Breastfeeding : EBM utk adik Faris hampir penuh DF

June 21, 2013


Bulan ramadhan hampir tiba.. tinggal bape hari jer lagi kan.. mommies semua yg breastfeed baby dah kumpul stok lom? mana tau wat standby time bulan puasa nanti.. kot2 susu merudum time puasa kan..

Alhamdulillah, puasa2 sebelum walaupun breastfeed tapi still dapat pam jugak.. walaupun susu kurang sikit kuantiti nya dari hari2 biasa yg tak puasa kan.. yg penting time sahur tu kena sahur la.. jangan pulak skip sahur ye!! malam hari tu pulak banyak kan minum air masak.. InsyaAllah susu sentiasa ada..


Alhamdulillah, untuk bulan puasa kali ni aku tak perlu risau2 sebab insyaAllah stok EBM untuk adik Faris mencukupi.. hampir penuh deep freezer dah.. sekarang ni pun baru nak habiskan stok bulan Februari punye..

Dua minggu lepas, stok EBM tu penuh df.. tapi lately ni faris kan dah kuat minum susu.. sehari minum 5 botol instead 4 botol jer.. biasanya baby makin besar makin kurang minum susu kan, tapi faris terbalik lak.. mungkin sebab dia kurang makan sgt. lagipun cuaca skrg ni kan panas jer.. jerebu pulak tu.. tu yg adik cepat haus..

Hurmm.. tengok la tu, EBM faris tak tersusun dalam df.. dekat 2 bulan kot tak sempat nak susun EBM tu ikut date.. main masuk jer dulu.. bakul tu pun dah penuh.. ibu super duper bizi skrg ni.. pastu weekend ada jer hal.. jarang ada kat umah.. tu yg x dan nak susun2 tu.. huhu

Dua minggu lepas, stok EBM tu penuh df.. tapi lately ni faris kan dah kuat minum susu.. sehari minum 5 botol instead 4 botol jer.. biasanya baby makin besar makin kurang minum susu kan, tapi faris terbalik lak.. mungkin sebab dia kurang makan sgt. lagipun cuaca skrg ni kan panas jer.. jerebu pulak tu.. tu yg adik cepat haus..

Lepas ni ibu mesti ler rajin2 pam lagi. maklum la time faris kurang minum susu aritu aku terpaksa kurangkan sesi mengepam. kalo tak sure x muat dah df tu.. alhamdulillah.. murah rezeki Allah bagi untuk anak kedua ni.. mudah2an dapatlah menyusukan faris sampai 2 thn sekurang2nya..
Amin...

Notakakiku : kalau korang tak cukup bottle / plastic bag storage, meh la beli ngan Little Bambam.. murah2 jer..

You Might Also Like

2 komen

  1. seronoknye tengok EBM...smoga berjaya kumpul stok sblom bulan puasa nie.... heheheheheeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah.. rezeki anak.. insyaAllah, stok yg ada ni mampu back up time bulan puasa nanti.. hihi..tq

      Delete