak panas. Goreng sehingga keemasan. Pastikan sebelah dah garing sikit baru balikkan ayam tu ye. baru cantik crispynya nanti..

6. Siap.. Sedia untuk dimakan!

Perap ayam dalam bancuhan tepung serbaguna bestari pedas selama 10-15minit.

Golek-golekkan ayam yang telah diperap dalam tepung bestari yang tidak dibancuh pula.

Goreng ayam dalam minyak yang panas sehingga keemasan. Api jangan terlalu besar..

Ayah wan suka sangat ayam goreng crispy ni.. Rasa ayam goreng ni sedap dan pedas. Anak-anak Dilah tak berapa makan sangat kalau digoreng macam ni sebab terasa pedasnya.. Untuk anak-anak biasanya Dilah amik bahagian isi tu sahaja potong nipis then buat step macam atas ni jugak. Kalau guna isi ayam buat macam ni diorang makan pulak.. Buat ala-ala popcorn or isi ayam crispy yg biasa jual RM7 tu. padahal sama je goreng ayam guna tepung bestari pedas ni.. haha.. ikut jer la mana anak-anak suka kannn..

OKla.. senang sangat kan buat ayam goreng crispy guna tepung bestari ni. korang try la ye..

SELAMAT MENCUBA!

You Might Also Like

17 komen

  1. nieyl pun guna tepung yg sama..:)

    ReplyDelete
  2. tepung bestari mmg kena sentiasa ada dlm stock

    ReplyDelete
  3. ramai yang guna tepung bestari ni kan, kat speedmart ada jual hehe :)

    ReplyDelete
  4. Memang tepung bestari ni je yang buat ayam tu goreng mcm ayam goreng kfc.
    Dah cuba tepung lain, tapi tak berapa menjadi..

    ReplyDelete
  5. Tak pernah pakai lagi tepung bestari ni..tapi ada hajat nak beli banyak kali bila lalu rak dia kat pasaraya..nanti kalo betul2 nak goreng ayam baru beli..bole tiru resepi ni..hihi

    ReplyDelete
  6. menawan menarin nak satu ya hehehe

    ReplyDelete
  7. biasa guna tepung bestari biasa aje. yanh pedas ni terasa pedas bagi anak-anak.
    Janji Kita

    ReplyDelete
  8. hai,jemput join segmen saya!

    https://nasuha-itsmyessay.blogspot.com/2018/10/segmen-saya-nak-buku-free-by-cuya.html

    ReplyDelete
  9. Ana pun suka guna tepung bestari tu dilah. Ayam jadi rangup dan sedap. Habis ratah mcm tu je. Hehe

    ReplyDelete
  10. senang dah ada tepung siap ni...ayam pun dah rasa macam kat kfc

    ReplyDelete
  11. Cik Ash selalu gak buat guna tepung bestari makan dia x ingat hahaha licin

    ReplyDelete
  12. Sedapnya.. dah lama tak makan

    ReplyDelete
  13. tepung bestari ni memang sedap! rumah sha sentiasa ada tepung ni

    ReplyDelete
  14. Tepung Bestari ini memang ada kat rumah.. mudah bila nak goreng ayam.. goreng tempe pun sedap..

    ReplyDelete
  15. nak cari lah tepung bestari jimat lah sikit takyah beli kfc

    ReplyDelete