"Sayang, Nanti Kita Jumpa Di Syurga..." - Ceritera Ibu

"Sayang, Nanti Kita Jumpa Di Syurga..."


"Sayang, Nanti Kita Jumpa Di Syurga..." | Assalamualaikum.. salam Jumaat semua.. semoga dipermudahkan segala urusan kita sepanjang hari ini.. Dilah nak share satu cerita yang Dilah dapat dari group whatsapp... Kisah sedih yang boleh dijadikan panduan dan peringatan untuk kita semua..
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Petang, saya menerima satu panggilan telephone, pemanggil tersebut  meminta saya menguruskan jenazah ibunya. Apabila sudah diamanahkan, tanpa berlengah saya bergegas ke rumah pemanggil tersebut yang letaknya tidak jauh dari kediaman saya. Saya tiba ketika hari sudah lewat petang. Orang  ramai yang terdiri daripada sanak saudara, jiran tetangga dan kenalan, sudah memenuhi kediaman tersebut.
Saya melangkah masuk, bertemu dengan suami dan anak-anak Allahyarhamah. Selepas berbicang, kami mendapat kata sepakat. Jenazah akan diuruskan keesokan hari kerana  hari sudah lewat bertukar malam. 

Petang itu, jenazah hanya dibersihkan dengan  mengelap tubuhnya menggunakan kain sambil dibantu  anak-anaknya seramai empat org, 2 lelaki.. 2 orang perempuan. Kesemuanya sudah besar dan ada di antaranya sudah berkahwin.

Esoknya seawal pagi, saya tiba semula ke rumah tersebut. Apabila mahu memandikan jenazah, salah seorang anak datang kepada kepada saya.

"Boleh kami nak mandikan sendiri jenazah ibu kami?"tanya si anak tadi.

"Boleh"jawab saya, senang hati mendengar permintaan si anak.
Memang itulah sebaik-baiknya. Lebih afdal anak sndiri yang uruskan jenazah ibu bapa mereka.

"Tapi Ustazah,kami ni tak pandai. Kami tak tahu apa². Ustazah ajarlah kami",beritahu seorang lagi anak perempuan.

*"Takde masalah. Saya boleh bagi tunjuk ajar,*jawab saya.
Ingatkan anak perempuan saja, rupanya 2 orang anak lelaki & suami Allahyarhamah mahu turut serta memandikan.
Sudah itu permintaan mereka, saya bersetuju, lagi pun Islam tak melarang, memang seorang suami boleh memandikan jenazah isterinya dan begitulah sebaliknya.

Namun disebabkan anak2 lelaki mahu memandikan sama, saya terpaksa  bahagikan tugas. Si suami, saya minta bersihkan bahagian kepala, anak lelaki di bahagian kaki & anak perempuan dari bahagian badan membawa ke paha.

"Ambil sarung tangan ni seorang satu". Ujar saya sambil menghulurkan sarung tangan getah untuk digunakan bagi memandikan jenazah. Tapi, suami & anak² menolak.
"Masa kecil, ibu mandikan kami  tak pernah pakai sarung tangan. Kami  tak mahu pakai", tolak si anak lembut.

Saya sedikit tersentak mendengar kata² itu. Kagum dengan  jawapan si anak. Terharu saya mendengarnya.

Kemudian, saya pegang paip getah dn lalukan air ke muka jenazah. Si Suami mula bersihkan wajah isterinya. ketika Si suami membersihkan wajah isterinya, satu drama yang menyayat hati & penuh emosi berlaku.

Sambil menggosok lembut wajah jenazah isterinya, si suami tadi mengungkap kembali satu persatu segala kenangan nya ketika mereka hidup bersama.

"Sayang...inilah wajah manis yang abang tatap masa hidup. Inilah wajah yang abang pernah sayang. Wajah yang pernah jadi isteri Abang",tutur suami sambil tangan lembut membersihkan  wajah jenazah isteri tercinta.

Selesai muka, suami tadi beralih pula ke mulut, sekali lagi ungkapan manis terpancul dari mulut si suami.
"Sayang...inilah mulut yang selalu  senyum pada abang. Inilah mulut yang selalu berbual dengan abang, hiburkan abang selama ni, mulut yang berikan  abang semangat ketika berdepan masalah", ungkapnya dengan linangan air mata.

Saya yang menyaksikan tindakan spontan suami itu turut menjadi sebak. Terharu mendengar kata² ikhlas dari  suaminya. Saya tahu si suami benar-benar sayangkan isterinya.

Selesai bahagian si ayah, 2 anak perempuannya pula mengambil tempat. Sekali lagi hati saya tersentuh hingga jadi sebak. Sambil membersihkan tangan si ibu, anaknya meluahkan segala jasa ibu mereka.

"Ibu, inilah tangan yang besarkan kami, didik kami, tangan inilah yang suapkan makanan ke mulut kami. Inilah tangan yang dodoikan kami, jari jemari ini yang kesatkan airmata kami. Tangan ini juga yg dukung kami sewaktu kecil. Ibu.. jasa ibu amat besar",tutur seorang anak perempuannya. Air matanya masih mengalir.

Apabila sampai ke perut, seorang lg anak perempuannya bersuara, *"Ibu, inilah perut yang mngandungkan kami, terima kasih ibu, lahirkan kami, didik & besarkan kami"*ungkap si anak tersebut. Air mata mereka terus berjujuran.

Bukan hanya mereka, saudara-mara yang menyaksikan turut menangis, apatah lagi saya yg berada di sisi mereka.
Sungguh, waktu itu terasa begitu hening. Suasana sangat pilu. Menyaksikan semua kata² ikhlas ini dari suami dan anak2 si mati.

Apabila selesai tugas anak perempuan, anak lelaki pula melunaskan bahagian mereka. Smbil membersihkan kaki, mereka meluahkn segala jasa² wanita yang melahirkan mereka itu.

"Ibu, inilah kaki yang berjalan mencari rezeki untuk kami. Kaki inilah yang besar kan kami. Kaki inilah yang bawa kami bersiar-siar², hiburkan kami, jasa ibu tak terbalas. Terima kasih ibu",ujar anak lelaki dengan suara tersekat-sekat.
Menyaksikan semua itu, air mata saya tak dapat dibendung lagi. Sesekali saya berpaling ke arah lain, mengesat air mata yang kian laju mengalir.

Sudah banyak jenazah yang saya uruskan, tapi inilah kali pertama saya saksikan adegan yang meruntun jiwa. Hati saya tersentuh hiba.

Apabila semua anak sudah selesai, saya mengambil giliran semula. Saya mahu membersihkan bahagian dubur. Tapi si suami menolak kerana dia mahu lakukan sndiri.

"Ni isteri saya, biar saya yang buat. Ustazah tolong ajarkan saya",tutur si suami.

Sekali lagi saya akur dengan kehendaknya. Saya arahkan si suami supaya menekan perut secara perlahan-lahan untuk mengeluarkan najis di dubur.

Semasa si suami melakukannya, sekali lagi jiwa saya bagai dirobek². Jiwa saya tersentuh mendengar lafaz ikhlas suaminya. Sambil menekan lembut perut isterinya, si suami bersuara lagi.

"Sayang, ini rahim yang melahirkan anak² kita, menghasilkan zuriat kita, terima kasih Sayang", tutur si suami lembut dengan matanya brkaca².

Sekali lagi air mata saya tertumpah. Di luar pula, air mata saudara-mara yang menyaksikan drama itu semakin laju.
Saya tahu semua yang menyaksikan terharu. Saya sendiri turut tersentuh dengan sikap keluarga ini. Sungguh, suaminya memang seorang yang baik dan sangat menghormati jasa seorang wanita bergelar isteri.

Selesai dimandikan dengan drama² meruntun jiwa, jenazah dibawa ke ruang tamu untuk dikafankan pula.

Pun sama, kerja ini dilakukan oleh anak² & suami arwah dengan tunjuk ajar saya. Walaupun mengambil masa agak lama, semuanya selesai dengan mudah sebelum jenazah dibawa ke tanah perkuburan.

8 Oct ni genap setahun pemergian nenek Ayah Wan.. Al-fatihah buat arwah..

Tugas ini saya serahkan pula kepada suami saya. Selepas kubur dikambus & suami saya hendak memulakan bacaan talqin, suami Allahyarhamah datang  meminta izin.

"Ustaz, boleh ke saya nak  bacakan talqin untuk isteri saya?"...tanya dia kepada suami saya.

Suami saya mengangguk dan si suami tadi mengambil tempat di sebelahnya. Dalam keadaan suara yang serak kerana masih bersedih, si suami tadi  memulakan bacaan. Bacaan kali ini memang lain sekali dari kebiasaannya.
"Sayang, hari ini adalah hari terakhir kamu di muka bumi ini. Kamu berpisah dengan anak², Ayang berpisah dengan Abang.
Sayang.. malam ini Abang akan berteman hanya dengan anak-anak di sisi Abang"


"Sayang, nanti akan datang malaikat mungkar dan nakir bertanya.. Siapa Tuhan kamu? Siapa Nabi kamu? Apakah agama kamu? Apakah kiblat kamu? Apakah pegangan iktikad kamu? Siapakah saudara² kamu?

"Abang minta tolong dari Sayang, jawab dengan tenang, dengan lidah lancar, Bahawasanya Allah Tuhanku, Muhammad Nabiku, Islam Agamaku, Al-Quran Petunjukku, Org Islam adalah saudara²ku,
" tutur si suami dgn sebak. Si suami tadi menyambung,

"Nanti kita akan berjumpa semula di Syurga. Sayang tunggu Abang di sana. Abang akan tetap merindui Sayang hingga akhir hayat Abg."

Sungguh, waktu itu sekali lagi air mata saya berderai, bukan saya sahaja, hadirin lain pun sekali lagi menangis. Saya tahu mereka menangis & bersedih bukan kerana pemergian Allahyarhamah, tapi tersentuh melihat kejadian tersebut.

Satu drama yang benar-benar berlaku, memperlihatkan kasih sayang, kejujuran, kesetiaan dan cinta yang tulus ikhlas dari seorang suami kepada isteri. Kisah kasih sayang antara anak² dan ibu dalam keluarga ini.

Saya benar² kagum dan terharu dengan keluarga tersebut. Si anak bukanlah berpendidikan tinggi atau berlatarbelakang agama bergelar ustaz atau ustazah, tapi mereka semua mempunyai budi pekerti dan akhlak yang tinggi.


Lihat bagaimana mereka menghargai jasa seorang ibu sehingga ke akhir hayat. Bagi saya, mereka jadi begitu hasil kejayaan didikan seorang ibu yg berjaya memberikan kasih sayang & didikan dengan sempurna.

Sungguh, jenazah wanita itu seorang yang bertuah memiliki suami dan anak² seperti itu.....
Allahu Akbar....๐Ÿ˜”๐Ÿ˜”๐Ÿ˜”..๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ

copy n paste
Rc
(Rugi kalau tidak baca sampai selesai)

Jangan pedulikan jasadmu yang akan busuk & hancur!! ...  Kaum muslimin akan melaksanakan kewajipan mereka:

1. Memandikan mu
2. Mengkafani mu
3. Menyolati mu
4. Menguburkan mu

Yakinlah!!! bahawa:
Dunia tidak sedih dengan KEMATIAN mu

Alam semesta tidak berduka atas kepergian mu.!

Segala sesuatu akan berjalan seperti biasa dan tidak berubah dengan perpisahan mu.!!
Perekonomian akan terus berputar.!

Pekerjaanmu, akan digantikan orang lain!

Hartamu akan pindah tangan secara halal kepada ahli waris.!

Sementara ​Anda yang akan di HISAB atas segala sesuatu hingga perkara yang besar sampai dengan hal yang paling kecil.!!

Yang pertama lepas dari mu, adalah *namamu..

Saat Anda meninggal dunia: Orang2 bertanya : ​​Dimana MAYATnya?​​

Mereka tidak lagi memanggil mu dengan namamu.. Namamu tinggal kenangan belaka

Ketika mereka akan mensholati, mereka bilang : ​​Bawa sini *JENAZAHnya.!!!​​ Mereka tidak lagi menyebutkan *namamu.. Betapa cepat *namamu hilang berlalu....​

Ketika mereka akan menguburkan mu, mereka berkata: ​ *Dekatkan MAYATnya.!!​ tanpa menyebutkan *namamu..

Kerana itu...
Janganlah tertipu oleh kehormatan, status sosial dan kelebihan kelompokmu..!!

Jangan terperdaya oleh kedudukan, jawatan dan nasab keturunanmu...!!

​Alangkah fananya dunia ini... dan betapa besar apa yang akan kita hadapi...​

KESEDIHAN ORANG ATAS KEPERGIAN MU ADA 3:

1.Orang yang mengenal mu sepintas akan mengatakan: ​​Kasihan...!!​​
2.Teman dan sahabatmu akan bersedih beberapa saat atau beberapa hari, kemudian mereka  kembali pada rutin dan canda tawa mereka..

3.Kesedihan mendalam di rumah...Keluargamu akan bersedih sepekan... satu-dua bulan atau hingga satu tahun... Kemudian mereka akan meletakkanmu dalam album kenangan...

Demikianlah... Kisah mu di antara manusia telah berakhir...

Anda hanya tinggal ​ ALBUM KENANGAN​.

Kisah mu yang sebenarnya baru dimulai... bersama sesuatu yang nyata, iaitu : ​Alam Akhirat​

Telah lepas darimu:
1.Ketampanan/Kecantikan
2.Harta/Rumah
3.Kedudukan/Jawatan
4.Anak
5.Isteri/Suami

​Kehidupan mu yang sesungguhnya baru dimulai​

Pertanyaannya sekarang adalah :

​Apa yang telah Anda siapkan untuk *kubur dan akhirat mu.????? Ini adalah KENYATAAN yang akan terjadi dan perlu direnungkan.!!​

​Check ibadahmu... yang wajib dan yang sunnah​..
​Check Amal sholeh dan Sedekah​ mu..​Check perilaku dan tingkah laku mu..

​Semoga kita semua menyiapkan bekal utk kehidupan yg kekal.. Dan Selamat di Akhirat..

Jika Anda membantu mengingatkan orang lain dengan menyebar postingan ini... ​In Shaa Allah...​ Anda akan dapatkan buah dari peringatan Anda ini dalam timbangan amal kebaikan pada hari Qiamat.

"Dan berilah peringatan! kerana peringatan itu bermanfaat bagi orang2 beriman"

Kenapa Mayat memilih: *"SEDEKAH jika kembali ke dunia? Sebagaimana firman Allah:

​"Ya Allah! jika Engkau tunda ajalku sebentar saja, nescaya aku akan bersedekah"​

Mereka tidak mengatakan:
๐Ÿ‘‰Nescaya Aku akan Haji/Umrah..
๐Ÿ‘‰Nescaya Aku akan Sholat..
๐Ÿ‘‰Nescaya Aku akan Puasa..

Para Ulama menjelaskan : "Mayat hanya mengatakan *Sedekah kerana dia melihat pahala sedekah yang sangat besar setelah kematian"

Maka ​perbanyaklah sedekah​
untuk saat ini bersedekahlah dengan mengirim/menyebarkan postingan ini pada teman/saudara ​dengan niat kerana Allah,

๐Ÿ’—๐Ÿ’—๐Ÿ’— Kalau ada manusia tidak mahu copy paste kepada group-group yang lain itulah tandanya manusia paling malas di dunia yang berada di laman sosial, kalau copy paste yang merapu meraban tu cepat saja tangannya memindahkan ke group lain

Mari Budayakan Sedekah bukan pergi umrah beratus kali bersedekah lebih Afdal/bagus
MARI SENTIASA BERTAUBAT DAN BERIBADAH DAN MELAKUKAN KEBAIKAN. Aamiin

7 comments: