12 Tempat Menarik Bawa Anak-anak Bercuti di Musim Cuti Sekolah beserta Harga Tiket



12 Tempat Menarik Bawa Anak-anak Bercuti di Musim Cuti Sekolah beserta Harga Tiket | Assalamualaikum.. Sudah masuk minggu keempat cuti persekolahan. Biasanya musim cuti sekolah ni, ibubapa ambil peluang bawa anak-anak pergi bercuti. Mungkin juga ini percutian setahun sekali bagi anak-anak. Dah alang-alang cuti sekolah kan, berjalan jauh sikit pun tiada masalah. Boleh la bercuti 2,3 hari kan..

Namun begitu, ada juga yang masih berkira-kira nak bawa anak bercuti ke mana. Maklum la, persiapan untuk naik sekolah tahun hadapan harus disediakan juga. Apa-apa pun, pastikan bajet percutian masih dalam kawalan.

Tips Memilih Tempat Percutian Sekeluarga
1) Rancang percutian lebih awal sekurang-kurangnya 4 bulan sebelum percutian agar kita boleh tahu anggaran bajet yg akan digunakan.
2) Buat tabung percutian dari awal tahun. So bila hujung tahun tabung dah penuh, boleh la pergi bercuti gembira tanpa berkira-kira sangat.
3)  Tempat percutian haruslah sesuai untuk semua ahli keluarga atau paling tidak pun mestilah sesuai untuk anak-anak.

Bercuti tak semestinya ke luar negara. Terdapat banyak tempat yang menarik di dalam Malaysia yang boleh kita kunjungi bersama anak-anak tersayang. Yang penting tempat tu sesuai dengan bajet kita. Anak-anak ni asalkan kita bawa mereka pergi bercuti pun dah happy. Dapat mandi kolam di taman tema atau hotel pun dah happy.

Dilah nak share beberapa tempat menarik dalam Malaysia yang kita kunjungi sempena cuti sekolah ini..  Jom tengok Taman Tema yang terdapat di seluruh Malaysia beserta harga tiket sekali.

12 Tempat Percutian Menarik Dalam Malaysia Sepanjang Cuti Persekolahan

JOHOR

 
Legoland Malaysia @ Johor Bahru

LEGOLAND MALAYSIA
Water Park 1-Day Ticket (Valid until 8 April 2019)
RM103 RM83

Theme Park 1-Day Ticket (Valid until 15 May 2019)
RM150 RM118

Combo Park 1-Day Ticket (Valid until 3 March 2019)
RM188 RM141

More info:


SANRIO HELLO KITTY & THOMAS TOWN


Hello Kitty + Thomas Town Ticket (Two Park Pass)
RM118 RM90

Sanrio Hello Kitty Town E-Ticket
RM81 RM62

Thomas Town E-ticket
RM81 RM62

More info:


SELANGOR

SUNWAY LAGOON MALAYSIA
All 6 Park Pass
RM106 RM90
More info:


BERJAYA TIMES SQUARE THEME PARK
Malaysian (Fixed Date Ticket)
RM28 RM25

More info:

BANGI WONDERLAND THEME PARK
Admission Pass (Weekday / Weekend)
RM45 RM43

More info:

PUTRAJAYA
 
District 21 @ PUTRAJAYA

DISTRICT 21
Admission Fee
RM64 RM59
More info:

KUALA LUMPUR

AQUARIA KLCC KUALA LUMPUR
Adult (Age 13 & Above) *Validity: 30 June 2019*
RM49 RM33
Child (Age 03 - 12) *Validity: 30 June 2019*
RM39 RM23
More info:


KIDZANIA KUALA LUMPUR
Admission Ticket
RM47 RM42
Promo: 1 Adult + 2 Child
RM225 RM182
More info:


KL TOWER MINI ZOO
Malaysian
RM26 RM21
More info:

PERAK

LOST WORLD OF TAMBUN
1-Day Admission Pass [Include Hot Springs]
RM62 RM53
More info:


MOVIE ANIMATION PARK STUDIOS (MAPS)
1-day Pass (Open Date Ticket) *Validity: until 27 May 2019*
RM80 RM46
More info:


PENANG

ENTOPIA BY PENANG BUTTERFLY FARM
Malaysian
RM26 RM20
More info:



Kalau korang nak dapat harga yang murah macam yang Dilah listkan kat atas ni, korang boleh booking dari website WONDERFLY. Bukan sahaja tempat percutian dalam Malaysia tapi tempat-tempat percutian menarik di luar negara pun korang boleh booking dari website ni.. Harga memang murah..

Tempat percutian popular pilihan ramai..

 
Tempat percutian popular di luar negara.

Taman tema popular di dalam dan luar negara.


So tunggu apa lagi, kalau belum tahu lagi nak bercuti ke mana, boleh la survey di website Wonderfly ni.. Kalau nak plan percutian untuk tahun hadapan pun boleh sangat. Ingat tips yang Dilah beri tadi, rancang percutian lebih awal agar dapat lah kita menabung dari awal. Baru la dapat pergi tempat percutian idaman dengan happy kan.. hehe..




Post a Comment

3 Comments

  1. banyak betul tempat yang menarik. cuma kena stanby duit ajelah. dekat ke jauh ke semua duit nak ada tu.
    Janji Kita

    ReplyDelete
  2. kena menabung kalau nak pergi ni..

    ReplyDelete
  3. wahh tq kak bg checklist. senang nanti nak plan pegi bercuti tahun ni.

    ReplyDelete