Faris Belajar Buat Sandwich Sendiri

Faris Belajar Buat Sandwich Sendiri | Assalamualaikum.. Busy nya sekarang ni sampai terabai blog kesayangan Dilah ni hah... huhu.. Last weekend Along Dilah datang JB sebab anak dia ada join tournament bola sepak wakil Kiddo Kickers Melaka kat UTM. So memang dah dekat sangat la ngan rumah Dilah kan.. 6 min je dah sampai.. hehe..

Hari Sabtu tu kitorang pun pergi la tengok Ameer lawan bola.. Faris ngan Kakak Diyana dah ikut Paklong pergi UTM tu awal pagi lagi.. Dilah, Ayah Wan, baby ngan Fattah Anas jer pergi lewat sikit. sebab baby masih demam lagi pagi tu.. so dekat pukul 11.30 pagi baru pergi sana..


Cuaca agak panas pagi tu.. tu normal la cuaca kat JB sekarang ni memang macam tu.. Bila petang baru hujan lebat. so anak-anak ni memang happy sangat la sesekali dapat join event macam ni kan.. diorang rasa bebas dan teruja dapat tengok cousin main bola.. selain peserta main bola, ada juga aktiviti lain yg dijalankan oleh penganjur seperti kuiz dan aktiviti membuat sandwich dengan kanak-kanak.


Mula-mula Kakak Diyana yang join aktiviti buat sandwich tu.. Actually kakak ni seorang yg penakut dan low confident level. Kalau ada aktiviti macam ni memang dia taknak masuk. lagi kita paksa lagi dia tak nak.. tapi sebab ada kawan which is kakak Ameer yang beza setahun dari dia, dia jadi berani.. Sofiya ni kira BFF dia la.. beza pun setahun jer, so memang rapat giler la.. hari tu macam2 aktiviti diorang buat berdua.. tu yg kakak happy sangat tu.. tau-tau jer dia datang kat kitorang dengan bawa sandwich.. ingatkan beli kat mana.. rupa2nya diorang buat sendiri..


Ibu pun rasa teruja jugak.. nak tengok la kat mana diorang belajar buat sandwich tu.. pergi dengan Faris ngan Fattah.. Faris nak buat sandwich tu jugak. kebetulan, group ke-2 buat sandwich tu dah nak selesai.. so Faris pun beratur untuk join group ke-3 buat sandwich..



1 group ada 8 pasangan kalau tak silap. dan setiap pasangan akan dibantu oleh seorang chef.. so pasangan Faris ni dia pun tak kenal, lagi besar dari dia.. Setiap peserta kena buat sandwich masing2.. bermula dari pecahkan telur, kocak telur dan masak telur jadi scramble egg. Then baru la sediakan sanwich dengan salad, tomato dan cheese.. semua mereka buat sendiri dengan tunjuk ajar dari chef tersebut.


Pada Dilah bagus juga ada aktiviti macam ni. Sementara tengok anak-anak lain bermain bola, ada juga aktiviti sampingan yang boleh budak-budak lain join kan.. takdela diorang boring.. Lagipun ni sempena kempen "Eat Right to Play Right". Nak sihat kena la makan makanan yang sihat juga kan.. Disamping tu kena la buat aktiviti bersukan. baru la kita betul-betul dapat amalkan gaya hidup sihat kan.. hihi


So setelah selesai membuat sandwich, haruslah bergambar dulu kan.. then sandwich tu boleh la dibawa pulang dan makan.. Alhamdulillah, Faris suka dapat join aktiviti macam ni, siap dah pesan kat ibu, kalau ada aktiviti macam ni lagi, dia nak join lagi.. hihi

 

Faris Belajar Buat Sandwich Sendiri Faris Belajar Buat Sandwich Sendiri Reviewed by Dilah on October 22, 2019 Rating: 5

5 comments:

  1. Waaa lepas ni dah boleh cuba buat sandwichnya di rumah yaa...Tolong Ibu plak ya Faris ..

    ReplyDelete
  2. Suka tengok bila aktiviti yang melibatkan kanak2. At least masa lapang tu terisi kan

    ReplyDelete
  3. Bestnya belajar buat sandwich. Kita dulu kecil kecil tak ada pun program macam ni haha :)

    ReplyDelete
  4. Good boy. Lepasni rajin2 kan buat untuk ibu. Hehe

    ReplyDelete
  5. hehe senang pasni ibu.. ada helper da tolong kat dapur =D

    ReplyDelete

Powered by Blogger.