Resepi Tahu Begedil Daging Mudah dan Sedap - Ceritera Ibu

Resepi Tahu Begedil Daging Mudah dan Sedap


Resepi Tahu Begedil Mudah dan Sedap | Assalamualaikum.. Dilah memang suka makan tahu begedil. So niat nak buat tahu begedil ni dah lama sangat.. tahu penyakit M tu besar sangat.. haha.. lagipun malas nak leceh2 buat.. Kebetulan last week Ayah Wan ada cakap nak makan tahu begedil.. so yeahh... ada kawan nak makan, terus plan nak buat masa cuti Wesak Khamis lepas..  Dilah guna resepi untuk begedil daging dilah pernah share kat blog ni dulu.. 

Korang juga boleh baca Resepi Begedil Daging

Tahu Begedil Daging


Bahan-bahannya untuk isi begedil (33 biji) :

8 biji kentang (saiz sederhana)
250 gram daging cincang
2 biji telur
1 labu bawang besar [potong dadu]
Secekak daun sup / daun kucai [potong kecik2]
1 sudu kecil serbuk lada sulah
1 sudu kecil serbuk lada hitam
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng

1 paket Tahu pok (35pcs ++)
Minyak untuk menggoreng

Cara-caranya:

1) Kupas kentang dan potong dadu besar or potong bulat2.. (ikut suka korang nak potong camna). Then, goreng kentang sampai empuk dan toskan. [Kalau nak rebus pun boleh, tapi lama sikit la nak tunggu kentang tu empuk]
 
2) Sementara menggoreng kentang, goreng tanpa minyak daging cincang sampai masak. Then, toskan.
3) Lenyek kentang yg telah digoreng tadi menggunakan batu lesung.
 
4) Potong dadu bawang besar dan potong kecik2 daun bawang / daun kucai. [aku guna dua2 jenis daun.
5) Satukan daging cincang, kentang lenyek, bawang dan daun bawang/kucai dalam satu bekas. Masukkan kuning telur, serbuk lada sulah dan serbuk lada hitam dan sedikit garam.Gaul sebati semua bahan.

6) Potong 4 bahagian atas tahu pok, jangan sampai putus.. Then keluarkan isi tahu.. boleh gaul sekali dengan isi begedil tu..
6) Ambil sedikit isi tahu begedil dan kepal2kan....Sumbatkan isi begedil ke dalam tahu tadi. buat sampai habis.

7) Panaskan minyak untuk menggoreng. Minyak tak perlu banyak sgt, agak2 tenggelam separuh begedil sahaja.

8) Celupkan begedil dalam  telur dan masukkan dalam kuali. Agak2 sebelah bawah dahg garing baru terbalikkan.. Goreng sehingga warna keemasan dan angkat.
 
9) Siap!! Hidangkan bersama sambal kicap pedas.
 


Boleh lawan dengan sambal kicap pedas.. perghhh memang terangkat.. Ayah Wan cakap sedap.. org cerewet ni susah sikit nak puji tp kalau dia dah kata sedap tu memang kena la dengan tekak dia tu kan.. yang bestnya bila buat sendiri ni boleh sumbat banyak2 isi begedil..

Balance tahu begedil tu Dilah frozen kan.. dapat la 22 biji untuk frozen ngam2 sebekas penuh bekas ikea tu.. dapat 2x goreng lagi.. nak goreng tinggal celup ngan telur jer nanti.. 

Selamat mencuba dan selamat berpuasa!!
    

8 comments:

  1. This is the part which almost everyone dislike, which is the cleaning process after enjoying the fried food. electric deep fryer

    ReplyDelete
  2. dulu rajin gak buat..sedap ni kalau cecah dengan sambal kicap..uih.berapa ketul gaknya habis

    ReplyDelete
  3. Belum pernah lagi nak buat, anak asyiklah buat tauhu berlauk aje huhuhu..

    ReplyDelete
  4. SELAMAT HARI RAYA!!! Best entry ini :) done follow, follow me back.. thanks
    http://acuyuhan.blogspot.com/

    ReplyDelete
  5. Wah begedil guna tahu pok ye?

    ReplyDelete
  6. makan dengan kicap pedas ni sedap...

    ReplyDelete
  7. Sedap tauhu bergedil. buat sendiri puas hati boleh letak banyak bahan dan perencahnya.

    ReplyDelete